in

Η Ευρώπη- φρούριο ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα της

Η Ευρώπη- φρούριο ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα της

Την «προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» και την μετεγκατάσταση 120.000 από μισό εκατομμύριο προσφύγων που βρισκονται εγκλωβισμενοι στην Ευρώπη αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Επίσης, θα δοθεί χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία), ενώ έγινε λόγος για μεγαλύτερη συνεργασία και άνοιγμα του διαλόγου με τη Τουρκία. Αναφορικά με την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής πολιτικών και οικονομικών προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία.

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που έγινε υπογραμμίζοντας ότι ηταν καλύτερη του αναμενομένου. «Τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα τερματίσουν την κρίση, αλλά είναι τα απαραίτητα βήματα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε o Ντόναλντ Τουσκ.  “Οι ηγέτες συμφώνησα να ζητήσουν από τους Θεσμούς και τα κράτη να δράσουν άμεσα για να εφαρμοστεί η πρόταση της επιτροπής”, τόνισε από την πλευρά του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Νέα σύνοδος κορυφής τον Οκτώβριο, συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου Τουσκ – Γιουνκέρ με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

“Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα. Η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, στο οποίο πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Έστω και αργά η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί αν λειτουργήσει με τη λογική το κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα. Έστω και αργά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μπει πρωτίστως ο άνθρωπος και μετά η οικονομία. Βεβαίως υπήρξαν διαφορετικές φωνές, αυτό είναι λογικό, αλλά στο τέλος υπήρξε μια απόφαση που επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες για την μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι και σε συνεννόηση και με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Να σταματήσει αυτή η δραματική εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα που χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη; Του Δημήτρη Χριστόπουλου

Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες – Εκστρατεία του Ξεκινήματος Θεσ/νίκης