in

Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Δένδιας: Σύμμαχος μας η Β. Μακεδονία, άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Θυμάται άραγε κανείς τις περικεφαλαίες, τους έφιππους, τα επεισόδια, τις ρατσιστικές επιθέσεις στα συλλαλητήρια που άμεσα ή έμμεσα στήριζαν ή και διοργάνωναν στελέχη της ΝΔ πριν τρία μόλις χρόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Θυμάται άραγε κανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη τον Σεπτέμβρη του 2018 που ανέφεραν χαρακτηριστά «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου: Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία» ;

Ε και αν τα θυμάται, ας τα ξεχάσει. Η ζωή προχωρά. Και όταν είναι το ΝΑΤΟ και δυο χούφτες επιχειρηματίες από πίσω, προχωρά ακόμα πιο γρήγορα. Ορίστε λοιπόν τι είχε το μενού που επιφύλασσε η κυβέρνηση σε μερίδα των ψηφοφόρων της αυτές τις μέρες:

Στις 12 και 13 Ιανουαρίου κλιμάκιο του ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Β. Μακεδονία στα πλαίσια της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών (στην οποία βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η εποπτεία του FIR της Β. Μακεδονίας από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη) αλλά και της διαδικασίας ένταξής του στρατού των γειτόνων στο ΝΑΤΟ. Το εντυπωσιακό όμως, κύριο πιάτο, το φύλαγε για σήμερα, με τις δηλώσεις που συνόδεψαν την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, στην Ελλάδα:

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε:

«Αγαπητέ Μπουγιάρ, μεταξύ φίλων πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ανοικτοί μεταξύ μας. Μπορούμε εμείς, η Ελλάδα, να είμαστε ο καλύτερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ουσιαστικό συμφέρον την σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία σας. Η Ελλάδα είναι στενός γείτονας. Έχουμε κοινά σύνορα. Ήδη έχουμε καλωσορίσει τη χώρα σας ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα διεξάγει αποστολές εναέριας αστυνόμευσης στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.» και συνέχισε: «Αλλά στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η οδός για εξασφάλιση της προόδου που επιδιώκουμε είναι η πλήρης, συστηματική και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το αξίζουν οι χώρες μας και οι λαοί μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης που σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική προς τούτο είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δε, ακόμα κι αν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ για να βρούμε ακόμα και το ίδιο γεγονός της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας, πόσο μάλλον τις δηλώσεις του, φέρεται να σημείωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Λίγη ώρα αργότερα, οι κυβερνώντες, πιασμένοι από το χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, και την Ελληνική Λύση, υπερψήφιζαν τη συμφωνία για την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Rafale, σε μία στιγμή εθνικής υπερηφάνειας. Κι όλα αυτά ενώ ο Αμερικάνος Πρέσβης συζητούσε σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα για την πρόοδο των ενεργειακών έργων στην Β. Ελλάδα αλλά και για τη σημασία της Ελλάδας για την σταθερότητα στην περιοχή (sic).

Άλλωστε το «business as usual» και η εθνική στρατηγική συνηθίζουν να πηγαίνουν χέρι χέρι.

* Το σκίτσο είναι του Πάνου Ζάχαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νεαρός Σύριος βρέθηκε τραυματισμένος στην Άνω Πόλη

Εθνική ενότητα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Του Νίκου Νικήσιανη