in

Η ξαφνική αδιαθεσία του ΠΑΣΟΚ και ο ίλιγγος της “αποστασίας”

Η ξαφνική αδιαθεσία του ΠΑΣΟΚ και ο ίλιγγος της “αποστασίας”

Την αναβολή της προγραμματισμένης για το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε χθες η Χαριλάου Τρικούπη, μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες στελεχών με τον πρόεδρο του κόμματος. 

Ο λόγος της αναβολής είναι μια αδιαθεσία του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, αισθάνθηκε ιλίγγους και κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να ξεκουραστεί και να μείνει στην οικία του.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος θα συνεδρίαζε την Τετάρτη στις 14:00, εν μέσω του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επί της ουσίας αποσκοπούσε κατά τη  συνεδρίαση της ΚΟ «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους βουλευτές και τα στελέχη. Με δεδομένη τη σχεδόν διαλυτική εικόνα που εμφανίζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που αναμένονται στη Βουλή και οι οποίες θα δοκιμάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, η επόμενη συνεδρίαση που θα προγραμματιστεί αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει άμεσα ένα πιθανό κύμα αμφισβήτησης. Προτίμησε να δώσει με διαρροές στον τύπο στοιχεία της ομιλίας του από νωρίς, δίχως όμως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει του βουλευτές του.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους, αφενός προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου προς την πλευρά των βουλευτών του, ζητώντας από όλους να λάβουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων και του προϋπολογισμού, που εισάγεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα» ανέφεραν δημοσιεύματα με πληροφόρηση από την Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος θα ζητούσε από την ΚΟ να αποδείξει ότι λειτουργεί υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, εξακολουθώντας «να σηκώνει το βάρος της ευθύνης για την οριστική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την κρίση» και να λάβει αποστάσεις από την πρόσκληση σε αποστασία, όπως χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη δήλωση Τσίπρα.

Σοβαρή η κατάσταση της υγείας του Κινήματος

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση πολιτική αναστάτωση και εκλογές.

Πλέον είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα, με τα στελέχη του κόμματος να προχωρούν σε δηλώσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες στις επόμενες ψηφοφορίες στη βουλή.

Ακόμη και στελέχη της ΝΔ εκτιµούν ότι ο κ. Βενιζέλος αδυνατεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Οµάδα του, οπότε αργά ή γρήγορα θα επέλθει το  µοιραίο. Στο εσωτερικό του κόµµατός του, ήδη, αναπτύσσεται κινητικότητα, που στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο σύντοµη αποµάκρυνση του υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά τα γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ο Αντώνης Σαµαράς. Μάλιστα στις αρχές της εβδοµάδας είχε την ευκαιρία να κάνει µια εκτενή συζήτηση µε τον κ. Βενιζέλο, στη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι δεν ελέγχει το Κίνηµα, όπως αναφέρουν εφημερίδες προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία.

Αναζητείται διέξοδος

Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αποτελεί κοινό τόπο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί βαρίδιο και η παραμονή του στην ηγεσία οδηγεί το κόμμα εκτός βουλής στις επόμενες εκλογές. Η κατάσταση είναι τέτοια που για πρώτη φορά από το 1974 δεν θα δούμε το ΠΑΣΟΚ να κατεβαίνει σε εκλογική αναμέτρηση, καθώς η εκτίμηση ήταν ότι στις ευρωεκλογές το ποσοστό του κόμματος δεν θα ξεπερνούσε το 3%. Έτσι έχει αποφασιστεί η μη αυτόνομη κάθοδος.

Παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις αντικατάστασης του κ.Βενιζέλου από ιστορικό στέλεχος της παράταξης, δίχως όμως σοβαρές πολιτικές φιλοδοξίες, ώστε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την πολιτική προστασία του κ.Βενιζέλου, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου θα σημάνει έναρξη δικαστικών περιπετειών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΝΕΑ αποστασία! Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Αθώος ο δάσκαλος Ντ. Παντελίδης