in

Ο Γιάννης Δελής απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess

Το alterthess.gr συμμετέχει και αυτό με τον δικό του τρόπο στην δημόσια συζήτηση στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Θέτει ερωτήσεις σε υποψήφιους βουλευτές και βουλεύτριες από τη Θεσσαλονίκη, με έμφαση σε ζητήματα που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν αναδεικνύουν.

Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess:

Η τελευταία τετραετία είχε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και ολόκληρο τον κόσμο. Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλων ποσοστών της κοινωνίας. Με βάση τα παραπάνω, ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μάη;

Τα πυκνά γεγονότα της τελευταίας 4ετιας, απέδειξαν ακριβώς ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών: πως θα βρεθεί ο λαός πιο δυνατός, απέναντι σε μια πολιτική, που ανεξαρτήτως κυβέρνησης τον τσακίζει. Και αυτό για εμάς απαντιέται μόνο με ένα τρόπο, με πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ας σκεφτεί ο καθένας όσα αντιμετωπίσαμε. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή τα προηγούμενα  χρόνια, ο λαός μας βρήκε απέναντι του ένα κράτος που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι εχθρικό για τα συμφέροντα του. Βρήκε απέναντι του τις σταθερές κυβερνήσεις είτε αυτοδύναμες, είτε συνεργασίας. Βρήκε μαζί του από την άλλη, κάθε φορά, τους κομμουνιστές να τον στηρίζουν και να προσπαθούν να οργανώσουν τον αγώνα του λαού μας. Γι αυτό, το πιο μεγάλο κέρδος για το λαό, θα είναι στις 21 Μαΐου να αναδείξει ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ.

Έχει υπάρξει βαρύς φόρος αίματος από την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα Κασιδιάρη και ο κίνδυνος να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή επανέφεραν τη δημόσια συζήτηση για την ακροδεξιά. Μπορεί μόνο μια νομοθετική ρύθμιση να βάλει «φρένο» στην ακροδεξιά;

Κατ΄ αρχάς, δεν θα υπήρχε καν θέμα συζήτησης, αν ολοκληρωνόταν και τελεσιδικούσε η δίκη της εγκληματικής αυτής ναζιστικής οργάνωσης, η οποία καρκινοβατεί εδώ και 9 χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Έχει αποδειχθεί, βέβαια, και με όλους τους τρόπους, ότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται ούτε με νόμους, ούτε με τα δικαστήρια, ενός συστήματος, που είναι το ίδιο που τον γεννά. Ο λαός μας ξέρει πλέον, ότι μόνο αυτός με τον αγώνα του μπορεί και να απομονώσει και να συντρίψει τους φασίστες. Ας μην πάμε μακριά. Δείτε τα γεγονότα στην πόλη μας, στη Θεσσαλονίκη πριν ένα χρόνο. Ακόμη κυκλοφορούν ατιμώρητοι οι φασίστες που έκαναν δολοφονική επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη. Ο λαός της πόλης μας, όμως τους αντιμετώπισε αποφασιστικά, μέσα από τα σωματεία του, τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους, με τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και είμαστε περήφανοι που το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε αυτές. Ψήφος ενάντια στο φασισμό και στους «μπροστινούς» του θα είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει τον σχεδιασμό της σε σχέση με την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ), παρά τις αντιδράσεις. Παράλληλα, στο ΑΠΘ είδαμε σκηνές ακραίας αστυνομικής βίας κατά φοιτητών/τριων από τα ΜΑΤ, τα οποία βρίσκονται μόνιμα μέσα στο πανεπιστήμιο μέχρι και σήμερα. Πώς σχολιάζετε την στρατηγική αυτή;

Στην ουσία της, η στρατηγική της κυβέρνησης για το Πανεπιστήμιο είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ για την μετατροπή του σε επιχειρηματική μονάδα. Την ίδια στρατηγική υπηρέτησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εμβληματικούς νόμους, όπως το νόμο Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και αργότερα το νόμο Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ). Αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθεί να θωρακίσει η ΝΔ με την ένταση της καταστολής, τη θέσπιση της ΟΠΠΙ, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας, ώστε να αδυνατίσει κάθε μορφή διεκδίκησης μέσα στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, με καταστολή και είσοδο των ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη απάντησε η πρυτανεία του ΑΠΘ και το 2012, με πρύτανη σημερινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου όμως να δηλώσω ότι, δεν τους πέρασε! Ο κοινός αγώνας φοιτητών-εργαζομένων-διδασκόντων, οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στη βουλή και στο κίνημα, η πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές, ανέδειξαν ότι η οργανωμένη πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς.

Το 2014 στη πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημοψήφισμα για το νερό, με το 98% των συμμετεχόντων να λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του. Η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων προκάλεσε αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους. Ποια είναι η γνώμη σας;

Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα παλεύει για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και την πρόσφατη μεγάλη συναυλία του σωματείου των εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Η μαζική συμμετοχή κόσμου έδειξε ένα πράγμα: η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της πόλης μας είναι απέναντι στην πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που διαδοχικά ξεπούλησαν το νερό και την ΕΥΑΘ συγκεκριμένα, οδηγώντας την στο Χρηματιστήριο και σταδιακά στην πλήρη εμπορευματοποίηση. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα ο λαός μας να απολαμβάνει δωρεάν, ποιοτικό νερό, να υπάρξουν έργα υποδομής για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Γι αυτά παλεύει το ΚΚΕ.

Παγκοσμίως το περιβάλλον δέχεται επίθεση από την καταστροφική δραστηριότητα του ανθρώπου, με δάση να αποψιλώνονται και περιοχές να ερημώνουν από την απότομη άνοδο των θερμοκρασιών. Στη περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στη Χαλκιδική πραγματοποιείται εδώ και χρόνια μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους εξορυκτική διαδικασία από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Συμφωνείτε με την συνέχιση της δραστηριότητας αυτής;

Το ΚΚΕ διαθέτει τη μοναδική πρόταση για φιλολαϊκή αξιοποίηση όλου του ορυκτού πλούτου με ταυτόχρονα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, ισόμετρη ανάπτυξη όλων των κλάδων και των περιοχών της χώρας μας, σύγχρονα και επαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αναβαθμισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στον εξορυκτικό κλάδο. Είναι ενταγμένη μέσα στην πρόταση μας για εξουσία- διακυβέρνηση του λαού.

Από αυτή τη σκοπιά το πραγματικό ερώτημα για εμάς είναι ποιος πραγματοποιεί την εξόρυξη, για ποιο σκοπό και με τι κριτήρια. Γιατί η περιβαλλοντική καταστροφή και το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων δεν είναι άσχετη, με το ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής βρίσκεται στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων, που ενεργούν με αποκλειστικό κριτήριο, το κέρδος. Για εμάς το πρώτο ζήτημα είναι σε ποιον θα ανήκει ο ορυκτός πλούτος και στην Χαλκιδική και σε όλη τη χώρα. Μόνο έτσι δεν θα μπαίνει το δίλημμα: να έχω δουλειά ή να δεχτώ τις επιπτώσεις στην υγεία μου και το περιβάλλον.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και στην περιοχή, πρωτοστατούν στην πάλη για μια σειρά διεκδικήσεις των εργαζομένων όπως μόνιμη και σταθερή δουλειά, αύξηση μισθών, μείωση του εργάσιμου χρόνου, απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.α., αλλά και ενάντια στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης.

Ο μεγάλος αριθμός γυναικοκτονιών και οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς έχουν θέσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία. Ένα μέρος της συζήτησης αφορά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Είστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας;

Το ΚΚΕ διεκδικεί κάθε κοινωνικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την ισότιμη και ελεύθερη συμβίωση τόσο για ομόφυλα, όσο και για ετερόφυλα ζευγάρια. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να έχει ελευθερία στην αμοιβαία επιλογή συντρόφου, χωρίς οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, για όσο διαρκεί αυτή η επιλογή. Και αυτό δεν διασφαλίζεται – για τα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια – μέσω του θεσμού του γάμου, για αυτό και τον απορρίπτουμε. Το ΚΚΕ, λοιπόν, απορρίπτει τον γάμο ως θεσμό και όχι την προσωπική απόφαση ενός ομόφυλου ζευγαριού να συμβιώσει, να κάνει σύμφωνο συμβίωσης ή γάμο.

Το ζήτημα της τεκνοθεσίας είναι συνολικό, καθώς το απαράδεκτο πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τόσο τους γονείς, είτε ετεροφυλόφιλους είτε ομοφυλόφιλους, όσο και τα παιδιά. Από αυτή την άποψη, το κρίσιμο ζήτημα είναι οι διευρυμένες δωρεάν και αναβαθμισμένες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς διαχωρισμούς ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτές τις προτάσεις όμως που καταθέτει το ΚΚΕ απορρίπτουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με το πρόσχημα του κόστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί

Ειδικευόμενοι γιατροί Γ.Ν. Χανίων: «Ο γιατρός που θα σας εξετάσει, δουλεύει 24ώρες συνεχόμενα»