in

Λουκέτο στα ράδιο και τις TV των κομμάτων σχεδιάζει το Μαξίμου

Λουκέτο στα ράδιο και τις TV των κομμάτων σχεδιάζει το Μαξίμου

Νoμοσχέδιο που θα ανακαλεί τις άδειες για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς των κομμάτων σχεδιάζει να καταθέσει στην Βουλή η κυβέρνηση.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, που διευκολύνει την παραχώρηση συχνοτήτων σε πολιτικά κόμματα, λειτουργούσαν μέχρι σήμερα τρία αθηναϊκά κομματικά ραδιόφωνα. Το «Ράδιο Αστυ 90,6» του ΛΑΟΣ, ο «105,5 Στο Κόκκινο» του ΣΥΡΙΖΑ και ο «902 Αριστερά Στα FM» του ΚΚΕ. Ομως το «Ράδιο Αστυ 90,6» υπολειτουργεί και ο 902 του ΚΚΕ πουλήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, σε ιδιοκτήτη που παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος. Με αφορμή τον όλο θόρυβο και την μυστικότητα που επικράτησε στην υπόθεση του 902, η ίδια περί τον Α.Σαμαρά ομάδα που αποφάσισε το λουκέτο στην ΕΡΤ σχεδιάζει νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα ανακληθούν οι άδειες σε κομματικούς σταθμούς, βάζοντας δηλαδή λουκέτο στον «105,5 Στο Κόκκινο».

Παράλληλα με τον τελευταίο αυτόν στόχο, η νομοθετική ρύθμιση σκοπεύει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιρροής του «105,5 Στο Κόκκινο» στην περιφέρεια, μέσα από την αναμετάδοση εκπομπών του από τοπικούς ραδιοφωνικούς τοπικούς. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς θεωρητικά τοπικής εμβέλειας, όπως ο ΣΚΑΙ ή ο ΑΝΤ1, και την οποία σχεδιάζει να εφαρμόσει για τον «105,5 Στο Κόκκινο», ο νέος διευθυντής του Κώστας Αρβανίτης.

Ενας ακόμη βασικότατος στόχος της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να αποτρέψει την με όποιο τρόπο είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της τηλεόρασης, ένα προνόμιο που είχε το ΚΚΕ μέχρι την πώληση του 902. Η ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου, που θεωρεί ότι οι πολιτικές μάχες κρίνονται επικοινωνιακά, από τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι τηλεοπτικές οθόνες παρά από την ουσία των πολιτικών αντιπαραθέσεων, έχει τους προηγούμενους μήνες πληροφορηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην τηλεόραση και είναι αποφασισμένη να το αποτρέψει χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο του ΚΚΕ, που πώλησε μια δημόσια συχνότητα για να ενισχύσει το κομματικό του ταμείο, αλλά και το επιχείρημα της περίπτωσης ενός κόμματος που μπορεί να συρρικνωθεί ή και να εξαφανισθεί, αλλά παρ΄ όλα αυτά ¨οι κάτοχοι της κομματικής σφραγίδας” θα διατηρήσουν μια ραδιοφωνική και τηλεοπτική συχνότητα μεγάλης οικονομικής αξίας. Οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου θεωρούν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός του Γ. Καρατζαφέρη, που πήρε πρόσφατα άδεια πανελλαδικής λειτουργίας από το ΕΣΡ, δεν υπάγεται στην κατηγορία των κομματικών σταθμών και επομένως δεν πρόκειται να θιγεί από την ρύθμιση.

Οσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν για το κλείσιμο ενός καθιερωμένου ραδιοσταθμού, ιδιαίτερα μετά το προηγούμενο του λουκέτου στην ΕΡΤ, στο Μαξίμου σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Χρυσή Αυγή. Θα υποστηρίξουν δηλαδή ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα θα μπορούσε να επωφεληθεί αν συνεχιζόταν το ίδιο νομικό καθεστώς, που δίνει προνόμια στα κόμματα για την έναρξη και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενημερωμένο για τα σχέδια της ομάδας του Μαξίμου, που λειτουργεί υπό τον Γ. Μουρούτη, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου.

Το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει η ίδια ομάδα πριν καταθέσει την πρόταση στην Βουλή, πρόβλημα στο οποίο θεωρεί ότι είναι ευάλωτη σε κριτικές, είναι ότι την ώρα που ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο στόχαστρο, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για την προκήρυξη αδειών ώστε να μην εκπέμπουν παρανόμως όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως συμβαίνει σήμερα. Οπως είναι γνωστό  η ΕΡΤ, που τώρα εκπέμπει “πειρατικά”, είναι η μόνη νόμιμη συχνότητα στην χώρα.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ντεπό, φύγεεεε! Της Άννας Χατζησοφιά

Δέκα άτομα αναζητούνται μετά την εξέγερση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα (βίντεο)