in ,

Απειλούν με διακοπή φυσικού αερίου γυναίκα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Της Σταυρούλας Πουλημένη

Μέσα σε μια γενικευμένη συνθήκη οικονομικής δυσχέρειας και πτώσης του βιοτικού επιπέδου για πολλούς συμπολίτες μας, εταιρείες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εμφανίζονται άτεγκτες ως προς τις ανάγκες και τις δυνατότητες αποπληρωμής των λογαριασμών ακόμη και από ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα άτομα με αναπηρία.

Τι και αν η Elpedison αυτοπαρουσιαζόταν πριν έναν χρόνο σε σχετική διαφήμιση σαν «να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες σου και να τις καλύπτει μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες φτιαγμένες για σένα», σήμερα απειλεί με διακοπή αερίου μια γυναίκα με 80% αναπηρία στη Θεσσαλονίκη λόγω χρέους που δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Πρόκειται για την Γιώτα Θεοδωρακοπούλου, συνταξιούχο δικηγόρο, η οποία λαμβάνει αναπηρική σύνταξη λόγω σοβαρών προβλημάτων στην υγεία της.

«Τα Χριστούγεννα πέρασα μια βαριά πνευμονία που έπρεπε να μείνω στο σπίτι για ένα μήνα με οξυγόνο και λόγω αυτής της κατάστασης και των επιπλέον εξόδων πήγαν πίσω οι αποπληρωμές λογαριασμών. Τον Ιούνιο λαμβάνω τηλέφωνο από την εταιρεία Elpedison για το φυσικό αέριο, προκειμένου να τακτοποιήσουμε το χρέος το οποίο ανερχόταν τότε στα 400 ευρώ. Μου πρότειναν διακανονισμό με δόση ύψους 120 ευρώ το μήνα και εγώ αντιπρότεινα η δόση να είναι 80 ευρώ προκειμένου να μπορώ να εξυπηρετώ τη δόση.

Γνώριζα ότι ως άτομο με αναπηρία δικαιούμαι μικρότερες δόσεις και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των δόσεων» αναφέρει μιλώντας στο Alterthess.

Και πράγματι στο άρθρο 34 του Κώδικα Προμήθειας Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β΄ 1969/01.06.2018) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Για τους Ευάλωτους Πελάτες, η προθεσμία εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης δεν δύναται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από σαράντα (40) ημέρες» καθώς και ότι «ο Προμηθευτής υποχρεούται να παρέχει στους Ευάλωτους Πελάτες τη δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης, καθώς και των οφειλών παλαιότερων Λογαριασμών, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία». Μάλιστα σημειώνεται ότι «κάθε μηνιαία δόση δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για το Φυσικό Αέριο του Ευάλωτου Πελάτη. Η ως άνω δυνατότητα δεν απαλλάσσει τον Πελάτη από την ευθύνη του για εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών του προς τον Προμηθευτή».

Σημειώνεται ακόμη ότι «το δικαίωμα του Προμηθευτή να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης Μετρητή Κατανάλωσης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή να καταγγείλει τη Σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 39, δεν δύναται να ασκηθεί κατά Ευάλωτων Πελατών για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο». «Ειδικώς για τους Ευάλωτους Πελάτες των περιπτώσεων 1(β) και 1(δ) του άρθρου 52 του νόμου, ήτοι τους Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς και αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο Πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι (6) διαδοχικών Λογαριασμών Κατανάλωσης και εφόσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση, με την οποία ενημερώνει τον Πελάτη για τη δυνατότητα του Πελάτη για διακανονισμό πληρωμής των οφειλών του».

Η κα Θεοδωρακοπούλου ξεκίνησε να πληρώνει 80 ευρώ τον μήνα έχοντας ένα χρέος ύψους 400 ευρώ. Αποτέλεσμα των δόσεων που έχει αποπληρώσει τους τρεις τελευταίους μήνες ήταν το χρέος να μειωθεί στα 150 ευρώ ενώ με την τελευταία δόση που θα κατατίθονταν αυτές τις μέρες το χρέος θα μειωνόταν στα 75.

Η εταιρεία ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ίδια, αρνείται και αυτόν τον διακανονισμό με αποτέλεσμα να δεχθεί εξώδικο από τον χειριστή του δικτύου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) με το οποίο ενημερώνεται ότι θα γίνει διακοπή της παροχής στη 1η Σεπτέμβρη.

«Ενώ ενημέρωσα τους υπαλλήλους της Elpedison ότι είμαι άτομο με αναπηρία και ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχα και από την ΡΑΕ, δικαιούμαι τη διευκόλυνση που προβλέπει ο νόμος στην αποπληρωμή των δόσεων. Παρόλα αυτά δέχθηκα και χθες τηλεφώνημα που με ενημερώνει για την διακοπή στη 1η Σεπτέμβρη. Έχουν φτάσει σε σημείο απανθρωπιάς παρά τα αδιαμφισβήτητα υπερκέρδη που αποκόμισαν στις πλάτες μας» σημειώνει η κα Θεοδωρακοπούλου.

Και τι πιο αληθές από αυτό, όταν τα κέρδη προ φόρων της Elpedison ανέρχονται μόνο για 2022 στα 161 εκατ. Ευρώ. Η εταιρεία βέβαια συνεχίζει να τρομοκρατεί μία γυναίκα με αναπηρία για χρέος 75 ευρώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έβρος: Νέο βίντεο με ακροδεξιούς που αιχμαλωτίζουν μετανάστες

Κατέπεσε το αφήγημα περί εμπρησμού: Ελεύθεροι άλλοι 9 μετανάστες που «συνελήφθησαν» από τον «σερίφη» του Έβρου