in ,

Μαζική συνέλευση διανομέων της e-food στο πάρκο του ΕΚΘ – Κλιμακώνουν τον αγώνα τις επόμενες μέρες

Upd 13.40: Αγωνιστικές αποφάσεις από τη συνέλευση εργαζομένων της e-food στη Θεσσαλονίκη που έληξε πριν λίγα λεπτά. Πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στις 12.00 με 16.00 ενώ θα υπάρξει και συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12.00 από όπου θα ξεκινήσει και μοτοπορεία. Την Παρασκευή θα υπάρξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση και πάλι στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 19.00.

Οι εργαζόμενοι επεξεργάστηκαν και ψήφισαν τα αιτήματά τους και εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή.

Δημοκρατία των εργαζομένων: Διανομείς ψηφίζουν για τα αιτήματα τους και εκλέγουν την συντονιστική επιτροπή

Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες θα αποφασιστεί το (πολύ πιθανό σενάριο) για την προκήρυξη κλαδικών απεργιών από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες και σωματεία, έτσι ώστε να συμμετέχουν και άλλοι διανομείς αλλά και εργαζόμενοι της εστίασης και των ταχυμεταφορών.

Όπως σημείωσε και διανομέας στο κλείσιμο της τοποθέτησής του:

«Είμαστε η τελευταία συνέλευση γιατί είμαστε απο Θεσσαλονίκη και το πάμε λίγο πιο χαλαρά, αλλά μιλάμε με εργαζόμενους σε ζώνες σε όλη την Ελλάδα οι συνελεύσεις παντού είναι μαζικές. Ευχαριστούμε την εταιρεία που με τις κινήσεις μας εφερε εδώ όλους μαζί.

Μη φοβάστε τίποτα, έχουμε δρομο μπροστά μας αλλά θα τον περπατήσουμε μαζί».

Με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «e-food» σε όλη τη χώρα μετά την αναδίπλωση της εταιρείας που με ένα εκβιαστικό μήνυμα της επιχείρησε να μετατρέψει σε freelancers τους διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει τέλος του μήνα. Να θυμίσουμε πως με μήνυμά της προς τους εργαζομένους το βράδυ της Παρασκευής, η «e-food» ενημέρωσε πως το αρχικό μήνυμα συνιστούσε «λανθασμένη επικοινωνία» και πως είναι πλέον δικιά τους επιλογή το αν θα συνεχίσουν ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως μισθωτοί.

Μετά τη μεγάλη αυτή νίκη που οφείλεται και στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι εργαζόμενοι στην e-food οργανώνονται προκειμένου να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση των εργαζομένων στο πάρκο του ΕΚΘ ενώ στάση εργασίας κήρυξε το ΣΕΤΕΠΕ σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στην ίδια κατεύθυνση, συνελεύσεις και συσκέψεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις για να αποφασιστούν ανάλογες πρωτοβουλίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει οι διανομείς, προτάσσουν την απαίτηση να  μη γίνει καμία απόλυση και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου απευθείας από την «e-food».

Οι διανομείς ευχαρίστησαν «τον κόσμο που μας στηρίζει που δεν είναι πελάτες είναι εργάτες, νεολαία, φτωχά λαϊκά στρώματα» τονίζοντας πως η στήριξή αυτή «είναι το καλύτερο πουρμπουάρ που έχουμε πάρει ποτέ».

«Ας καταλάβουν οι εταιρείες και οι υπουργοί τους πως την οργανωμένη δράση των εργαζομένων δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας» δήλωσε άλλος διανομέας καλώντας τους συναδέλφους του να προχωρήσουν μαχητικά και ενωτικά.

Όπως αναφέρθηκε, μπορεί η εταιρεία να αναδιπλώθηκε για ένα τρίμηνο ωστόσο δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων τους για το μέλλον. Για τον λόγο αυτό αίτημα των διανομέων είναι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία και όχι επικοινωνία με ανυπόγραφα μηνύματα. Οι διανομείς συνεχίζουν να παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να υπενθυμίσουμε πως το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων ζητάει των διανομέων ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, καμία διανομή σε άσχημες καιρικές συνθήκες, εξοπλισμό η ευθύνη για τη συντήρηση του οποίου να ανήκει στην εταιρεία, χιλιομετρική οριοθέτηση της ακτίνας παράδοσης και παραλαβής.

Αγκαλιασμένοι εργαζόμενοι λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης των διανομέων της e-food

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι εξελίξεις στην e-food έφεραν την ενότητα των εργατικών σωματείων: Στάσεις εργασίας και μοτοπορείες σε όλη την Ελλάδα

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τα σχολικά γεύματα