in

Ο Κώστας Ξενόπουλος απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess

Το alterthess.gr συμμετέχει και αυτό με τον δικό του τρόπο στην δημόσια συζήτηση στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Θέτει ερωτήσεις σε υποψήφιους βουλευτές και βουλεύτριες από τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση σε ζητήματα που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν αναδεικνύουν.

Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κώστας Ξενόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess:

-Η τελευταία τετραετία είχε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο. Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλων ποσοστών της κοινωνίας. Με βάση τα παραπάνω, ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάη;

Αν κάτι πρέπει να ξεχωρίσουμε το οποίο την τελευταία περίοδο έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την εργαζόμενη πλειοψηφία είναι η ακρίβεια σε συνδυασμό με την τεράστια ουσιαστική μείωση του εισοδήματος.

Όλα αυτά όμως  δεν έμειναν αναπάντητα από το εργατικό και λαϊκό κίνημα , παρ’ όλες τις πολύ δύσκολες συνθήκες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, και μέχρι σήμερα με τον εξοπλισμό του κράτους νομοθετικά και κατασταλτικά.

Το βασικό διακύβευμα για εμάς είναι αν στις κάλπες θα εκφραστεί αυτό το ρεύμα της κοινωνίας που δεν υποτάσσεται και σκέφτεται ότι για να ζήσουμε αλλιώς πρέπει να αλλάξουμε πολιτική και όχι διαχειριστή της, και αν τελικά η αντισυστημική οργή που υπάρχει διάχυτη θα πάρε πολιτικά ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Αυτά θέλουμε να εκφράσουμε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εντός και εκτός Βουλής.

-Έχει υπάρξει βαρύς φόρος αίματος από την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα Κασιδιάρη και ο κίνδυνος να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή επανέφεραν τη δημόσια συζήτηση για την ακροδεξιά. Μπορεί μόνο μια νομοθετική ρύθμιση να βάλει «φρένο» στην ακροδεξιά;

Ιστορικά σε κάθε περίοδο κρίσης του καπιταλισμού, η ακροδεξιά εμφανίζεται να έχει αυξημένη απεύθυνση στην κοινωνία. Τι ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά πανευρωπαϊκά.

Το σύστημα  προωθεί αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με κράτος και παρακράτος, ως αντισυστημικές γιατί γνωρίζει ότι είναι τελείως ακίνδυνες για αυτό.

Να θυμίσουμε ότι η Χ.Α. δεν καταψήφισε κανένα αντεργατικό νόμο κατά τη διάρκεια της θητείας της στη Βουλή, ενώ συνέχιζε τη δολοφονική της δράση ενάντια σε αριστερούς, μετανάστες και όποιον είχε πραγματικά αντισυστημική δράση.

Προφανώς η απαγόρευση συμμετοχής του Κασιδιάρη δεν βάζει φρένο στην ακροδεξιά, ούτε και από μόνη της η καταδίκη της Χ.Α. αλλά ένα  πολύμορφο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα.

-Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει τον σχεδιασμό της σε σχέση με την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), παρά τις αντιδράσεις. Παράλληλα, στο ΑΠΘ είδαμε σκηνές ακραίας αστυνομικής βίας κατά φοιτητών/τριων από τα ΜΑΤ, τα οποία βρίσκονται μόνιμα μέσα στο πανεπιστήμιο μέχρι και σήμερα. Πώς σχολιάζετε την στρατηγική αυτή;

Η στρατηγική της έντασης που χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, με αποκορύφωμα αυτή της Ν.Δ. έχει ως στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις του λαού και της νεολαίας και να νομιμοποιήσει την άγρια καταστολή σε βάρος τους.

Ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια το φοιτητικό κίνημα με την ισχυρή παρουσία αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που έχουν αναφορά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει καταφέρει να βάλει φρένο στις αναδιαρθρώσεις που προσπαθούν χρόνια να περάσουν η Ε.Ε., το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις, και καθώς θέλουν το πανεπιστήμιο να λειτουργεί όλο και περισσότερο με επιχειρηματικά κριτήρια, κατέφυγαν στην ύστατη λύση, αυτή της ωμής βίας και της μόνιμης παρουσίας αστυνομίας στα ιδρύματα αλλά για ακόμη μία φορά αυτό δεν πέρασε και πλέον οι ΟΠΠΙ έχουν πάει στα Α.Τ. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε: ότι ανυποχώρητοι μαχητικοί αγώνες μπορούν να νικάνε.

-Το 2014 στη πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημοψήφισμα για το νερό, με το 98% των συμμετεχόντων να λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του. Η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων προκάλεσε αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ποια είναι η γνώμη σας;

Τις ολέθριες συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων τις είδαμε στο έγκλημα στα Τέμπη, τις ζήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. και τις βιώνουμε καθημερινά με το πέρασμα της ενέργειας σε ιδιώτες.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στη χρηματιστηριοποίηση των κοινών αγαθών όπως νερό, ενέργεια κλπ. Η ιδιωτικοποίησή τους και συμμετοχή στο χρηματιστήριο είναι διαδικασία που οδηγεί σε αυξήσεις τιμών και υποβάθμιση των υπηρεσιών προς το λαό.

Θεμελιώδης θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η εναντίωση σε κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών και λειτουργιών και η διατήρηση και επαναφορά όσων έχουν μπει σε τέτοιο καθεστώς στο δημόσιο κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

-Παγκοσμίως το περιβάλλον δέχεται επίθεση από την καταστροφική δραστηριότητα του ανθρώπου, με δάση να αποψιλώνονται και περιοχές να ερημώνουν από την απότομη άνοδο των θερμοκρασιών. Στη περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική πραγματοποιείται εδώ και χρόνια μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους εξορυκτική διαδικασία από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Συμφωνείτε με την συνέχιση της δραστηριότητας αυτής;

Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ακόμη μία πλευρά της επίθεσης του κεφαλαίου στην προσπάθεια αναζήτησης και ανάπτυξης των κερδών του.

Η περίπτωση της εξόρυξης στις Σκουριές είναι ενδεικτική, ντόπιες και ξένες εταιρείες σε συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια καταστρέφουν περιβαλλοντικά και οικονομικά μία περιοχή  υποθηκεύοντας το μέλλον της κοινωνίας για πρόσκαιρα κέρδη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις δυνάμεις της στην περιοχή και συνολικότερα ήταν εξαρχής ενάντια στην εξόρυξη, συμμετέχει στο μεγαλειώδες κίνημα που προσπαθεί να διώξει τους χρυσοθήρες από την περιοχή και να σταματήσει αυτό το καταστρεπτικό έργο.

Με την ευκαιρία θέλω να δηλώσω τη στήριξη και την αλληλεγγύη στη Σταυρούλα Πουλημένη και το AlterThess για την αγωγή SLAPP που δέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός προκειμένου να μπει φίμωτρο στην ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφία.

-Ο μεγάλος αριθμός γυναικοκτονιών και οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς έχουν θέσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Ένα μέρος της συζήτησης αφορά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Είστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας;

Εμείς παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό, χωρίς διακρίσεις, μια κοινωνία απελευθέρωσης την οποία η αντικαπιταλιστική επαναστατική πάλη μπορεί να φέρει στο προσκήνιο.

Διεκδικούμε να ικανοποιηθούν όλα τα θεσμικά αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ένα εκ των οποίων είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο δεν αρκούμαστε στην απλή διεκδίκηση νομικών μεταρρυθμίσεων γνωρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν ακόμη πολλές και σημαντικές μάχες μέχρι την ουσιαστική απελευθέρωση των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων αλλά και όλων των καταπιεσμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Δεν θα σας ξεχάσουμε» – Συναυλία στη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη

Διαμαρτυρία για τα Τέμπη έξω από την ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη