in ,

Μέσα στον Αύγουστο θα συζητηθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου;

Μέσα στον Αύγουστο θα συζητηθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου;

Μεθοδεύσεις από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό σε σχέση με τη συζήτηση για την μελέτη απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου διαπιστώνουν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, «πληθαίνουν οι φήμες και οι διαρροές στα ΜΜΕ ότι η Αττικό Μετρό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προσανατολίζονται στο να φέρουν μέσα στον Αύγουστο τη μελέτη απόσπασης των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση!

Την ίδια ώρα που:

-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων και επιφανείς βυζαντινολόγοι έχουν αποστείλει επιστολές στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβαση του για να σταματήσει το έγκλημα που ετοιμάζονται να συντελέσουν στον μείζονος σημασίας και μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης,

-H Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης έχουν ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης 4.3.2020 με την οποία άλλαξε ο πρόσφατος σχεδιασμός  της κατά χώραν διατήρησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου,  και πρόκειται να κατατεθεί η κοινή αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της ΠΕΣΑ, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων,

-Είναι πλέον εμφανές ότι τα χρονοδιαγράμματα που είχε εξαγγείλει η Αττικό Μετρό ως δήθεν επιτάχυνση του έργου δεν είναι ρεαλιστικά και δεν μπορούν να τηρηθούν. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σε Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, σε συνεννόηση με την Αττικό Μετρό, στις 19/12/2019, ισχυρίζονταν ότι η μελέτη απόσπασης θα ήταν έτοιμη εντός δύο μηνών,

(https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3067), ενώ τελικά χρειάστηκαν τρεις μήνες μόνο για να καθαρογραφεί η Υπουργική Απόφαση! Από τις συγκεκριμένες  πράξεις αποδεικνύεται ότι η καταστροφική λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα χρονοδιαγράμματα και τον προϋπολογισμό του μετρό και καταδεικνύει το κίβδηλο της επιχειρηματολογίας πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην επιτάχυνση ολοκλήρωσης του έργου.

Είναι προφανές ότι η Αττικό Μετρό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ σχεδιάζουν να “εγκρίνουν” την καταστροφική τους πολιτική σε ένα “νεκρό” διάστημα, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των σωματείων του ΥΠΠΟΑ, των αρχαιολόγων, των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για άλλη μία φορά να μεθοδευτεί η εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χωρίς να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για να εξετάσουν τα τεχνικά ζητήματα της απόσπασης, αλλά και τα  ζητήματα της φύλαξης και της επανατοποθέτησης υπό το πρίσμα της προστασίας των ίδιων των υλικών καταλοίπων, αλλά και της εξασφάλισης της ακεραιότητας τους ως μνημειακού συνόλου».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, «καθυστέρησαν πάρα πολύ με την μελέτη απόσπασης, και όχι στους δύο μήνες που έλεγε ο υπουργός, για να την φέρουν μέσα στον Αύγουστο.  Φέρνουν Αύγουστο την μελέτη απόσπασης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε «νεκρό» χρόνο για να μην μπορούμε να κάνουμε απεργία και κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα η κ. Κουτσούμπα σχολίασε το γεγονός ότι το ΚΑΣ συνεδριάζει ακόμα με τηλεδιάσκεψη. «Σε μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων, δεν θα έχουμε καν τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τα σχέδια, θα τα δούμε στον υπολογιστή από power point. Αν τα μέλη του ΚΑΣ θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, τι να πω πια…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι διάλυση της αυθεντικότητας και του αρχαιολογικού συνόλου, το μέλος του ΚΑΣ πως θα κρίνει αν δεν είναι διάλυση από την οθόνη του υπολογιστή; Δεν υπάρχουν όροι για μια σοβαρή συζήτηση. Αν ήμουν μέλος του ΚΑΣ θα ζήταγα τουλάχιστον αυτοψία επί τόπου για να μας εξηγήσει ο μελετητής πως ακριβώς θα τεμαχιστούν, που θα πάνε και πως θα γυρίσουν», δήλωσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ίδια, «η μεθόδευση είναι για να έρθει τον Αύγουστο, και επίσης γιατί πιστεύω ότι ενόψει ΔΕΘ θέλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η Αττικό Μετρό να παρουσιάσουν ότι κάτι έχει προχωρήσει».

«Στην πραγματικότητα στον σταθμό Βενιζέλου δεν έχει προχωρήσει τίποτα από αυτά που έλεγαν ότι θα προχωρήσουν. Η αποκάλυψη των αρχαιοτήτων ήταν ούτως ή άλλως στον προγραμματισμό της κατά χώραν διατήρησης.  Ο κ. Ταχιάος τον Δεκέμβριο στο ΚΑΣ έβγαζε κάτι χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία θα έβγαινε η υπουργική απόφαση σε 15 μέρες. Η υπουργική απόφαση έκανε τρεις μήνες για να βγει.  Τον Δεκέμβρη έλεγε η υπουργός ότι η μελέτη απόσπασης θα ερχόταν σε δύο μήνες, η μελέτη απόσπασης έρχεται οχτώ μήνες. Τα δικά τους χρονοδιαγράμματα τα έχουν κάνει κουρελόχαρτα» τόνισε η κ. Κουτσούμπα.

Όπως είπε, σχεδιάζουν μόνο με πολιτικά κριτήρια και «ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να έχουν την υπουργική απόφαση για να την λένε στον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα στη φετινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διορθώσει το λάθος που έκανε πέρυσι, που μίλησε για το μετρό Βενιζέλου χωρίς να έχει μελέτες, και να κάνει κάτι καλό για την πόλη και να βγει να πει ότι μετά τις αντιδράσεις των διεθνών βυζαντινολόγων αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό και να προχωρήσει ο σταθμός Βενιζέλου με τα αρχαία κατά χώραν».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναμένεται να καταθέσει εντός του Αυγούστου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Έχει προηγηθεί η κατάθεση προσφυγών από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Pari

Πατέρας Βασίλη Μάγγου: Τιμούμε τους αγώνες του παιδιού μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία