in ,

«Η εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη»

«Η εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη»

Την άμεση μεταφορά του Βασίλη Δημάκη, που ξεκίνησε προχθές νέα απεργία πείνας και δίψας, την τρίτη μέσα σε τριάντα τέσσερις μέρες, εξαιτίας του εμπαιγμού του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο κελί στην Δ΄ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού ζητά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων.

Η Πρωτοβουλία καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή διαμαρτυρία (17:30) Μετρό Κατεχάκη και σε συλλογή υπογραφών του ψηφίσματος ψήφισμα προς το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ καταδικάζοντας απερίφραστα την τακτική του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής που με διάφορα επινοήματα, εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία του κρατούμενου, αποβλέποντας στην ψυχική και φυσική του εξόντωση, για λόγους ανεξήγητα τιμωριτικούς.

Ο κρατούμενος, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, παραμένει στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου μεταφέρθηκε μετά την επαναμεταγωγή του από τις φυλακές Γρεβενών, με την αιτιολογία ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα, παρά το γεγονός ότι πέρασε το προβλεπόμενος διάστημα των δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα να μην έχει πρόσβαση στα βιβλία του και να στερείται το εκπαιδευτικό δικαίωμα.  

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία σχολιάζει πως για μια ακόμα φορά «η  Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής φρόντισε να δείξει τις προθέσεις  της για την εκπαίδευση, τη μόρφωση  και την επανένταξη των κρατουμένων, παραβιάζοντας ανερυθρίαστα το νόμο, αρνούμενη τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στο κελί του στην Δ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού».

Αναφερόμενη στις προσχηματικές δικαιολογίες της Γραμματείας η Πρωτοβουλία σημειώνει πως «προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας με την υπόδειξή της να ξαναδιαβαστεί η σχετική ανακοίνωση για τη μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα υπόγεια της Γυναικείας Πτέρυγας του Κορυδαλλού, διευκρινίζοντας ότι κακώς καταλάβαμε περί μεταγωγής στο κελί του μετά την 14μερη υποτιθέμενη καραντίνα. Προφανώς κακώς καταλάβαμε επίσης ότι ο κρατούμενος θα είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση».

»Η Γ.Γ. είναι ολοφάνερο πως έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ανεγκέφαλους. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς και την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), θεσμικό όργανο της Πολιτείας, που αναφέρει: “Η ΕΕΔΑ οφείλει, ως εκ του θεσμικού της ρόλου, να επανέλθει με δεύτερη Δήλωση της στο θέμα του Βασίλη Δημάκη, καθώς με ανησυχία πληροφορήθηκε πως αντί για την Δ’ Πτέρυγα των Φυλάκων Κορυδαλλού, ο κύριος Δημάκης μετήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Συμφώνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κυρίας Σοφίας Νικολάου, η μεταγωγή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό την «επί 14ήμερο προφύλαξη του μεταγόμενου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού, που τηρούνται, απαρέγκλιτα σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας”

»Στην ίδια ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής διαβεβαιώνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων του κυρίου Δημάκη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Σύμφωνα λοιπόν με την υπόδειξη του Υπουργείου, απ’ ό,τι φαίνεται, και τα 41 μέλη της ΕΕΔΑ πάσχουν από δυσλεξία για να μην καταλάβουν τι ακριβώς εννοούσε η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής στη διευκρινιστική της ανακοίνωση…

»Στην προκειμένη περίπτωση η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και το Υπουργείο ασκούν, όχι αντεγκληματική, αλλά εγκληματική πολιτική σε βάρος του Βασίλη Δημάκη, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Ένα ολόκληρο Υπουργείο ενάντια σε έναν κρατούμενο που θέλει να σπουδάσει… Αυτό θεωρείται σωφρονισμός και επανένταξη; Βέβαια, η κυρία Σοφία Νικολάου  σε άρθρο της στις 17/5/2020 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής εισάγει ένα καινούριο δόγμα, πρόσθετα στο δόγμα «νόμος & τάξη», τον «αναγκαίο νέο-σωφρονισμό», εκθειάζοντας τα κατορθώματά της. Και προφανώς στο πλαίσιο του “αναγκαίου νέο-σωφρονισμού” τον οποίο ευαγγελίζεται περιλαμβάνεται η καταστρατήγηση και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και προφανώς και ο βασανισμός. Κι αυτό είναι ολοφάνερο από την πρακτική της. Ο “αναγκαίος νέο-σωφρονισμός” λοιπόν της Γενικής Γραμματέως μπήκε σε δοκιμή χωρίς δικαιώματα για τους κρατούμενους – μόνο μεταγωγές και πειθαρχείο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εθνο-ΣΥΡΙΖΑ. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

ΚΕΕΡΦΑ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαμασλή – Ο ρατσισμός δεν θα περάσει