Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη ότι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόκειται να αναλάβει τον προεδρικό θώκο του εθνικού κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου πρωτόδικα Ηλία Κασιδιάρη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του Χαράλαμπου Κουρουνδή, διδάκτορα Νομικής Σχολής ΑΠΘ και διδάσκοντα Συνταγματικού Δικαίου ΔΠΘ & ΕΑΠ, στην οποία εξηγεί τι προβλέπει η τροπολογία που πέρασε πρόσφατα για το κόμμα του Η. Κασιδιάρη. Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί στις 5 Μαΐου για το εάν οι «Έλληνες» θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.
Το βίντεο αυτό έγινε στο πλαίσιο της έρευνας «Εκλογές και Ακροδεξιά» που γίνεται σε συνεργασία της ομάδας του «Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» με το Alterthess. Στόχος της έρευνας είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων που φέρνει η έντονη και πυκνή προεκλογική περίοδος στον χώρο της Ακροδεξιάς.
Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της έρευνας εδώ
Το άρθρο «Ο Χ. Κουρουνδής εξηγεί τι σημαίνει η τροπολογία για το κόμμα του Η. Κασιδιάρη» αναλύει τη νομική και θεσμική διάσταση μιας τροπολογίας που αποσκοπεί στον αποκλεισμό του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού από τις εκλογές. Ωστόσο, ενώ η ανάλυση εστιάζει στη θεσμική αντιμετώπιση των ακροδεξιών απειλών προς τη δημοκρατία, παραβλέπει την εξίσου σημαντική απειλή που ενέχουν οι κομμουνιστικές ιδεολογίες για το ίδιο το δημοκρατικό οικοδόμημα.
Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αν και συχνά παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της «λαϊκής κυριαρχίας», καταλήγουν να καταλύουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, να φιμώνουν την πολιτική αντιπολίτευση και να επιβάλλουν μονοκομματική εξουσία. Η έμφαση αποκλειστικά σε ακροδεξιές απειλές, όπως αυτή του κόμματος του Κασιδιάρη, αποτυγχάνει να αναδείξει τον κίνδυνο κάθε μορφής ολοκληρωτισμού που αντιστρατεύεται την ατομική ελευθερία και την πολιτική πολυφωνία.
Η δημοκρατία απειλείται εξίσου από την ακροδεξιά όσο και από τον κομμουνισμό. Μια πλήρης και ειλικρινής ανάλυση δεν μπορεί να αγνοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κομμουνιστικές ιδεολογίες έχουν συστηματικά εργαλειοποιήσει τη δημοκρατία για την κατάλυσή της. Η επιλεκτική θεώρηση των κινδύνων για το δημοκρατικό σύστημα οδηγεί σε μια μεροληπτική αφήγηση που υπονομεύει τη συνολική προστασία του πολιτεύματος.
Συμπερασματικά, το άρθρο, αν και συμβάλλει στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών απειλών, υστερεί στη συνολική του προσέγγιση. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτεί μια κριτική και ισορροπημένη ανάλυση όλων των ιδεολογιών που την απειλούν, από όποιο ιδεολογικό φάσμα και αν προέρχονται. Μόνο έτσι μπορεί να διαφυλαχθεί πραγματικά το δημοκρατικό ιδεώδες.