in ,

Κατέπεσε το αφήγημα περί εμπρησμού: Ελεύθεροι άλλοι 9 μετανάστες που «συνελήφθησαν» από τον «σερίφη» του Έβρου

Κατέπεσε το αφήγημα περί εμπρησμού του σερίφη του Έβρου που φυλάκισε μαζί με άλλα δύο άτομα σε ένα τρέιλερ 13 μετανάστες αποκαλώντας τους κομμάτια και σύμφωνα με τους ίδιους τους μετανάστες τούς χτύπησαν άσχημα με μια μεταλλική ράβδο.

Μετά τους τέσσερις μετανάστες από το Πακιστάν που αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή 25 Αυγούστου, τη Δευτέρα αφέθηκαν και οι υπόλοιποι εννιά (οκτώ Σύροι και ένας Πακιστανός), με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Όπως αναφέρουν οι Κατερίνα Γεωργιάδου και ο Γιάννης Πατζανακίδης, συνήγοροι υπεράσπισης των 8 Σύριων προσφύγων στην υπόθεση της αρπαγής του Έβρου «μετά από μια μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των 8 προσφύγων Συριακής υπηκοότητας και του 1 πακιστανικής υπηκοότητας, που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού»

Όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, μοναδικό στοιχείο για την κατηγορία του εμπρησμού ήταν η κατάθεση του δράστη της σε βάρος τους αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ στις 22 Αυγούστου. «Μετά και την αποφυλάκιση χωρίς όρους των 4 κατηγορουμένων Πακιστανικής καταγωγής την Παρασκευή 25 Αυγούστου, και με δεδομένο ότι οι 13 Σύριοι και Πακιστανοί πολίτες δεν διαθέτουν γνωστή κατοικία στη χώρα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κατηγορία σε βάρος τους κρίθηκε έωλη. Οι δράστες της σε βάρος τους αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, και την τελική απόφαση για την προφυλάκισή τους θα λάβει το Συμβούλιο» τονίζουν.

Όπως, όμως, επισημαίνουν, η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. Οι 13 πρόσφυγες συνεχίζουν να κρατούνται διοικητικά λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. «Με δεδομένο ότι αποτελούν ήδη θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών που διώχθηκαν με το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας, πρέπει να προχωρήσει άμεσα η χορήγηση άδειας παραμονής και στους 13 για ανθρωπιστικούς/εξαιρετικούς λόγους. Πέραν των δικών μας ενεργειών, οι αστυνομικές αρχές και το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛΑΣ πρέπει να μεριμνήσουν για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα» σημειώνουν οι δικηγόροι στην ίδια ανάρτηση ευχαριστώντας «τους χιλιάδες πολίτες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και τους εκατοντάδες που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων για τη νομική τους υπεράσπιση».

«Η δυνατότητα εκπροσώπησης των εντολέων μας σήμανε την έμπρακτη άσκηση του δικαιώματός τους στην υπεράσπιση και την από πλευράς μας ανάδειξη του οργανωμένου ρατσιστικού χαρακτήρα των αυτόκλητων “πολιτοφυλακών” που δρούν στην περιοχή του Έβρου. Από νέο βιντεοληπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκύπτει ότι το επίδικο περιστατικό ήταν κάθε άλλο παρά μεμονωμένο» καταλήγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απειλούν με διακοπή φυσικού αερίου γυναίκα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη για τη διάσωση του Άλσους Φυτωρίου