in ,

Να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τον Α. Κούγια ζητά και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Το αίτημα της παράταξης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «Εναλλακτική Παρέμβαση» στηρίζει από τη Θεσσαλονίκη και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης-Συνεργαζόμενοι με το οποίο ζητά από την ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να διαχωρίσει τη θέση της από τις αδιανόητες συμπεριφορές του δικηγόρου Αλέξη Κούγια και να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία για το χθεσινό δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ με το ερώτημα της παύσης του από το δικηγορικό λειτούργημα.

Να θυμίσουμε πως την Τρίτη ο Αλέξης Κούγιας με ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ δημοσιοποίησε φωτογραφίες θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη προκαλώντας κοινωνική κατακραυγή αλλά και αντιδράσεις από πολλά ΜΜΕ.

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης-Συνεργαζόμενοι ενώνει με αυτόν τον τρόπο την φωνή της με τους δικηγόρους  στην Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή της Αθήνας, καθώς και με όλα τα μέλη του δικηγορικού σώματος που νιώθουν ότι προσβάλλονται από τις αθέμιτες και καταφανώς παράνομες πρακτικές του δικηγόρου Αθηνών και μέλους του ΔΣΑ Αλέξη Κούγια.

«Το καθήκον συνηγορίας, σεβαστό στον νομικό μας πολιτισμό και για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, δεν εξικνείται μέχρι του σημείου να επιτρέπει την απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά προστατεύονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις» σημειώνει σε ανακοίνωση της η δικηγορική παράταξη και συνεχίζει λέγοντας πως «ο  Αλέξης Κούγιας, στο πνεύμα της γραμμής που ακολούθησε – ανενόχλητος – προς υπεράσπιση του εντολέα του, Δημήτρη Λιγνάδη, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, την 19.07.2022 δημοσίευσε Δελτίο Τύπου στον ιστότοπο του δικηγορικού του γραφείου και το απέστειλε σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) 200 και πλέον δημοσιογράφων, στο οποίο κάνει λόγο για “αδίστακτους, στρατευμένους επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, που σε δημόσια θέα, στα επίσημα και δημόσια instagram τους διαφήμιζαν το “αληθινό επάγγελμά τους” και παραπλανούσαν “επί 18 μήνες την ελληνική κοινωνία και τους αγνούς Έλληνες πολίτες – οικογενειάρχες”, συνεχίζοντας την εκστρατεία διαπόμπευσης των θυμάτων του πρωτόδικα καταδικασμένου για δύο βιασμούς ανηλίκων εντολέα του, Δ. Λιγνάδη».

Στο ίδιο μάλιστα δελτίο τύπου, όπως αναφέρει η δικηγορική παράταξη «δεν δίστασε, παραβιάζοντας τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και το Ν. 4624/2019 (ΦΕΚ Α 137) για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να δημοσιεύσει φωτογραφίες και στοιχεία των θυμάτων του εντολέα του, τις οποίες αλίευσε από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος ότι κάποτε ήταν δημοσίως προσβάσιμες, κάτι που ουδόλως αναιρεί το παράνομο της πράξης».

«Όλα τα παραπάνω σε συνέχεια μίας ανήθικης συμπεριφοράς προδήλως μη συνάδουσας με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος και την υποχρέωση σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και προσωπικότητας, η οποία περιελάμβανε σεξιστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος δημοσιογράφων του Παρατηρητηρίου της δίκης, Lignadis Trial Watch («πατσαβούρες βουλώστε το και βρείτε κανέναν άντρα»), ομοφοβικά παραληρήματα σε βάρος των θυμάτων («επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» κ.ά.) και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά πολιτών («μέτριοι, άγνωστοι κ.α.»)».

«Εξ όσων γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα, κανένα από τα ΜΜΕ-παραλήπτες του ως άνω δελτίου τύπου δεν προέβη σε αναπαραγωγή-δημοσίευσή του, ενώ το επαγγελματικό site του Α. Κούγια φαίνεται να έχει «πέσει» στον απόηχο της μαζικής αποδοκιμασίας. Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη της σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αναμένει από το δικηγορικό κόσμο και τα θεσμικά όργανά του να πράξουν αναλόγως» τονίζει ακόμη η δικηγορική παράταξη δηλώνοντας πως αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν σε φίμωση των θυμάτων του πρωτόδικα καταδικασμένου Λιγνάδη ενόψει της δίκης του ενώπιον του Εφετείου, παραβιάζουν τα δικαιώματά τους (όπως αυτά κατοχυρώνονται στα άρθρα 9Α και 2 παρ. 1 Συντ., 8 της ΕΣΔΑ και 8 του ΧΘΔ), ενισχύουν την κουλτούρα του βιασμού και αποτρέπουν κάθε άλλο θύμα κακοποίησης από το να μιλήσει. Επιπλέον προσκρούουν στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και ευτελίζουν και απαξιώνουν το δικηγορικό επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη.

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκη πρόκειται ακόμη να υποβάλλει  άμεσα στο Δ.Σ. του ΔΣΘ – και δι’αυτού στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας – πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης στα θύματα βιασμού και καταδίκης των παραπάνω πρωτοφανών αθέμιτων πρακτικών «υπεράσπισης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιπποκράτειο: Ακυρώσεις μεταμοσχεύσεων και βιοψιών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

ΜέΡΑ25: Φιλόξενο στασίδι έδωσε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης στον Αλ. Κούγια