in ,

Εκλογές και Ακροδεξιά #10 – Τα αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου 2023

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου συμμετείχαν 7 κόμματα που κατατάσσονται στην Ακροδεξιά. Παρουσιάζουμε εδώ τα αποτελέσματά τους, και ορισμένες συγκρίσεις με τις εκλογές του Μαΐου.

Το γενικό συμπέρασμα, που σχολιάστηκε πολύ στα ΜΜΕ, ήταν η άνοδος της Ακροδεξιάς ψήφου: τον Μάιο είχαμε αθροίσει 10,12%, τώρα το άθροισμα δίνει 13,92%, δηλαδή 3,8 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω – κι αυτό σε ένα εκλογικό σώμα μειωμένο κατά σχεδόν 800.000 ψηφοφόρους, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης αποχής (47,17%). Περισσότερα και αναλυτικότερα συμπεράσματα μετά τους πίνακες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Συγκριτικός πίνακας Μαΐου / Ιουνίου

Γεωγραφικά «ρεκόρ» της ακροδεξιάς ψήφου ανά κόμμα

 

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα

1.

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης αναγνωρίζεται από μεγάλη μερίδα των ακροδεξιών ψηφοφόρων ως φέρελπις αρχηγός. Με τις νομοθετικές τροπολογίες που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή, ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε στον εκλογικό σχηματισμό του Κασιδιάρη, «Έλληνες», να συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο ίδιος ο Κασιδιάρης, αφού φρόντισε να εξασφαλίσει την απαγόρευση της ατομικής συμμετοχής του από τον Άρειο Πάγο στις εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε από τη φυλακή ότι στηρίζει τον –άγνωστο και ουσιαστικά ανύπαρκτο έως τώρα– σχηματισμό «Σπαρτιάτες», όπου πολλοί από τους υποψήφιους προέρχονταν από τους «Έλληνες». Μοιάζει σαν οι υποστηρικτές του να περίμεναν ένα τέτοιο σήμα εκ μέρους του για να πάνε να ψηφίσουν και ότι όντως στις εκλογές του Μαΐου πολλοί από αυτούς απείχαν, αφού δεν είχαν λάβει «γραμμή» για την ψήφο. Αυτό μαρτυρά η εκτόξευση ενός μηδαμινού σχηματισμού σε 5ο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο, πρώτο ανάμεσα στα ακροδεξιά σχήματα. Ο κατάδικος Κασιδιάρης, που από τη φυλακή ανέβαζε βίντεο στο youtube συγκεντρώνοντας χιλιάδες likes και followers, κινητοποίησε το κοινό του και επηρέασε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll 5 δημοσκοπικών εταιριών, Οι «Σπαρτιάτες» άντλησαν ψήφους κατά μικρό ποσοστό από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ (περίπου 1% από κάθε κόμμα), και πολύ μεγαλύτερο από την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας. Οι ψηφοφόροι τους είναι στην πλειονότητά τους άνεργοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και φοιτητές – σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, που είναι αγρότες και άνεργοι, ενώ της Νίκης κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι.

Επισημαίνουμε επίσης ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για μια προσωπική υποψηφιότητα του Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Εξάλλου, ο Κασιδιάρης μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του ήδη τους πρώτους μήνες του 2024.

2.

Η Ακροδεξιά εκπροσωπείται πλέον με τρεις σχηματισμούς στο νέο κοινοβούλιο. Οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι έχουν τρεις επίσημες φωνές με θεσμική ισχύ. Τα σχήματα αυτά εκφράζουν

  • τους εθνικιστές, αντιεμβολιαστές, ρατσιστές, ξενοφοβικούς (βασικά χαρακτηριστικά της «Ελληνικής Λύσης»
  • τους θρησκευτικούς φονταμενταλιστές, κοινωνικά υπερσυντηρητικούς, υποστηρικτές ακραία οπισθοδρομικών θέσεων για την οικογένεια, το φύλο και την εκπαίδευση (σημεία εστίασης της «Νίκης»)
  • ένα σώμα ακροδεξιών ψηφοφόρων που δεν έχει ακόμη αρθρώσει επίσημο λόγο, εικάζουμε όμως ότι θα μοιάζει πολύ με τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, αφού ως ουσιαστικό αρχηγό τους αναγνωρίζουν τον Ηλία Κασιδιάρη (όπως φαίνεται και από πολλά σχόλια στα social media).

Με δεδομένο ότι πολλές από τις προγραμματικές θέσεις των τριών σχηματισμών συμπίπτουν, είναι πολύ πιθανόν να σχηματίζουν προσωρινές ή μονιμότερες κοινοβουλευτικές συμμαχίες προκειμένου να προωθήσουν την κοινή τους ατζέντα (ενδεικτικά, στο μεταναστευτικό, στο ζήτημα των αμβλώσεων, των κοινωνικών και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων).

3.

Η αύξηση κατά 3,8% της ακροδεξιάς ψήφου με ταυτόχρονη αύξηση της αποχής δείχνει ότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι επιδεικνύουν πυγμή και αφοσίωση. Κινητοποιήθηκαν για να ψηφίσουν με κίνητρο να επιτύχουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (στην περίπτωση της «Νίκης») και να επαναφέρουν στην πολιτική σκηνή, έστω και μέσω ενός φερέφωνου, τον Κασιδιάρη. Η δυναμική του χώρου είναι αυξημένη και υπερτερεί της δυναμικής των άλλων πολιτικών χώρων, που σχεδόν όλοι έχασαν ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

 

4.

Ο σχηματισμός «Σπαρτιάτες» συγκέντρωσε το 8% των ψήφων των νέων (ηλικίες 17-34). Επισημαίνουμε εδώ ότι οι ψηφοφόροι ηλικίας 17-22 ήταν παιδιά όταν η Χρυσή Αυγή δολοφονούσε και ξετύλιγε την εγκληματική της δράση στον δρόμο.

 

5.

Οι τρεις ακροδεξιοί σχηματισμοί που εκλέχτηκαν στο νέο κοινοβούλιο θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο ο καθένας. Αυτό, αν μη τι άλλο, τους δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν γραφεία και να αρχίσουν να στήνουν έναν κομματικό μηχανισμό, αλλά και να αναβαθμίσουν τα –ήδη αρκετά δημοφιλή– ΜΜΕ που στηρίζουν και προβάλλουν τις απόψεις τους.

H ομάδα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με το ανεξάρτητο συνεργατικό εγχείρημα στον Τύπο Alterthess, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παρακολουθήσουμε από πιο κοντά τις εξελίξεις που φέρνει η έντονη και πυκνή προεκλογική περίοδος στον χώρο της Ακροδεξιάς. 

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμαΕκλογές και Ακροδεξιά 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Την απόλυση επικουρικής γιατρού στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος καταγγέλλει η ΕΝΙΘ

Αύξηση, αναβάθμιση και κοινωνικά δίκαιη κατανομή του πράσινου στην πόλη