in

Μπρος-πίσω: Ο κυβερνητικός παραλογισμός σε συνέχειες

Μπρος-πίσω: Ο κυβερνητικός παραλογισμός σε συνέχειες

Για ακόμη μια φορά παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και μέσα σε λίγες ώρες όλο το παράδοξο που συνοδεύει την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Σπασμωδικές κινήσεις, έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για την πανδημία αλλά και για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, με αλλαγή των μέτρων κάθε λίγες μέρες, αντιφατικά μηνύματα από διαφορετικά κυβερνητικά στελέχη.

Ενώ η χώρα έχει θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς και το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο, η επιβολή σιωπητηρίου στους υγειονομικούς παραμένει η μοναδική κυβερνητική γραμμή. Κανένα ερώτημα πλέον δεν απαντιέται όπως το γιατί αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί σε μια σειρά νοσοκομείων και το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια πλήρους υποταγής της επιτροπής επιστημόνων αλλά και της ίδιας της επιστήμης στις ανάγκες μίας καστασταλτικής διαχείρισης των πολιτών η οποία φαίνεται ότι πλέον γίνεται απλά για να εδραιωθεί στη χώρα ένα αστυνομικό κράτος.

Τα ΜΜΕ από την πλευρά τους, παρά την προκλητική σιωπή για όλα τα παραπάνω, αδυνατούν να κρύψουν το διαρκές παράλογο μίας κυβέρνησης που συνεχίζει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε εδώ και μήνες χωρίς να μπορούμε να καταλήξουμε:

Τι καθορίζει πιο πολύ την πολιτική τους; Το ότι είναι ανίκανοι ή το ότι είναι αδίστακτοι;

Κανείς δεν αμφιβάλει για την ταξική τους μεροληψία και το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η πολιτική τους. Με αυτή την παραδοχή, μπορούν πολύ εύκολα να εξηγηθούν μία σειρά από επιλογές τους όπως η στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων με κάθε δυνατό τρόπο και η πρωτόγνωρη κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για την καταστολή. Η, εδώ και μία δεκαετία, υποβάθμιση του ΕΣΥ, που συνεχίζεται ακόμα και την ώρα αυτή, συνοδεύεται από την βιασύνη τους να περάσουν εν μέσω πανδημίας, όποιο νομοσχέδιο είχαν ως ενδόμυχη σκέψη να φέρουν και φοβόντουσαν τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Και όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο κυβερνητικός παραλογισμός ξεπερνάει κάθε φορά ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε φανταστεί. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, ανακοινώνουν παράταση του λοκντάουν μαζί με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μηνός, φέρνοντας προ εκπλήξεως και τους ειδικούς, δηλαδή την επιτροπή λοιμωξιολόγων, που δεν φαίνεται να έχει ακόμα σαφή εικόνα για το τι συνέβη στις γιορτές, με τα πρώτα στοιχεία να είναι αποθαρρυντικά.

Η παράταση του λοκντάουν συνοδεύεται από κλείσιμο των βιβλιοπωλείων, σταμάτημα του click away και απαγόρευση του… ψαρέματος και το φοβερό υγειονομικό μέτρο ότι αντί στις 10 το βράδυ, θα κλεινόμαστε σπίτι από τις 9. Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, ότι το χριστουγεννιάτικο άνοιγμα των καταστημάτων εξυπηρετούσε μόνο ένα πρόσκαιρο κάλεσμα για αγορές και ότι φυσικά καμία απόφαση δεν υπηρετεί την προστασία της υγείας και την αποφυγή της διασποράς. Μπορείτε μόνο να δουλεύετε και να κολλάτε τον ιό στη δουλειά. Η εργασία απελευθερώνει.

Την ίδια στιγμή προβάλλουν με προκλητικό τρόπο ότι ενώ εμείς μένουμε σπίτι πλένοντας τα χέρια μας σχολαστικά, η κοσμική Αθήνα διασκεδάζει, γιατί μπορεί, σε πάρτι στο Ντουμπάι ή λίγους μήνες πριν στη Μύκονο. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα παραμένει να είναι οι κοινωνικά ανεύθυνοι νεολαίοι, οι φτωχοί που κάθονται σε κάποιο παγκάκι της πλατείας και όσοι σηκώνουν ένα πανό για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο ή αφήνουν ένα λουλούδι για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Σε κάθε περίπτωση η απόκρυψη κρουσμάτων σε μαζικούς χώρους δουλειάς, στα χωράφια, στα σούπερ μάρκετ, στα εργοστάσια τροφίμων, ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, συνεχίζονται, σαν να μην υπήρξαν εξαιτίας τους τόσοι νεκροί και χιλιάδες νοσούντες.

Όλα αυτά αρκούν για να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες. Όλα αυτά αποτελούν μία πολύ σαφή, ιδεολογικά δομημένη εφαρμοζόμενη πολιτική.

Κι όμως. Υπάρχει μία ανικανότητα να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα που ακόμα και μία αστική κυβέρνηση, μία νεοφιλελεύθερη και συνάμα συντηρητική κυβέρνηση, θα μπορούσε να έχει επιλύσει, χωρίς να της πιστώνεται, ούτε μια σταλιά, κάποια φιλολαϊκή λοξοδρόμηση.

Γιατί ήταν μέσα σε λίγες μέρες που είδαμε τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλαμβάναμε να πέφτει κατακόρυφα. Γιατί ήταν μέσα σε λίγες μέρες που εκατοντάδες υγειονομικοί έμαθαν ότι ο εμβολιασμός τους, για τον οποίο είχαν ενημερωθεί, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Γιατί ήταν μέσα σε λίγες ώρες που είδαμε να εμβολιάζονται μέχρι και συγγενείς κυβερνητικών στελεχών, κάτι που σταμάτησε με εντολή πρωθυπουργού, για να μην γίνει η χώρα διεθνές ανέκδοτο, ενώ λίγο πριν ήταν ο ίδιος που είχε εγκρίνει αυτή την κατάντια.

Μετά το φιάσκο στις αρχές του προηγούμενου μήνα με τις ζώνες και τα χρώματα στο χάρτη που άλλαζαν ανά δύο ημέρες, σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει σε υγεία, εμπόριο, εκπαίδευση, να κάνει τα αγαπημένα της μπρος-πίσω, πολλές φορές ακόμα και ταυτόχρονα, ανάλογα με το ποιο στέλεχος της φιλοξενείται σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή.

Μαζί της όμως, καλείται να κάνει μπρος-πίσω, ολόκληρη η κοινωνία που μένει κλεισμένη μέσα χωρίς αποτέλεσμα, που φτωχοποιείται με γοργούς ρυθμούς, που δεν ξέρει αν και πότε θα πάνε τα παιδιά της στο σχολείο και κυρίως για το αν θα είναι ασφαλή. Άνθρωποι που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής αυτής, άνθρωποι που δεν θα ακούσουν κανένα συγνώμη, γιατί κανείς δεν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί. Αντίθετα θα συνεχίσουν να βλέπουν στις τηλεοράσεις τους την περιφερόμενη έπαρση υπουργών και βουλευτών από πάνελ σε πάνελ, να τους κουνάνε το δάχτυλο δίχως λόγο και αιτία.

Αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες είναι επικίνδυνο, όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν και άλλες ζωές αλλά και γιατί η ψυχική υγεία δεκάδων χιλιάδων πολιτών έχει ήδη καταρρεύσει. Και αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η πανδημία στους χώρους εργασίας: «Ατομική ευθύνη» για τους εργαζομένους, ανεύθυνοι κράτος και εργοδότες

Ιερά Σύνοδος: Κανονικά η Θεία Λειτουργία ανήμερα των Θεοφανείων