in , , ,

Νέα συγκέντρωση φοιτητών έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απέτρεψαν το σχέδιο εκκένωσης

Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνουν φοιτητικοί σύλλογοι έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ, μετά τα χθεσινά αδιανόητα γεγονότα με την περικύκλωση του ιδρύματος από αστυνομικές δυνάμεις και την επιχείρηση εκκένωσης που τελικά απετράπη λόγω της μαζικής συγκέντρωσης φοιτητών-τριών και καθηγητών-τριών του ιδρύματος. Οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στις 11:00 έξω από το κατειλημμένο κτίριο της πρυτανείας και σε πορεία αμέσως μετά.

Πέριξ του ΑΠΘ υπάρχουν ήδη από το πρωί αστυνομικές δυνάμεις ωστόσο η πρόσβαση είναι προς το παρόν ελεύθερη.

Να θυμίσουμε ότι το βράδυ της Δευτέρας λίγο πριν τις 21:00 κλούβες της αστυνομίας περικύκλωσαν το ΑΠΘ με στόχο να διαλύσουν βίαια την κατάληψη των φοιτητικών συλλόγων στο κτίριο της Πρυτανείας που γίνεται με στόχο να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια. H κίνηση αυτή προαναγγέλθηκε κατά την χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη ενώ ήδη από το απόγευμα πληροφορίες ότι Αύρες της αστυνομίας καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, είχαν διαρρεύσει. 

Τα αντανακλαστικά του φοιτητικού κινήματος ήταν άμεσα, καθώς κάλεσαν σε ενίσχυση της κατάληψης με φοιτητές και καθηγητές να προσπαθούν να μπουν στο αποκλεισμένο από δυνάμεις των ΜΑΤ κτίριο. Το παρών έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που ζήτησαν την αποχώρηση των ΜΑΤ.

Το κέντρο ήταν επίσης αποκλεισμένο από την αστυνομία ενώ άτομα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το campus προσήχθησαν. Από τις πέντε προσαγωγές μία μετατράπηκε σε σύλληψη ενώ σε όλους τους προσαχθέντες επιβλήθηκε το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Αργά το βράδυ φοιτητές από την κατειλημμένη σχολή Θεάτρου έφτασαν με πορεία στο ΑΠΘ και όλοι μαζί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας συνθήματα. Κάποιοι φοιτητές-τριες δεν κατάφεραν, ωστόσο να εισέλθουν στο κτίριο και κυνηγήθηκαν στους γύρω δρόμους από την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας παραμένουν ακόμη πέριξ του ιδρύματος. (Δείτε τη χθεσινή συνεχή ενημέρωση του alterthess)

Φώτο από την ταράτσα της Κατειλημμένης Πρυτανείας

Ανακοινώσεις ενάντια στο οργανωμένο σχέδιο κρατικής καταστολής των φοιτητικών και κοινωνικών αντιστάσεων έχουν εκδώσει τόσο φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι μεταπτυχιακών και διδακτόρων αλλά και πολιτικές οργανώσεις.

Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης Πρυτανείας ΑΠΘ

Ανακοίνωση της Κατάληψης Πρυτανείας

«Σήμερα, αργά το απόγευμα πληροφορηθήκαμε το ενδεχόμενο αστυνομικής εκκένωσης από τις δυνάμεις καταστολής της Κατάληψης της Πρυτανείας. Παράλληλα, μάθαμε ότι στη Θεσσαλονίκη ανέβηκαν αύρες από την Αθήνα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική μαζική καταστολή των διαδηλωτών/τριών. Αργότερα, ενώ πραγματοποιούνταν η συνέλευση μας είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τις εισόδους και να προετοιμάζονται για την αστυνομική εκκένωση. Κλούβες των ματ, μηχανές και οι νεοφερμένες αύρες απέκλεισαν κάθε είσοδο. Πλήθος κόσμου παρέμεινε μέσα στο κτήριο ως περιφρούρηση, ενώ γρήγορα συγκεντρώθηκε κόσμος απ’ έξω. Μετά από δύο ώρες σύσσωμες οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν χωρίς καν να επιχειρήσουν τον σκοπό για τον οποίο ήρθαν. Η κινητοποίηση της ένοπλης συμμορίας της Ελ.Ας για την ώρα φαίνεται να έχει αποτύχει. Είμαστε, όμως, αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο καταστολής των φοιτητικών και κοινωνικών αντιστάσεων, μια συντονισμένη επιχείρηση του Υπουργείου Προστασίας να εκκενώσει την Κατάληψη Πρυτανείας. Καλούμε άμεσα κόσμο να προσεγγίσει και να στηρίξει την Κατειλημμένη Πρυτανεία, καθώς θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο νέας αστυνομικής επιχείρησης τις επόμενες ώρες παραμένει αρκετά πιθανό.

Η κατάληψη της πρυτανείας και οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σήμερα στις 11:00 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ σε συγκέντρωση με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους και φορείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ακολουθήσει πορεία.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων υπερασπίζεται το δίκαιο των αιτημάτων της κατάληψης πρυτανείας ζητώντας:

  • Άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη!
  • Η Σύγκλητος να πάρει καθαρή απόφαση καταδίκης του αντιδραστικού νόμου!
  • Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια, καμιά σκέψη για πειθαρχικά και face control!
  • Άμεση παραίτηση του πρωταίτιου της εισβολής Πρύτανη Παπαϊωάννου!

«Το πανεπιστήμιο ανήκει στις φοιτήτριες, τους φοιτητές, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Δεν τρομοκρατούμαστε—Δεν υποχωρούμε!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες απέτρεψαν επιχείρηση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Face control και έλεγχοι από την αστυνομία έξω από το ΑΠΘ