in ,

«Η δικαίωση Κλεισιάρη είναι νίκη κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας»

Tην ακύρωση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης του προστίμου ύψους 300 ευρώ που επιβλήθηκε από αστυνομικά όργανα στις 17 Νοεμβρίου του 2020 στον δικηγόρο Ζήση Κλεισιάρη χαιρετίζει η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων-συνεργαζόμενοι» με ανακοίνωσή της.

Το πρόστιμο 300 Ευρώ του επιβλήθηκε επειδή προσέτρεξε στον χώρο όπου γινόταν η συνάθροιση για να υποστηρίξει εντολείς του. Όπως εξηγεί η συνδικαλιστική παράταξη στον δικηγορικό σύλλογο «για την Αστυνομία όμως, το γεγονός ότι επιβάλλονταν διοικητικά πρόστιμα και διενεργούνταν συλλήψεις δεν αποτελούσε νόμιμο λόγο για να προσέλθει ένας δικηγόρος και να ασκήσει τα υπερασπιστικά και συμβουλευτικά του καθήκοντα… Το ίδιο πρόστιμο επιβλήθηκε και στους συναδέλφους Ευκλείδη Μακρόγλου και Κώστα Τορπουζίδη, επίσης μελών της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων, των οποίων οι προσφυγές εκκρεμούν ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου.»

Η συνδικαλιστική παράταξη σημειώνει ακόμη ότι ο παραλογισμός των αστυνομικών αυθαιρεσιών σε βάρος των συναδέλφων στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι φανερός και πολιτικά εξηγήσιμος: «εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση, οι εισαγγελικές αρχές και η Αστυνομία έδωσαν ένα ρεσιτάλ κατασταλτικής αυθαιρεσίας. Θεωρούσαν πως μπορούσαν να επιβάλλουν σ’ όλη την κοινωνία ένα καθολικό σιωπητήριο στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός προέβλεπε την περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία το 2021 κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ. Δέκα μέρες μετά την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου μάλιστα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωνε ανερυθρίαστα ότι “ο ιός δεν κολλάει στους εξωτερικούς χώρους”. Το κρεσέντο του αυταρχισμού ευτυχώς δεν έμεινε αναπάντητο από τον κόσμο του αγώνα, που έκανε τη δύσκολη επιλογή να αμφισβητήσει την απαγόρευση στην πράξη».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αστυνομική αυθαιρεσία απέναντι στους δικηγόρους δεν αποτελεί πλήγμα μόνο σε βάρος των δικηγόρων αλλά αφορά όλους τους πολίτες. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγορών υπενθυμίζει ένα πρόσφατο περιστατικό, όταν νέος δικηγόρος πήγε στο λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης για να πάρει εξουσιοδοτήσεις από αλλοδαπούς υπηκόους που βρίσκονταν σε καθεστώς διοικητικής κράτησης ώστε να μπορέσει να τους εκπροσωπήσει νομικά και οι λιμενικοί τον συνέλαβαν!

«Η μαχόμενη δικηγορία βρίσκεται στο στόχαστρο των μηχανισμών καταστολής που θέλουν οι αυθαιρεσίες τους να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Στην περίπτωση του Λιμενικού, όσοι έλεγαν ότι αποκλείεται να λέει ψέματα για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους πρέπει να το ξανασκεφτούν. Φαίνεται πως η ατιμώρητη επανάληψη της παράνομης πρακτικής των επαναπροωθήσεων έχει αποθρασύνει ορισμένους στο Λιμενικό σώμα σε τέτοιο βαθμό που βάζουν πλέον ανοιχτά στο στόχαστρο ακόμα και το δικηγορικό λειτούργημα» τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση της παράταξης που εκφράζει την ικανοποίησή μας για τη δικαίωση του Ζήση Κλεισιάρη και θεωρεί αυτονόητη τη δικαίωσή του και στο ποινικό επίπεδο, στην έγκληση που κατέθεσε κατά του αστυνομικού για ψευδή βεβαίωση. «Η υπεράσπιση της μαχόμενης δικηγορίας και η μάχη για τις συλλογικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα συνεχίζονται!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στον εισαγγελέα ο Τρεμόπουλος για την κοπή δένδρων στον σταθμό του Μετρό στην Αγ. Σοφίας – Κινδυνεύει και η παιδική χαρά

Εντολή για να σταματήσουν οι εργασίες στις οικοδομές που κατασκευάζονται έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου