in ,

Με αγωγή 1 εκατ. ευρώ προσπαθεί η εταιρεία ΟΝΕΧ να τρομοκρατήσει πολίτες της Σύρου

Αγωγή με την οποία απαιτεί 1.000.000 € για δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη κατέθεσε η εταιρεία ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΕ εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) εξαιτίας αιτήματος που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με την στασιμότητα για πάνω από ένα χρόνο της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε τόσο τον βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, που κατέθεσε δύο επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και αυτούσιο το αίτημα του Παρατηρητηρίου προς τον Υπουργό, όσο και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Νικόλαο Συρμαλένιο, ο οποίος κατέθεσε και αυτός σχετικό ερώτημα στη Βουλή, συνυπογεγραμμένο από 25 βουλευτές.

Της εξωφρενικής αυτής κίνησης τρομοκράτησης των πολιτών της Σύρου προηγήθηκε εξώδικο από την εταιρεία που ζητούσε από το ΠΠΠΣ να ανακαλέσει το περιεχόμενο του αιτήματος προς τον Υπουργό, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία» τους.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι την σπουδαιότητα του αιτήματος για το οποίο η εταιρεία ζητά ως αποζημίωση αυτό το ιλιγγιώδες ποσό έχουν αντιληφθεί 27 βουλευτές οι οποίοι έχουν κάνει σχετικές αναφορές στην Βουλή των Ελλήνων.

Έτσι, διερωτάται: «είναι απορίας άξιο γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές αλλά στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου».

Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι για την αναγκαιότητα της διερεύνησης της πιθανής ρύπανσης έχουν αποφανθεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Όλοι αυτοί έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια, όπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματά μας» σχολιάζει το ΠΠΠΣ σχετικά, αναφέροντας ότι στο δικαστήριο θα καλέσουν τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές αλλά και τον αρμόδιο υπουργό «ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ποιος και αν δυσφημείται».

Οι 284 πολίτες που συμμετέχουν στο ΠΠΠΣ δηλώνουν πως «αυτός που δυσφημείται στο νησί της Σύρου αυτή την στιγμή, είναι οι ίδιες οι αρχές του τόπου και η δημοκρατία», ενώ παράλληλα καταλογίζουν αφωνία εκ μέρους του δημάρχου για τις απειλές εναντίον τους.

Επισημαίνουν πως «η αγωγή στρέφεται κατά των 284 πολιτών, μελών του ΠΠΠΣ, που αγωνιούν και παραμένουν ενεργοί ακόμα και εν μέσω lockdown για την υπόθεση που έχει βαλτώσει  εξαιτίας της ουσιαστικής αδράνειας των αρμόδιων φορέων», η δράση των οποίων «εξαντλείται στις αναφορές τους ότι το δείγμα της Aegean Rebreath  δεν είναι αρκετό για να βγουν συμπεράσματα και πιθανόν να μην τηρήθηκαν οι προδιαγραφές δειγματοληψίας, χωρίς όμως έως σήμερα να έχουν εξετάσει ούτε ένα επιπλέον δείγμα».

«Είναι λυπηρό που η αγωνία μας και η δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων ποινικοποιείται» σημειώνουν ακόμη μεταξύ άλλων, καλώντας όλες τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και τον κάθε πολίτη αυτού του νησιού να πάρουν θέση και να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά τους τόσο για τη διερεύνηση ενδεχόμενης τοξικής ρύπανσης όσο και για τη διενέργεια όλων των απαραίτητων πράξεων για την απορρύπανση, εφόσον η ρύπανση αποδειχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορίες λογοκρισίας από κυβέρνηση και Facebook – Έπεσε η σελίδα της ΝΔ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα

Κατάληψη του Εργατικού Κέντρου για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα – Διαδήλωση το απόγευμα