in ,

Ιπποκράτειο: Ακυρώσεις μεταμοσχεύσεων και βιοψιών λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Φωτογραφία αρχείου

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται μέχρι και για πάνω από ένα χρόνο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με καταγγελίες έχουν λάβει το φως της δημοσιότητας ορισμένα τραγικά περιστατικά, που μόνο ως εγκλήματα κατά συρροή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και αυτό επειδή οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών σε σημερινή καταγγελία της παραθέτει ενδεικτικά το χρονικό τους:

Ιούλιος 2022 – Ασθενής με πιθανό λέμφωμα παραπέμπεται σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ιούνιος 2022 – Ακυρώνεται μεταμόσχευση ήπατος για τον ίδιο λόγο.

Xρόνιος νεφροπαθής βρίσκεται στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη, εδώ και 2 μήνες.

Να σημειωθεί πως  το Ιπποκράτειο είναι ένα νοσοκομείο με εξειδικευμένα και κρίσιμα κέντρα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Χειρουργική κλινική μεταμοσχεύσεων και τα παιδιατρικά τμήματα. Με χιλιάδες χειρουργεία και έκτακτα περιστατικά.

«Τί ακούσαμε από πλευράς Υπουργείου Υγείας, δια στόματος Αναπληρώτριας Υπουργού για την κατάσταση αυτή; Ότι η πρόσφατη προκήρυξη 4 θέσεων αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο κατέστη άγονη και πως οι γιατροί δεν έχουν κίνητρο να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Αλήθεια ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την επικίνδυνη υποβάθμιση του ΕΣΥ;» διερατώται η ΕΝΙΘ καλώντας τους αρμόδιους να αναλογιστούν τα δεκάδες «αντικίνητρα» με τα οποία τροφοδοτούν τους υγειονομικούς.

Με τα δικά τους λόγια: Την υπερεφημέρευση και την εξόντωση (οι συνάδελφοι που θα έβαζαν τα χαρτιά τους σε αυτές τις θέσεις θα υποχρεώνονταν σε 15 εφημερίες το μήνα), τις απλήρωτες εφημερίες (οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες πάνω από 6μηνο!), τους «παχυλούς» μισθούς που συνεχίζουν να είναι πετσοκομμένοι παρά την δικαίωση μας επανειλημμένα στο ΣτΕ, τα φύλλα πορείας για ημερήσιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς. Και ο κατάλογος είναι ατελείωτος!

«Η τεράστια υποστελέχωση των νοσοκομείων δεν είναι ούτε καινούργιο φαινόμενο, ούτε έκτακτο. Η γιγάντωση των κενών το τελευταίο διάστημα είναι απλά το «ώριμο φρούτο» της διαχρονικής πολιτικής της υποβάθμισης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους παραφυάδες σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Είναι στρατηγική στόχευση όλων όσων κυβέρνησαν και διοίκησαν μέχρι τώρα να εξαθλιώσουν το ΕΣΥ για να πριμοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα παραπέρα την Υγεία του λαού» σημειώνει μεταξύ άλλων τονίζοντας πως τα επικίνδυνα φαινόμενα για την υγεία των ασθενών θα πληθαίνουν όσο προχωρούν τα σχέδια για το ¨Νέο ΕΣΥ¨ με τις μηδαμινές προσλήψεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι υγειονομικοί θα εξοντώνονται και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας αναντίστοιχες των αναγκών τους».

Η ΕΝΙΘ καλεί το Υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ και νοσοκομείων να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις αναισθησιολόγων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού. Τέλος ζητάει την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημόσιες βρύσες παντού ζητούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης συλλογικότητες της πόλης

Να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τον Α. Κούγια ζητά και η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης