in ,

Έσπασε ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων στις ιδιωτικές κλινικές μετά από τη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου

Έσπασε ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων στις ιδιωτικές κλινικές μετά από τη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται στη Βουλή υποχωρεί η κυβέρνηση μετά το σάλο που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση από τον 902.gr του εμπιστευτικού εγγράφου του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, σύμφωνα με το οποίο δε θα μεταφέρονται ανασφάλιστοι ασθενείς προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πλήθος πολιτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δημόσιοων νοσοκομείων για παθήσεις της κοινής νοσηρότητας μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σταδιακά σε νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid-19. Προς το παρόν η μεταφορά αυτή αφορά κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο η μετατροπή ολοένα και περισσοτέρων κλινών για άλλες παθήσεις σε κλίνες για Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία και η συρρίκνωση των λειτουργιών τους θα προκαλέσει την ανάγκη μεταφοράς ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Στο έγγραφο του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Μετά την διαρροή του εγγράφου αυτού και τη δημοσιότητα που έλαβε στα κοινωνικά δίκτυα, η κυβέρνηση προσπάθησε να διορθώσει την ακραία ρατσιστική αυτή εντολή – που εκφέρεται μάλιστα σε καιρό πανδημίας – και η οποία αντιμετωπίζει τους ανασφάλιστους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ταυτόχρονα βάζει το ΕΚΑΒ να παίξει το παιχνίδι των κλινικαρχών που, ακόμη και στις πιο τραγικές καταστάσεις, προσπαθούν να αποφύγουν κόστη και να συνεχίσουν τη συσσώρευση των κερδών τους.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε την Τετάρτη το απόγευμα σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, «όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ».

«Κάτι ανάλογο ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί. Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση για την διάταξη δεν εμπεριέχει περισσότερες διευκρινίσεις ως προς τις εντολές που δόθηκαν στον ΕΟΔΥ για τροποποίηση προϋπολογισμού και το σχετικό κονδύλιο που θα αφορά τους ανασφάλιστους που θα νοσηλεύονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά παραπέμπει σε σχετική ανεφάρμοστη διάταξη του 2018. Θολό εξάλλου είναι ακόμη το τοπίο και για τους ασφαλισμένους που μεταφέρονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί σε περίπτωση ανάγκης ενός έκτακτου χειρουργείου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Να θυμίσουμε ότι τα προβλήματα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στη δημόσια περίθαλψη αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις με τον νόμο Λοβέρδου το 2011, με τραγικές συνέπειες στην υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε, μετά από κινητοποιήσεις υγειονομικών και μελών των κοινωνικών ιατρείων που προσέφεραν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους καθ’ όλη τη διάρκεια του αποκλεισμού και με δημοσιοποίηση του ζητήματος, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4368. Στο άρθρο 33 του νόμου περιγράφεται ότι έχουν υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστοι και ευάλωτες ομάδες μόνο με το ΑΜΚΑ τους. Από το 2016 μέχρι και το 2018 αν προέκυπτε η ανάγκη κάποιος ασθενής να μεταφερθεί από δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτική ΜΕΘ (σε περίπτωση που εξαντλούνταν οι ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία) ίσχυε η νομοθεσία και η μεταφορά υλοποιούνταν. Ωστόσο και τότε η διαδικασία ήταν ασαφής καθώς η χώρα βρισκόταν σε επιτροπεία και σε υλοποίηση μνημονίων και ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε εξασφαλίσει κονδύλιο για να αποζημιώνει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια για τους ανασφάλιστους.

Το πρόβλημα αυτό προσπάθησε να λύσει ο νόμος 4898 του 2018 όπου στο αρ. 21 προβλέπεται ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει για την παροχή υπηρεσία σε ΜΕΘ στα κρατικά νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές με ημερήσιο νοσήλιο χωρίς εξαιρούμενα όπως αυτό θα καθορίζεται κάθε φορά στη σύμβαση με τους παρόχους. «Κάθε ιδιωτική Κλινική με ΜΕΘ υποχρεώνεται στο πλαίσιο της σύμβασης της με τον ΕΟΠΥΥ, να δηλώσει από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που έχει βάσει της άδειας λειτουργίας της, τις κλίνες που θα διαθέτει στον ΕΟΠΥΥ για την νοσηλεία ασθενών, με τιμολόγηση ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή του ασθενή, είτε ο ασθενής προέρχεται από δημόσια δομή είτε από άλλη ιδιωτική Κλινική είτε από την ίδια την Κλινική, λόγω επιβάρυνσης της γενικής του κατάστασης που απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ» αναφέρεται συγκεκριμένα. Οι κλινικάρχες, όμως, δεν υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, η διάταξη δεν εφαρμόστηκε και η κατάσταση παρέμενε μετέωρη και πάλι για τους ανασφάλιστους, πάντα όσον αφορά την ανάγκη μεταφοράς τους σε ιδιωτική κλινική.

Αυτή τη στιγμή, όμως, που η διασπορά του ιού έχει αποκτήσει τραγικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία στην κυριολεξία στενάζουν καθημερινά, μόνο κρετινισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εντολή για αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών από τη μεταφορά τους σε ιδιωτικές κλινικές. Πόσο μάλλον όταν αυτή η μεταφορά δεν αποτελεί επιλογή του ανασφάλιστου που μην έχοντας άλλη απευθύνθηκε στο δημόσιο σύστημα υγείας και ξαφνικά λόγω μετατροπής των κλινών σε κλίνες Covid βρέθηκε σε μια ιδιωτική κλινική. Δηλαδή, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη και η κυβέρνηση μιλάει για επιτάξεις ιδιωτικών κλινών (με το αζημίωτο φυσικά) δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία η ασφαλιστική ικανότητα του ασθενούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι το έγγραφο αυτό εντάσσεται στον ιδιαίτερο ζήλο της κυβέρνησης ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες που λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid και εξαφανίζονται οι κλίνες για οποιαδήποτε άλλη πάθηση, να δημιουργεί αποκλεισμούς αντί να διευκολύνει. Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ακόμη ότι αν δεν δινόταν δημοσιότητα στο έγγραφο οι αποκλεισμοί θα παρέμεναν και θα το αντιλαμβανόμασταν μόνο όταν θα συνέβαινε το χειρότερο.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κοινή ανακοίνωση 7 φορέων για Βενιζέλου: Η προσφυγή στο ΣτΕ κορύφωση των πολύμηνων αγώνων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης- Απόπειρα εισβολής καταγγέλλουν φοιτητές