in

Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ: Αλληλεγγύη στο Alterthess ενόψει της εκδίκασης της SLAPP αγωγής

«Την ώρα που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, οι διώξεις, η τρομοκρατία, οι απειλές, η στοχοποίηση και η παρακολούθηση δημοσιογράφων καλά κρατούν, προκειμένου να μπει «φίμωτρο» στην ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφία που δεν εξαγοράζεται από τη λίστα Πέτσα ούτε κι υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών» σημειώνει το «Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ» * με αφορμή την εκδίκαση της αγωγής υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός εναντίον του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη την Πέμπτη 19 Μάηστις 9 π.μ. στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το« Μέτωπο για την Ανατροπή στα ΜΜΕ» σημειώνει πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι «στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού» (Slapp -Strategic Lawsuit Against Public Participation) από πολυεθνικούς κολοσσούς και παράγοντες που «στρέφονται κατά δημοσιογράφων και ανεξάρτητων ΜΜΕ, που υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης για το συμφέρον της κοινωνίας, μεταφέρουν τη φωνή των εργαζομένων, του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας, τολμούν να βγάλουν στη φόρα τις επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και τη διαφθορά, και υπερασπίζονται τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου». Στόχος τους είναι, όπως αναφέρει ακόμη, «οι διωκόμενοι να υποβληθούν σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα προκειμένου αργά ή γρήγορα να αποθαρρυνθούν και να σωπάσουν, να εγκαταλείψουν την κριτική, την αντίθεσή τους, την ερευνητική δημοσιογραφία».

«Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αγωγής Slapp στη χώρα μας είναι και αυτή στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιου Λιάλιου κατά του Alterthess και της συναδέλφισσας Σταυρούλας Πουλημένη, από τους οποίους ζητά ως αποζημίωση το υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ αλλά και την προσωπική κράτηση της δημοσιογράφου, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το όποιο ποσό επιδικαστεί. Αφορμή άρθρο της συναδέλφισσας στο οποίο αναφερόταν η είδηση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης (το Σεπτέμβριο του 2021 τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό) για περιβαλλοντικές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», χωρίς κανένα προσωπικό σχόλιο ή προσβολή. Ύστερα από αναβολή, η αγωγή θα συζητηθεί την Πέμπτη 19 Μάη 2022 στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων Πρωτοδικείο Αθηνών».

To Μέτωπο για την Ανατροπή δηλώνει την αλληλεγγύη της στη συνάδελφο Σταυρούλα Πουλημένη και στο Alterthess. Απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και καταδικάζει την εκδικητική αγωγή από το στέλεχος μιας εταιρείας, που με τις επενδύσεις της έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική και προσπαθεί να ελέγξει τα τοπικά ΜΜΕ, με τη δύναμη και τα λεφτά της, προκειμένου να σκεπάσει τα εγκλήματά της.

To Μέτωπο για την Ανατροπή  δηλώνει ακόμη πως «παλεύει κόντρα στην «ομερτά» της σιωπής, στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, δημοσιογραφία, κόντρα στις αγωγές Slappκαι στέκεται αλληλέγγυα σε δημοσιογράφους, πολίτες και κινήματα που στοχοποιούνται, επειδή αποκαλύπτουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα».

** Πανελλαδική έκφραση των συνδικαλιστικών σχημάτων της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” σε ΕΣΗΕΑ, “Ασύνταχτου Μετώπου” στη Θεσσαλονίκη και μαχητικών δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η κρίση των κομμάτων: διάγνωση, θεραπεία, υποτροπή

«Από εκεί που μας χρωστάνε (γη κι ελευθερία) θα βγουν κι από πάνω;»