in , ,

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Η Ελλάδα διαπράττει μαζικά εγκλήματα στη θάλασσα

«Το να βοηθήσει κάποιος άνθρωπος έναν άλλον όταν πνίγεται είναι το πιο ριζωμένο πράγμα στους ναυτιλλόμενους, ο πιο αρχέγονος νόμος της ανθρωπότητα. Αυτοί όχι μόνο το λοιδορούν αλλά θεωρούν ότι όποιος το κάνει έχει οικονομικό όφελος. Μιλάμε για την απόλυτη χυδαιότητα» δήλωσε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο διασώστης προσφύγων στη Μεσόγειο, Ιάσονας Αποστολόπουλος, στον απόηχο των διαδικτυακών επιθέσεων που δέχθηκε ο ίδιος αλλά και η παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής, Ναταλία Γερμανού.

«Η Ν. Γερμανού έκανε το μεγάλο αμάρτημα να με βγάλει στην εκπομπή της για τους πρόσφυγες και την καθολική υποχρέωση διάσωσης προσφύγων. Ούτε αυτό δεν είναι ανεκτό από τον κυρίαρχο λόγο. Φαίνεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε για το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου να διασώζεται στη θάλασσα» σημείωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Πρόκειται, όπως είπε, για «ένα διαδικτυακό λιντσάρισμα, μία δολοφονία χαρακτήρα, την είδαμε στο πρόσωπό μου με αφορμή την απονομή του βραβείου της ΠτΔ που ακυρώθηκε. Υπάρχει μία λύσσα με το θέμα των επαναπροωθήσεων, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην νομιμοποιηθεί ένας λόγος που κάνει οποιαδήποτε κριτική στη κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Γιατί η δολοφονία χαρακτήρα κάνει αυτό ακριβώς: διαστρέφει τη κουβέντα από το θέμα της συζήτησης στην εξόντωση του υποκειμένου. Είναι ένας πολύ βρώμικος και χυδαίος τρόπος αντίδρασης που δείχνει ότι υπάρχει κάτι, δείχνει πιο πολλά για την κριτική από την κριτική την ίδια».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που ενοχλεί απάντησε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαπράττει μαζικά εγκλήματα στη θάλασσα, που είναι γνωστά, έχουν έρθει οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στον κόσμο και έχουν κάνει έρευνες. Έχουν τεκμηριωθεί πλέον όλα αυτά και το Ευρωκοινοβούλιο έχει βγάλει πόρισμα που λέει ότι στο Αιγαίο γίνονται εγκλήματα και δεν προστατεύονται οι ζωές των προσφύγων. Ο αρχηγός της Frontex ετοιμάζεται να κατατομηθεί, η Κομισιόν μπλοκάρει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα αν δεν ερευνήσει το θέμα των pushback, οργανώσεις τα καταγγέλλουν συνεχώς, και στην Ελλάδα υπάρχει ένα πέπλο σιωπής, και όποιος τολμήσει να μιλήσει για τις ξένες έρευνες εξοβελίζεται στο πυρ το εξώτερον. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ακουστεί τίποτα. Τα pushback είναι βαριά εγκλήματα όπου οι δράστες κινδυνεύουν με πολλά χρόνια φυλάκισης».

Σχετικά με το ίδιο το ζήτημα της διάσωσης και αρνητικά σχόλια δημοσιογράφων στο twitter όπως του κ. Τετράδη σχολίασε ότι «πρόκειται για προσπάθεια μαζικής λάσπης. Δεν είναι καινούργιο, το έχουν αντιγράψει από την Ιταλία και τον Σαλβίνι και τη ρητορική του εναντίον των διασωστών που τους χαρακτηρίζει διακινητές. Το να βοηθήσει κάποιος άνθρωπος έναν άλλον όταν πνίγεται είναι το πιο ριζωμένο πράγμα στους ναυτιλομένους, ο πιο αρχέγονος νόμος της ανθρωπότητας, η πιο ενστικτώδης ενέργεια. Αυτοί όχι μόνο το λοιδορούν αλλά θεωρούν ότι όποιος το κάνει έχει οικονομικό όφελος. Μιλάμε για την απόλυτη χυδαιότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

#62tiff Το Φεστιβάλ μας πήγε ένα βήμα μπροστά

Ερώτηση Βαρουφάκη στη Βουλή για την αγωγή κατά του Alterthess