in , ,

Οι εξελίξεις στην e-food έφεραν την ενότητα των εργατικών σωματείων: Στάσεις εργασίας και μοτοπορείες σε όλη την Ελλάδα

Με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα απαντούν οι εργαζόμενοι στην «e-food» στον εκβιασμό της εργοδοσίας με τον οποίο επιδιώκει να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες».

Σε συνέλευση που έκαναν την Κυριακή το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη σε στάση εργασίας, 12 μ. – 4 μ.μ. και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πεδίον του Άρεως, θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Τη συνέλευση κάλεσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Διανομέων (ΣΒΕΟΔ).

Στην ίδια κατεύθυνση, συνελεύσεις και συσκέψεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις για να αποφασιστούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει οι διανομείς, προτάσσουν την απαίτηση μη γίνει καμία απόλυση και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου απευθείας από την «e-food».

Η συζήτηση στη συνέλευση στάθηκε παράλληλα αφορμή για να ξεδιπλωθεί όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Δεν σχολάς ποτέ», κατήγγειλαν. Ακόμα και για το προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, το τέλος του ωραρίου δεν σημαίνει επιστροφή στο σπίτι, αλλά τρέξιμο σε όλη την Αθήνα για να βρουν ΑΤΜ να καταθέσουν τις εισπράξεις.

«Ακόμα και στο διάλειμμά μας συζητάμε μεταξύ μας σε ποιο batch είναι ο καθένας», τονίζουν, καθώς ο βραχνάς της «αξιολόγησης» κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους.

Η σημασία του αιτήματος να χορηγείται εταιρικό μηχανάκι αναδείχθηκε επίσης από τη συζήτηση. «Τα μηχανάκια μας σε λίγα χρόνια θα βγούνε εκτός με βάση τη χρήση που κάνουμε, βγάζουν συνεχώς βλάβες», «ένα λάστιχο να πάθεις, έχεις βγει εκτός προϋπολογισμού».

«Αν δεν είμαστε εμείς Βαρέα και Ανθυγιεινά ποιος είναι;», αναρωτήθηκαν οι διανομείς που περνάνε όλη τη μέρα στο δρόμο, εκτεθειμένοι στα ατυχήματα, στο κρύο και στον καύσωνα και τώρα θέλουν να τους βαφτίσουν «συνεργάτες».

Την ίδια στιγμή, αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν τεντώνουν σαν λάστιχο. «Έφυγα από Φιλαδέλφεια για να πάω Βριλήσσια και να παραδώσω Μενίδι», είναι μια από τις τοποθετήσεις που αποτυπώνουν πλευρές της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.

Τη στήριξή τους στους διανομείς και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν εκφράζουν και οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας (τηλεφωνικό κέντρο, τεχνικοί κ.τ.λ.). Αντιπροσωπεία τους, μέλη του ΣΕΤΗΠ, παρευρέθηκαν στη συνέλευση και μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται στη δική τους περίπτωση η εντατικοποίηση. Ετσι, στο τηλεφωνικό κέντρο δέχονται κλήσεις με σύστημα auto accept, δηλαδή με τη γραμμή να ανοίγει αυτόματα, με αποτέλεσμα να τους πετυχαίνουν οι κλήσεις «ακόμα και με το νερό στο στόμα».

«Δεν είμαστε ξέχωρα από εσάς επειδή δεν δουλεύουμε πάνω σε μηχανάκι», ξεκαθάρισαν και μετέφεραν την υποστήριξή τους στον αγώνα.

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της efood στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ. αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο.

Παράλληλα αποφάσισε κλιμάκωση της δράσης και στήριξη του αγώνα των εργαζόμενων, με απεργιακές μορφές και άλλες πρωτοβουλίες.

«Ο τρόπος συνέχισης των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί κατόπιν και της Συνέλευσης των εργαζόμενων που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα» σημειώνει και προσθέτει:

«Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους της E-Food

Να ανανεωθούν οι συμβάσεις με άμεση πρόσληψη από την E-Food και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Κατάργηση του μέτρου της «αξιολόγησης».

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Καμία διανομή σε παγωνιά ,καύσωνα, καταιγίδα κλπ

ΣΣΕ με αυξήσεις και όχι ατομικές

Μηχανάκια, συντήρηση και εξοπλισμός με ευθύνη της εργοδοσίας

Χιλιομετρική οριοθέτηση της ακτίνας παράδοσης παραλαβής

Υποδομές και χώροι ανάπαυσης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα

Το Συνδικάτο μας θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους της εταιρείας και θα στηρίξει τους αγώνες του μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους».

Κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη στη Λάρισα

Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της «e-food», στην περιοχή ευθύνης του Συνδικάτου, τη Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη από 12.00 μ. έως τις 4 μ.μ., αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους της «e-food» να παρευρεθούν την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για να συμμετέχουν στην υκσεψη που διοργανώνει με θέμα την συνέχιση του αγώνα και τον συντονισμό με τα υπόλοιπα Συνδικάτα των άλλων πόλεων.

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Istorima: Στηρίζω το μέλλον καταγράφοντας το παρελθόν 

Μαζική συνέλευση διανομέων της e-food στο πάρκο του ΕΚΘ – Κλιμακώνουν τον αγώνα τις επόμενες μέρες