in

#Je suis Charlie: Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τους δράστες. Μπαράζ επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη

#Je suis Charlie: Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες για τους δράστες. Μπαράζ επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη

Σε εθνικό πένθος βρίσκεται η Γαλλία για τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στο πολιτικό σατυρικο περιοδικό Charlie Hebdo με ένα μπαράζ επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη ως πράξεις εκδίκησης για την σφαγή.

Τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός δημοτικού υπαλλήλου προκάλεσε νέα επίθεση με πυροβολισμούς στα νότια προάστια ενώ το πρωί έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη στη Λιόν της Γαλλίας, σε εστιατόρια κοντά σε τζαμί αλλά και σε προαύλιο τζαμιού στη γαλλική πόλη Λε Μαν (Le Mans). Στο μεταξύ, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών δραστών που αναζητούνται για τη δολοφονία 12 ατόμων στο περιοδικό Charlie Hebdo, σύμφωνα με αξιωματούχο του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι φέρεται πως είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα μέσα ενημέρωσης. Ανέφερε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αδελφών το πρωί της Πέμπτης απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει ο,τιδήποτε να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τις εκκλησίες διέκοψαν την λειτουργία τους για ένα λεπτό. Παράλληλα Έκκληση προς τους «ιμάμηδες όλων των τεμενών» της χώρας «να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία και την τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής απηύθυναν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας, τη στιγμή που εκατοντάδες μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο διατυμπανίζουν τον αποτροπιασμό τους για τη φονική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo. Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας κάλεσε επίσης τους πιστούς να τηρήσουν σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 12 νεκρών του Charlie Hebdo, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος που κήρυξε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε σε σύντομο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό την έκκληση για ενότητα στη χώρα μετά την επίθεση. «Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμα που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για διάστημα τριών ημερών.

Τέλος, με το σύνθημα «Je Suis Charlie» χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν υπέρ της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Σουηδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Το απόγευμα της Πέμπτης συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, από που καλούσαν σε συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας για το τρομο-έγκλημα στην Charlie Hebdo.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έκτακτο δελτίο ακραίων κοινωνικών φαινομένων. Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

«Αγγελιοφόρος»: το άρθρο 99 φρενάρει τους εργαζόμενους