in , , ,

Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες απέτρεψαν επιχείρηση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Upd 23.55: Μαζική συνέλευση μπροστά από την κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Αυτός ο αγώνας δεν έχει σβήσει ακόμα…

Upd 23.40: Συγκέντρωση αύριο στις 10.00 καλεί η Συνέλευση Περιφρούρησης της Κατειλημμένης Πρυτανείας. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Σήμερα, αργά το απόγευμα πληροφορηθήκαμε το ενδεχόμενο αστυνομικής εκκένωσης από τις δυνάμεις καταστολής της Κατάληψης της Πρυτανείας. Παράλληλα, μάθαμε ότι στη Θεσσαλονίκη ανέβηκαν αύρες από την Αθήνα, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική μαζική καταστολή των διαδηλωτών/τριών. Αργότερα, ενώ πραγματοποιούνταν η συνέλευση μας είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τις εισόδους και να προετοιμάζονται για την αστυνομική εκκένωση. Κλούβες των ματ, μηχανές και οι νεοφερμένες αύρες απέκλεισαν κάθε είσοδο. Πλήθος κόσμου παρέμεινε μέσα στο κτήριο ως περιφρούρηση, ενώ γρήγορα συγκεντρώθηκε κόσμος απ’ έξω. Μετά από δύο ώρες σύσσωμες οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν χωρίς καν να επιχειρήσουν τον σκοπό για τον οποίο ήρθαν. Η κινητοποίηση της ένοπλης συμμορίας της Ελ.Ας για την ώρα φαίνεται να έχει αποτύχει. Είμαστε, όμως, αντιμέτωποι με ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο καταστολής των φοιτητικών και κοινωνικών αντιστάσεων, μια συντονισμένη επιχείρηση του Υπουργείου Προστασίας να εκκενώσει την Κατάληψη Πρυτανείας. Καλούμε άμεσα κόσμο να προσεγγίσει και να στηρίξει την Κατειλημμένη Πρυτανεία, καθώς θεωρούμε ότι το ενδεχόμενο νέας αστυνομικής επιχείρησης τις επόμενες ώρες παραμένει αρκετά πιθανό.

Τρίτη 9/3 στις 10:00 Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης Πρυτανείας»

Upd 23.20: Πορεία αλληλέγγυων έφτασε στην είσοδο της παλιάς Φιλοσοφικής επί της Εθνικής Αμύνης και ενώ ο κόσμος μέσα και έξω από το ΑΠΘ ξεσπούσε σε χειροκροτήματα και συνθήματα ενάντια στην καταστολή, τον Χρυσοχοΐδη, την Κεραμέως και τον πρύτανη του ΑΠΘ η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα. Τα περισσότερα άτομα πρόλαβαν να μπουν εντός του campus ενώ γύρω στους 20 φοιτητές, κυνηγήθηκαν προς την οδό Μελενίκου.


Upd 22.30: Αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση σκόνταψε πάνω στις αντιδράσεις και στη μαζικότητα εντός των κατειλημμένων χώρων της πόλης.

Upd 22.15: Η αστυνομία απαντάει στον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη για το λόγο που απαγορεύει την είσοδο εντός του Campus σε δικηγόρο που ζήτησαν για να επικοινωνήσουν οι εγκλωβισμένοι φοιτητές. Στο χώρο βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που μαζί με καθηγητές του ΑΠΘ ζητούν την αποχώρηση των αστυνομικών.


Upd 22.05: Καθηγητές και καθηγήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώνονται πλέον έξω από την Πρυτανεία για να συμπαρασταθούν στα δεκάδες άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου και για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη εισβολή της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή καθηγητές και καθηγήτριες του ΑΠΘ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει την λαίλαπα της πανδημίας. Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Το κείμενο μέχρι στιγμής υπογράφουν οι Μαυροσκούφης Δημήτρης, Ζαρωτιάδης Γρηγόρης,  Μιχαηλίδης Αθανάσιος, Κωνσταντινίδης Δαμιανός, Άρης Στυλιανού.

Upd 21.45: Ομάδα Δράση έξω από τη σχολή Θεάτρου, ενώ την ίδια ώρα οι εγκλωβισμένοι φοιτητές της Πρυτανείας φωνάζουν συνθήματα και διεκδικούν την αποχώρηση της αστυνομίας. Συγκεντρωμένος κόσμος  υπάρχει σε αρκετές ακόμα σχολές εντός του ΑΠΘ αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σήμερα επισκέφθηκε την πόλη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που, απ’ ότι φαίνεται αποφάσισε να απαντήσει σε ένα ακόμη κοινωνικό πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που η κυβέρνηση ξέρει να απαντά: με καταστολή.

Upd 21.30: 5 ως τώρα οι επιβεβαιωμένες προσαγωγές ατόμων που έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΘ. Υπάρχουν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες εντός της Πρυτανείας αλλά και άλλων σχολών του ΑΠΘ. Η αστυνομική κινητοποίηση σε όλη την πόλη είναι μεγάλη, αλλά ομάδες δικηγόρων, καθηγητών, φοιτητών και πολιτών προσπαθούν να προσεγγίσουν το χώρο.

Upd 21.20: Υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες για προσαγωγές ατόμων που προσέγγιζαν το χώρο. Καθηγητές αντιδρούν και αναμένεται να φτάσουν στο χώρο μαζί με δικηγόρους και άλλους πολίτες.

Φώτο από την ταράτσα της Κατειλημμένης Πρυτανείας

 

Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιείται από τις 20.30 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το campus έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχουν διαρκείς περιπολίες στην, κλειστή εδώ και λίγη ώρα, Εθνικής Αμύνης, στην Εγνατία και στην Αγίου Δημητρίου, ενώ κλούβα έχει εισέλθει με σκοπό την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή στη Φιλοσοφική σχολή.

Η εντολή στους αστυνομικούς είναι να προσαγάγουν όσους και όσες προσεγγίζουν το χώρο.

Νωρίτερα η κατειλημμένη πρυτανεία μέσω του Alerta.gr είχε απευθύνει το εξής κάλεσμα:

“Η κατειλημμένη πρυτανεία διατρέχει κίνδυνο εκκένωσης ιδίως τις επόμενες ώρες που πέφτουν πάνω στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεδομένου αυτού, καλούμε σε στήριξη της κατάληψης πριν ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας!”

Σήμερα δόθηκε και στη δημοσιότητα η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Φοιτητικών Καταλήψεων:

Καθώς γινόμαστε μάρτυρες ενός μοντέλου σύγχρονου ολοκληρωτισμού στη χώρα μας, ενώνουμε τις φωνές μας και απευθυνόμαστε στις αλληλέγγυες καταλήψεις και φοιτητικούς συλλόγους, καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία και την κατασταλτική πολιτική της Κυβέρνησης.

Υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος στα οποία επιτίθεται η νέα Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση. Το όριο φοίτησης, οι διαγραφές, τα πειθαρχικά συμβούλια και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η κάρτα εισόδου και το κύκλωμα παρακολούθησης στα πανεπιστήμια θεσμοθετούνται με το Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Την εφαρμογή αυτού του νόμου την είδαμε ήδη με τα γεγονότα της αστυνομικής εισβολής, τον ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις φοιτητών/τριών στις 22/2 στο ΑΠΘ. Η αντίδραση των κατά τόπους φοιτητικών συλλόγων, τμημάτων και καθηγητών στο όργιο καταστολής, όπως και η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών των Ιωαννίνων καταδεικνύουν την βιαιότητα του κατασταλτικού σχεδίου του Κράτους. Δεν είναι τυχαίο, ότι το κράτος επέλεξε να ψηφίσει μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία της πανδημίας και του lock down το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και να το εφαρμόσει με τα πανεπιστήμια κλειστά. Βλέπουμε επί ένα χρόνο την κυβέρνηση να προβλέπει μεθοδικά τρόπους επαναλειτουργίας των εκκλησιών, των επιχειρήσεων και των χώρων εστίασης, ενώ ταυτόχρονα αρνείται κατηγορηματικά να θέσει όρους για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η αυταρχικότητα και μεροληπτική της στάση κορυφώνεται, δολοφονώντας σταδιακά τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους πολιτικούς κρατούμενους, ενώ παράλληλα συγκαλύπτει παιδεραστές φιλικούς προς αυτήν (Δ. Λιγνάδης).

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Απαιτούμε:

-ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ»
-ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠ’ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ
-ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ 31 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ/ΕΙΣΣΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. – ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ. Ν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
-ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
-ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ & ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
-ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Κατάληψη Πρυτανείας Α.Π.Θ.
Κατάληψη Πρυτανείας Ιωαννίνων
Κατάληψη Πρυτανείας Δ.Π.Θ.
Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Midnight Traveller

Νέα συγκέντρωση φοιτητών έξω από την κατειλημμένη πρυτανεία