in

Ναι, παρά τα πολλά “όχι”, στη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός είπε ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη

Για θέατρο του παραλόγου κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής

Σε ένα τέχνασμα για να θολώσει την πάγια θετική του στάση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προχώρησε την Πέμπτη στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την Νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη συνεδρίαζε στην Ιερισσό προκειμένου να δοθεί, μετά από σχετική συζήτηση, γνωμοδότηση για τη νέα αναθεωρημένη Μελέτη της εταιρείας στη βάση της νέας σύμβασης παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021.

O δήμαρχος αφού κατακεραύνωσε στην εισήγησή του την αφερεγγυότητα της εταιρείας λέγοντας ότι η τελευταία έχει καταπατήσει τους όρους και της προηγούμενης της σύμβασης, αφού τάχθηκε ενάντια στην επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές μιλώντας για τις συνέπειες της στο περιβάλλον και στην οικονομία, αφού αναφέρθηκε στις απολύσεις αντί για τις προσλήψεις στις οποίες έχει προχωρήσει, ψήφισε στο τέλος θετικά στην γνωμοδότηση της Νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Κάτοικοι και δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για ένα «θέατρο του παραλόγου» στο οποίο πρωταγωνιστεί η δημοτική παράταξη του δημάρχου, η οποία ενώ παραδέχεται δημόσια τις ελλείψεις της Νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ εκφράζει ανησυχίες για την υποβάθμιση της ζωής των οικισμών που βρίσκονται κοντά στις Σκουριές, συνεχίζει να δίνει το πράσινο φως στις δραστηριότητες της εταιρείας και στην καταστροφή του τόπου. Να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει ανακοινώσει ενδεχόμενη χρηματοδότησή της με 680 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες προκειμένου να συνεχίσει την «επένδυσή» της ενώ με ανακοίνωσή τους 42 Φορείς και Σύλλογοι του Δήμου Αριστοτέλη έστειλαν επιστολή προς τις τράπεζες, δηλώνοντας την αντίθεση τους στην εξέλιξη αυτή.

Ενδεικτική είναι σε κάθε περίπτωση η δήλωση του Στ. Βαλιάνου που αποκαλύπτει την στάση του στο δημοτικό συμβούλιο: «Εισηγήθηκα και υπερψηφίστηκε μια απόφαση που αναδεικνύει όλα τα προβληματικά σημεία της ΜΠΕ, θέτει τους όρους για την αποδοχή της και θέτει το πλαίσιο διασφάλισης των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας επί των οποίων θα επιμείνουμε σε κάθε επόμενο βήμα. Ξεκαθαρίσαμε την αρνητική μας θέση για την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές, καθώς είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι οι συνέπειές της θα υποβαθμίσουν δραματικά την ποιότητα ζωής στους κοντινούς οικισμούς. Αντί αυτής προτείνουμε την υπόγεια εξόρυξη η οποία θα συνδεθεί με περιβαλλοντικές, οικονομικές και εργασιακές εγγυήσεις προκειμένου να προκύψουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα όπως η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του Μεταλλείου, περισσότερες θέσεις εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μικρότερη περιβαλλοντική όχληση και φυσικά διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Η Δημοτική Αρχή, αντί για τον κίνδυνο απομονωτισμού του απόλυτου ΟΧΙ και την αφέλεια του απόλυτου ΝΑΙ, επιλέγει την οδό της δυναμικής και σταθερής διεκδίκησης και εφαρμογής όρων για μια ομαλή και βιώσιμη συνύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας με το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και την τουριστική προοπτική και κάθε άλλη δραστηριότητα της τοπικής οικονομίας. Συνεχίζουμε χωρίς προκατάληψη και χωρίς εκπτώσεις, τη διεκδίκηση που ήδη έχει φέρει αποτελέσματα με τον διπλασιασμό των μεταλλευτικών τελών και τη διασφάλιση δικαιώματος βέτο, για όποια μέθοδο μεταλλουργίας προτείνει μελλοντικά η επενδύτρια εταιρεία. Και το σημαντικότερο, συνεχίζουμε με μια απόφαση που συναντά τους προβληματισμούς αλλά και τις ελπίδες, της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας».

Στη παρωδία που εξελίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης οι κάτοικοι και οι επιτροπές αγώνα εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αντίθεση τους στην εταιρεία πραγματοποιώντας διαμαρτυρία. Μάλιστα προχώρησαν και σε μια συμβολική κίνηση που καταδεικνύει την υποκριτική θέση του δημάρχου όλα αυτά τα χρόνια: έστρωσαν ένα «χρυσό χαλί» κατά την είσοδο του στο δημαρχείο. Να θυμίσουμε ότι πριν μία εβδομάδα με αντίστοιχη διαμαρτυρία οι κάτοικοι απαίτησαν και κατάφεραν την αποχώρηση των στελεχών της εταιρείας που κλήθηκαν να εισηγηθούν σχετικά με τη Νέα Μέλετη Περιβάλλοντος στο δημοτικό συμβούλιο.

Η εισήγηση του δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία (, με ψήφους 15-12) και παρά την αντίθετη στάση της αντιπολίτευσης και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που ζήτησαν το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη ΜΠΕ. Αντίστοιχη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να δοθεί θετική ή αρνητική γνωμοδότηση για το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για ποιον καίει αυτή η φλόγα. Της Ida Dominijanni

Το ΑΠΘ απαντά για τα βιβλία του Γιώργου Παπαδόπουλου. Και λέει ψέματα