in

Εκλογές 2023 και Ακροδεξιά #9: Η Ακροδεξιά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς – ΑlterThess

Photo by Milos Bicanski/Getty Images

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αφού δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, προκηρύχθηκε νέα εκλογική αναμέτρηση για την 25η Ιουνίου 2023. Πρόκειται για καινούργια αναμέτρηση και άρα καινούργια διαδικασία αίτησης υποψηφιότητας στον Άρειο Πάγο των σχηματισμών που θέλουν να συμμετέχουν. Στις 8 Ιουνίου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ποια από τα 44 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους ανεξάρτητους υποψήφιους θα συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές εκλογές. Από τους 35 σχηματισμούς που εγκρίθηκαν, παρουσιάζουμε εδώ (με αλφαβητική σειρά) τους 7 που κατατάσσουμε στην Ακροδεξιά, ακολουθώντας τα ίδια κριτήρια που είχαμε και στην παρουσίαση των σχηματισμών στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο τέλος αυτού του κειμένου κάνουμε μια σύγκριση με τους σχηματισμούς που συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου και επισημαίνουμε ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το Εθνικό Μέτωπο ιδρύθηκε το 2012, με αρχηγό έκτοτε τον Μάνο Κώνστα. Βασικές θέσεις του κόμματος είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός (αναφέρεται σε «ρατσισμό κατά των Ελλήνων»), ο συντηρητισμός. Πολλά από τα μέλη του προέρχονται από παλιότερα κόμματα, όπως η ΕΠΕΝ, ο ΛΑΟΣ, η Χρυσή Αυγή. Έχει παρουσία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζοντας τοπικούς σχηματισμούς. Την περίοδο 2022-23 είχε μια βραχύβια συνεργασία με τον σχηματισμό «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Δεν συμμετείχε από επιλογή στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα δώσει το παρόν στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές διεξαχθούν με αυτόνομη παρουσία». Κατεβαίνει στις εκλογές του Ιουνίου έχοντας τη στήριξη του σχηματισμού «Βόρεια Λέγκα», ο οποίος τον Μάιο πήρε το 0,09% των ψήφων και δεν συμμετέχει στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το γνωστό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που εκπροσωπήθηκε την περίοδο 2019-2023 στη Βουλή με 10 βουλευτές, αύξησε ελαφρώς (+0,75%) το ποσοστό του στις εκλογές του Μαΐου και συνεχίζει με αισιοδοξία στις ερχόμενες εκλογές. Εκλογικά της προπύργια είναι ο Έβρος και η Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Οι θέσεις της αποτελούν την ελληνική εκδοχή της σκληρής alt right ατζέντας: θανατική ποινή, χημικός ευνουχισμός, καταστολή. Πρωτοστάτησε στην εθνικιστική συνωμοσιολογική ρητορική για το Μακεδονικό, ενώ έχει κατηγορηθεί για επαφές με στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια επενδύει στον αντιεμβολιασμό.

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Το κόμμα του αυτοαποκαλούμενο επιχειρηματία και πρώην bodybuilder Αρτέμη Σώρρα ιδρύθηκε το 2015. Γνώρισε μια σύντομη άνθηση έως το 2017, ώσπου το 2018 ο φυγόδικος Σώρρας συνελήφθη και φυλακίστηκε για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, διασπορά ψευδών ειδήσεων, σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η αρχαιολατρία, ο ανορθολογισμός, η αντιπολιτική, ο εθνικισμός και η λατρεία του ηγέτη είναι βασικά χαρακτηριστικά του. Ο Σώρρας αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2020. Στις εκλογές του Μαΐου έλαβε το 0,22% των ψήφων, πράγμα που προφανώς συνέβαλε στην απόφαση για συμμετοχή και στις ερχόμενες εκλογές.

ΝΙΚΗ

Το κόμμα που αποτέλεσε εκλογική έκπληξη στις προηγούμενες κάλπες, με 2,92% των ψήφων, συμμετέχει ξανά διεκδικώντας από προνομιακή θέση την είσοδό του στη Βουλή. Αρχηγός του ο Δημήτρης Νατσιός, θεολόγος στο Κιλκίς. Το κόμμα του ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό, ενδεχομένως όμως να είχε διασυνδέσεις με εκκλησιαστικές οργανώσεις και μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θέσεις του σχηματισμού είναι κατά των πολιτικών κομμάτων, υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας», κατά των μεταναστών και προσφύγων. Μετά την πρόσφατη εκλογική του επιτυχία δεν δέχτηκε να συμμετέχει σε προεκλογικούς συνασπισμούς, έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι θα εξασφαλίσει το ποσοστό που υπολείπεται ώστε να μπει στη Βουλή.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Πρόκειται για συνασπισμό ακροδεξιών κομμάτων που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, επικεφαλής της «Πατριωτικής Ένωσης» (στον ιστότοπο αναφέρεται ότι η οργάνωσή του, μετά τον αποκλεισμό της από τις προηγούμενες εκλογές, λέγεται πλέον «Πατριωτική Δύναμη», ωστόσο στο λογότυπο και σε όλα τα κείμενα συνεχίζει να αναφέρεται ως «Πατριωτική Ένωση»). Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 10 σχηματισμοί:

  • η ίδια η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ του Προδρόμου Εμφιετζόγλου
  • η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που συνεργαζόταν ήδη με την οργάνωση του Εμφιετζόγλου
  • το ΚΙΝΗΜΑ ’21 (τον Μάιο έλαβε 0,59%)
  • οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ (τον Μάιο έλαβε 0,35%)
  • το ΤΟΛΜΑ (τον Μάιο έλαβε 0,24%)
  • ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
  • το ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΑΚ (Πανελλήνιο Κίνημα)
  • η Εθνεγερσία
  • το ΕΠΚΕ (Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα Ελλάδος).

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

Οι «Σπαρτιάτες» είναι ένας σχηματισμός με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα, οποίος ήταν υποψήφιος με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη – όπως και άλλοι υποψήφιοι του σχηματισμού. Δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου (όταν για ένα διάστημα το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αρεοπαγίτη Κανελλόπουλου φαινόταν ότι θα συγκέντρωνε τις ψήφους των υποστηρικτών του Κασιδιάρη). Τώρα ο ίδιος ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης δήλωσε ότι καλεί τους οπαδούς του να ψηφίσουν την οργάνωση «Σπαρτιάτες», αφότου ο δικός του σχηματισμός αποκλείστηκε για άλλη μια φορά από τον Άρειο Πάγο. Θα είναι η οργάνωση αυτή ο «δούρειος ίππος» ώστε να εκπροσωπηθεί ο καταδικασμένος για τη διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην επόμενη Βουλή; Δημοσκοπικά, οι άγνωστοι έως τώρα «Σπαρτιάτες» έχουν εκτιναχτεί στο 1,5% μέσα στις λίγες μέρες που μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Προσωποπαγής σχηματισμός υπό την Αφροδίτη Λατινοπούλου, που έγινε γνωστή από τα social media με πολύ αντιδραστικές θέσεις. Είχε συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο σε έναν σχηματισμό με το όνομα ΠΑΤΡΙΔΑ, προτού διαφωνήσουν και διασπαστούν. Η Λατινοπούλου ίδρυσε τότε άλλο σχηματισμό με το ίδιο όνομα, κατέθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαΐου και κόπηκε από τον Άρειο Πάγο για τυπικούς λόγους. Επανέρχεται σε αυτές τις εκλογές με νέο όνομα, επικοινωνιακής λογικής. Οι θέσεις της είναι ακραία συντηρητικές και ρατσιστικές: επικεντρώνεται στο «δημογραφικό πρόβλημα», υποστηρίζει τη θεωρία ενός «σχεδίου πληθυσμιακής, φυλετικής και πολιτισμικής αλλοίωσης» από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και είναι ιδιαιτέρως ενεργή στην προάσπιση της «ελληνικής οικογένειας» και της θρησκείας.

Συνοπτικά οι κινήσεις των ακροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές του Μαΐου

Από τους σχηματισμούς που συμμετείχαν στις εκλογές του Μαΐου:

– Η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Ελλήνων Συνέλευσις είναι οι μόνοι που κατεβαίνουν ξανά αυτόνομα στις εκλογές του Ιουνίου.

– Η Βόρεια Λέγκα στηρίζει το Εθνικό Μέτωπο.

– Το ΕΑΝ… δεν συμμετέχει.

– Από την Εθνική Δημιουργία ο Θάνος Τζήμερος αποσύρθηκε από την πολιτική και ο Φαήλος Κρανιδιώτης κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

– Οι Ελεύθεροι Ξανά, το Κίνημα 21 και το ΤΟΛΜΑ στηρίζουν τον συνασπισμό του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

– Το Ελληνικό Όραμα κόπηκε από τον Άρειο Πάγο.

– Η «Ενότητα Αλήθεια ΕΝΑ» δεν συμμετέχει.

Βλέπουμε ότι ο κατακερματισμός συνεχίζει να επικρατεί στο ακροδεξιό κομματικό τοπίο, αν και έχει κάπως μετριαστεί (απ’ τους 11 σχηματισμούς τον Μάιο, 7 τώρα, ο ένας συνασπισμός). Άγνωστοι σχηματισμοί αναδύονται, εν μέρει με βραχύβια πορεία, άλλοι επιμένουν να διεκδικούν το μικρό ποσοστό τους, τα καλέσματα για συμπόρευση δεν επιτυγχάνουν ευρεία συσπείρωση και οι έριδες συνεχίζονται. Ο κατάδικος και έγκλειστος Κασιδιάρης μοιάζει να κινεί κάποια νήματα, ανεβοκατεβάζοντας άγνωστους ή παροπλισμένους σχηματισμούς ώστε να βρει έναν δούρειο ίππο εκπροσώπησης, ωστόσο δεν φαίνεται να μπορεί να συσπειρώνει τόσο κόσμο ώστε να εξασφαλίσει την είσοδο ενός σχηματισμού-φερέφωνου στη Βουλή. Αυτό που παραμένει σταθερό σε αυτό το συνονθύλευμα είναι ένα (αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές του 2019) ποσοστό ακροδεξιάς ψήφου γύρω στο 10%.

H ομάδα του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με το ανεξάρτητο συνεργατικό εγχείρημα στον Τύπο Alterthess, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να παρακολουθήσουμε από πιο κοντά τις εξελίξεις που φέρνει η έντονη και πυκνή προεκλογική περίοδος στον χώρο της Ακροδεξιάς. 

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμαΕκλογές και Ακροδεξιά 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

21 οργανώσεις ζητούν ανεξάρτητους μηχανισμούς για την διερεύνηση των παραβιάσεων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απαιτούν μέτρα προστασίας-Δεκάδες εργατικά ατυχήματα, καθημερινοί οι κίνδυνοι