in

Φωτογραφική τροπολογία στο ν/σ για τα δάση νομιμοποιεί όλες τις αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός

Φωτογραφική τροπολογία στο ν/σ για τα δάση νομιμοποιεί όλες τις αυθαιρεσίες της Ελληνικός Χρυσός

Νομιμοποιεί όλες τις παράνομες εργασίες και τα αυθαίρετα κτίσματα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές η κυβέρνηση με σκανδαλώδη τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα δάση. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου, μετά από καταγγελίες κατοίκων και με την παράλληλη δημοσοποίηση εγγράφων των αρμόδιων υπηρεσιών (Αποκεντρωμένη διοίκηση) αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες που γίνονται στις Σκουριές και ειδικότερα οι εργασίες εγκατάστασης ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου είναι εντελώς….χωρίς άδεια, δηλαδή το υπό κατασκευή εργοστάσιο είναι εντελώς αυθαίρετο.

Στον χώρο όπου η εταιρεία σκοπεύει στο κτίσιμο ενός εργοστασίου 37 μέτρων και μιας βαριάς χημικής βιομηχανίας στην περιοχή στα πλαίσια των εξορυκτικών της δραστηριοτήτων . Παρά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιούνταν είναι παράνομες η εταιρεία προχωρά με γοργούς ρυθμούς με συνέπεια την καθολική αποψίλωση της έκτασης και μια ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Όλες αυτές τις εργασίες, παρά το γεγονός ότι συνιστούσαν εργασίας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προσπαθούσε να τις “χωρέσει” στην άδεια εγκατάστασης ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού που είχε πάρει καθώς δεν διέθετε ειδική άδεια δόμησης (Να σημειωθεί ότι ο φάκελος με την μελέτη είχε επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΠΚΜ τον Ιούλιο του 2013 και από τότε δεν είχε υπάρξει κάποια αλλαγή στην απόφαση αυτή).

Την παρανομία αυτή και την απουσία άδειας έρχεται να νομιμοποιήσει η τροπολογία αυτή στο νομοσχέδιο με τα δάση αναφέροντας ότι η έγκριση εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού συνιστά αυτόματα έγκριση δόμησης. Ουσιαστικά η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες δόμησης χωρίς να πάρει την ειδική αυτή άδεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροπολογία, οτιδήποτε αφορά ζητήματα δόμησης σε μεταλλευτικές δραστηριότητες θα εγκρίνεται πλέον από το ΥΠΕΚΑ και όχι από την αρμόδια πολεδομική υπηρεσία της περιοχής. Η κυβέρνηση αφαιρεί τις αρμοδιότητες από πολύ σημαντικές υπηρεσίες που έκαναν στο παρελθόν τους απαραίτητους ελέγχους στις περιβαλλοντικές μελέτες πριν εγκρίνουν άδειες και οι οποίες πλέον θα δίνονται απλόχερα στους καταπατητές δασικών εκτάσεων με μία απόφαση Υπουργού.

Η κυβέρνηση λύνει έτσι τα χέρια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και ότιδήποτε ήταν ως τώρα παράνομο το διορθώνει νομιμοποιώντας κάθε τύπου αυθαιρεσία που έχει γίνει και θα γίνει στο μέλλον. Παράλληλα ανοίγει τον δρόμο στους υπόλοιπους επίδοξους επενδυτές -καταπατητές δασών να αυθαιρετήσουν ελεύθερα στα δάση μετατρέποντας την αυθαιρεσία σε νομολογία!

Αξίζει να αναφερθεί το σημείο εκείνο της τροπολογίας όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται η νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αυθαίρετων κτισμάτων στις Σκουριές:

“Για τα πρόχειρα καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών” σημειώνεται στην εν λόγω τροπολογία.

“ Πρόκειται για μία προκλητικά φωτογραφική τροπολογία που δείχνει καθαρά την Ελληνικός Χρυσός και βοηθά να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα δόμησης που αντιμετώπιζε σχετικά με το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Με την τροπολογία αυτή νομιμοποιούνται επιπλέον όλες οι αυθαιρεσίες που έχουν ήδη γίνει από την ίδια. Έτσι εξηγείται ανέξελεγκτη στάση της εταιρείας και η κυνικότητά της απέναντι στις καταγγελέις των πολιτών”δηλώνει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη σχετικά με την τροπολογία αυτή και προσθέτει:“Φαίνεται ότι ήξερε εκ των προτέρων ότι ολα θα λυθούν με την νομολογία δώρο που της έκανε η κυβέρνηση. Αποδεικνύεται λοιπόν για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατ`εντολή των επενδυτών σε κάθε επίπεδο”

Φωτογραφικών, για την Ελληνικός Χρυσός, διατάξεων συνέχεια …

 Το “Συντονιστικό φορέων και συλλόγων Σταγείρων  -Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού” υπενθυμίζει την φωτογραφική διάταξη του ν/σ του ΥΠΕΚΑ, που άρει τα, μέχρι σήμερα, νομικά εμπόδια για την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και τονίζει ότι με την τροπολογία αυτή , το ΥΠΕΚΑ έρχεται να ολοκληρώσει το έργο νομιμοποίησης των παρανομιών:

“α) Η έγκριση της τεχνικής μελέτης πλέον αποτελεί και έγκριση δόμησης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκμετάλλευσης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων.β) Η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, συνοδευόμενες από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού που βεβαιώνει την πληρότητα της μελέτης και τη νομιμότητα, είναι πλέον αρκετά για τη θεώρηση της έγκρισης δόμησης.γ) Για πρόχειρα και κινητά καταλύματα δεν απαιτείται πλέον ούτε έγκριση ούτε άδεια δόμησηςδ) Το ΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει πλέον την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης, καθιστώντας αναρμόδιες τις υπηρεσίες της πολεοδομίας

“Σε τρεις γραμμές λοιπόν, νομιμοποιείται κάθε παρανομία της Ελληνικός Χρυσός και αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στο καταστροφικό της έργο. Ταυτόχρονα, οι παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα παράγουν νομολογία.Το νομοσχέδιο συζητείται ήδη στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής και τίθεται προς ψήφιση την Παρασκευή” δηλώνει επιπλέον το Συντονστικό καλώντας τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου “να σταματήσουν να ψηφίζουν κατά παραγγελία και επιτέλους να παράξουν νομοθετικό έργο που θα προστατεύει το περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον κι όχι τα συμφέροντα των “επενδυτών””. “Τους καλούμε, μέχρι να ψηφιστεί η νέα “νομιμότητα”, να σκεφτούν πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι κατ΄ ανάγκη ηθικό, δίκαιο και αποδεκτό” καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε την επίμαχη τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ by alterthessgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο «εσωτερικός εχθρός» στη Μεταπολίτευση. Του Ιου

Νέα διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ