in ,

Η κυβέρνηση με τροπολογία κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και στέλνει εκατοντάδες στην ανεργία – Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Σε συλλαλητήριο στις 14.00 στη Βουλή προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας να αποσυρθεί η τροπολογία που σταματά τη λειτουργία της, κλείνοντας το εργοστάσιο το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και αφήνοντας εκατοντάδες εργαζομένους άνεργους.

«Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει» τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους ενώ το ΠΑΜΕ σημειώνει πως «οι απειλές, οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα θα λιώσουν στο καμίνι της ΛΑΡΚΟ!» καλώντας στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

«Το δικαίωμα στην δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο! Ο μαζικός, αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων, του λαού της περιοχής, αλλά και η αλληλεγγύη και στήριξη από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους όλης της χώρας είναι το όπλο που θα σπάσει τον τσαμπουκά της κυβέρνησης!» προσθέτει.

Κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να βρεθούν στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τη νέα μεθόδευση της κυβέρνησης στο συνεχιζόμενο έγκλημα διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στο πλευρό των εργατών βρίσκονται δεκάδες Σωματεία και φορείς (αναλυτικά στο ρεπορτάζ του 902.gr).

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25: Η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196 που κατέθεσε χθες Παρασκευή 10 Ιουνίου η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο.

Το άρθρο 6 περιλαμβάνει τέσσερις (4) παραγράφους:

– Με την πρώτη δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.

Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!

– Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα «πράσινο σχέδιο» ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.

– Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού…

Σημειώνουμε ότι:

(α) Οι απολύσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Φλεβάρη από τα πλέον επίσημα χείλη, Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης,

(β) Οι απολύσεις σημαίνουν και ξεσπίτωμα των οικογενειών των εργαζομένων

(γ) Η Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων. Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η Μαφία ενδεχομένως…

Μπροστά στο ξεπούλημα, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, το ΜέΡΑ25 προτάσσει τη Ρήξη με την Ολιγαρχία που κινεί τα νήματα του συνθηκολογημένου πολιτικού προσωπικού. Αλληλεγγύη και Αγώνας στο πλευρό των Εργαζομένων!

Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους

Σε δήλωσή του, για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε χτες, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργία αύριο στον ΟΑΣΘ – Με προσωπικό ασφαλείας η κυκλοφορία λεωφορείων στην πόλη

Θεσσαλονίκη, πλημμυρισμένη πόλη