in

Ο Νίκος Φίλης και η συζήτηση περί γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Νίκος Φίλης και η συζήτηση περί γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας» (σσ διαβάστε σχετικό άρθρο του Ν. Φίλη το 2014). 

Ο Ν. Φίλης συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».  

Σημείωσε επίσης ότι «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας να σέρνουν τον χορό.

Αποστάσεις πάντως από την τοποθέτηση του Ν. Φίλη φαίνεται πως πέρνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Όπως σημειώνει σε δήλωση του ο κ. Αμανατίδης “Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν”.

“Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει” καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αποπομπή του Ν. Φίλη ζητούν 45 βουλευτές της Ν.Δ. από τον Αλ. Τσίπρα

Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητούν 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την ελληνική κοινωνία. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», τονίζουν οι βουλευτές.

Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα υπογράφουν οι: Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μαρία Αντωνίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας κουκοδήμος, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Αντωνιάδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Νίκος παναγιωτόπουλοος, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Τάσος Δημοσχάκης, Άννα Καραμανλή., Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Κοντογεώργος, Κατερίνα Παπακώστα, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας, Θανάσης Καββαδάς, Σίμος Κεδίκογλου, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Καρασμάνης.

“Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” τονίζει σε δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β. Μεϊμαράκης.

“Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη” τονίζει στη δήλωση του.

«Θλιβερό» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο» επισημαίνει αρχικά ο κ. Τζιτζικώστας.

«Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών» κατέληξε μεταξύ άλλων στην δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

“Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία” διερωτάται από την πλευρά του σε δημόσιο σχόλιο του ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις Φίλη ζητά το ΠΑΣΟΚ

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει την απόφαση της Βουλής, το 1994, να αναγνωρίσει θεσμικά τη Γενοκτονία των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. 

» Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για ‘ημέρα εθνικής μνήμης’, ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923» εξηγεί.

Μ. Χρυσοβελώνη: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού

Δεν υιοθετούν οι ΑΝΕΛ τις δηλώσεις του κ. Φίλη, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφορικά για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως αναφέρει «αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού.
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο.

Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Το ΚΚΕ έχει ψηφίσει στη βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Είναι γνωστό ότι η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία ήθελε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους.

Από κει και πέρα, για πολλοστή φορά ανοίγονται ζητήματα που αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό απ’ την αντιλαϊκή λαίλαπα, για την οποία είναι συνυπεύθυνοι η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα.»

Μ. Αποστολίδης: Είναι η νέα Ρεπούση

Η δήλωση του κ. Φίλη προκάλεσε την κάθε άλλο παρά ψύχραιμη αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος συνέκρινε τον υπουργό Παιδείας με την ιστορικό Μαρία Ρεπούση.  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε με βαριές εκφράσεις τον υπουργό Παιδείας «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό». Υποστήριξε ακόμη ότι ο Νίκος Φίλης «είναι η νέα Ρεπούση» και πως «κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Photo Credit: Alexandros Michailidis/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το προσφυγικό στην κόψη του ξυραφιού. Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Π. Μοσκοβισί: Είναι αναγκαία η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος