in ,

Διαμαρτυρίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Να σταματήσει ο εμπαιγμός!

Διαμαρτυρίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Να σταματήσει ο εμπαιγμός!

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται έξω απ`όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανυγειονομικής κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και της προκηρυχθείσας από την ΠΟΕΔΗΝ στάσης εργασίας.

Το νοσοκομείο αναφοράς των κινητοποιήσεων είναι το Ιπποκράτειο όπου έχουν συγκεντρωθεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, υγειονομικοί, σωματεία εκπαιδευτικών, σύλλογοι φοιτητών και πολιτικές οργανώσεις με αιτήματα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών κλινικών, άνοιγμα ΜΕΘ, παροχή μέσων ατομικής προστασίας και μαζικά τεστ. Συγκεντρώσεις όμως πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Γεννηματάς κ.ά.

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός!», «Σπάμε τη σιωπή μας», «ο λαός σώζει το λαό», «αλληλεγγύη στους υγειονομικούς», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που έχουν αναρτηθεί έξω από τα νοσοκομεία ενδεικτικά της οργής των εργαζομένων στην υγεία αλλά και όλων των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα όρια της κατάρρευσης είναι το ΕΣΥ, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, η οποία επισημαίνει ότι όλες σχεδόν οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ νοσηλείας ασθενών με covid με διακομιδή των μη covid διασωληνωμένων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με χρέωση στο λαό μέσω ΕΟΠΥΥ και μάλιστα του διπλάσιου της ως τώρα χρέωσης.

«Οι κλινικές covid, που πλέον υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, διαρκώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν άλλες κλινικές, οι οποίες κλείνουν ή συρρικνώνονται. Ήδη ορίστηκε το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας covid, με εκκένωση των κλινικών και διακομιδή των ασθενών επίσης στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί την προοπτική κι άλλων νοσοκομείων στην κατεύθυνση μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε “νοσοκομεία μιας νόσου”. Έτσι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξης αφορμή για την κυβέρνηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, με παροχή ζεστού χρήματος από το κράτος και τους ασφαλισμένους, δηλαδή την ήδη λεηλατημένη τσέπη του λαού» τονίζει μεταξύ άλλων ενώ σε νέα ανακοίνωσή της εξηγεί πως ακριβώς δημιουργήθηκαν οι ολοένα και περισσότερες εξαγγελθέισες νέες ΜΕΘ.

Ανεμοσκορπίσματα, ανεμομαζώματα οι νέες ΜΕΘ

«Λεφτόδεντρα ξέραμε ότι δεν υπάρχουν, λεωφορεία μάθαμε ότι δεν γεννιούνται, αλλά από ό,τι φαίνεται κρεββάτια ΜΕΘ γεννιούνται και μάλιστα καθημερινά και μάλιστα δεκάδες!»

Τα νοσοκομεία κάνουν, όπως αναφέρει, την ανάγκη φιλότιμο και κάθε κάθε 2-3 μέρες μέσα σε ένα 24ωρο αναπτύσσουν 10 καινούριες κλίνες ΜΕΘ!

«Επειδή όμως θαύματα δεν γίνονται και επειδή η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει, ας σας εξηγήσουμε εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί που “τρέχουμε” αυτά τα κρεβάτια τι κρύβεται πίσω από τις δεκάδες “καινούριες κλίνες ΜΕΘ”: η πρώτη φουρνιά των καινούριων κλινών είναι κλίνες ΜΑΦ, δηλαδή Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (σε νευροχειρουργικές, νευρολογικές, καρδιοχειρουργικές κτλ κλινικές), με σαφώς υποδεέστερη τεχνική και στελεχιακή δυνατότητα σε σχέση με μία κλίνη ΜΕΘ. Οι επόμενες φουρνιές “καινούριων κλινών ΜΕΘ” είναι στην κυριολεξία ανεμοσκορπίσματα – ανεμομαζώματα: αναπνευστήρες ανασύρονται από τα αζήτητα (ακόμα και φορητοί αναπνευστήρες μεταφοράς!!!), υποτυπώδη μόνιτορ, κρεββάτια που εμφανισιακά ίσα που μοιάζουν με κρεβάτια εντατικής και λειτουργικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά, χωρίς αντλίες έγχυσης φαρμάκων κτλ. Και, το σημαντικότερο όλων, ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Ο ακρογωνιαίος λίθος των ΜΕΘ είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές, και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την ποσοτικά και ποιοτικά αυξημένη και απαιτητική δουλειά της εντατικής ιατρικής.

Αυτό που κάνει λοιπόν η κυβέρνησή μας και το υπουργείο μας ΔΕΝ είναι καινούρες κλίνες ΜΕΘ. Είναι κρεβάτια που μόνο προσχηματικά, με πολλή φαντασία και χωρίς καθόλου τσίπα θα μπορούσε κανείς να τα ονοματίσει “κρεβάτια ΜΕΘ”. Τα οποία στερούνται εντελώς του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού! Οι ίδιοι αριθμητικά εντατικολόγοι που μέχρι πριν ένα χρόνο δεν έφταναν να λειτουργήσουν τα 10 κρεβάτια της ΜΕΘ τους, τώρα σε συνθήκες πανδημίας αναγκάζονται με το πιστόλι στον κρόταφο να λειτουργήσουν 20 – 30 – 40 κρεβάτια – με τη συνεπικουρία γιατρών άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν την απαιτούμενη ειδική γνώση! Σκοπός των κυβερνώντων δεν είναι να νοσηλευθούν άνθρωποι με τις σωστές συνθήκες, μπας και κάποιοι γλυτώσουν. Σκοπός τους είναι να διασωληνωθούν κακήν κακώς όσοι χρειαστεί, να μπουν σε ένα κρεβάτι που βάφτισαν ως “κρεβάτι ΜΕΘ” και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω!».

«Αυτό δυστυχώς θα αποτυπωθεί τραγικά στη θνητότητα αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη! Η οποία θα θυμίζει θνητότητα μακελειού και όχι θνητότητα κράτους σε καιρό ειρήνης!

Κλίνες ΜΕΘ, λοιπόν, δεν γεννιούνται από το πουθενά, όπως άλλωστε και λεωφορεία – και το ξέρει πολύ καλά και ο πρωθυπουργός μας και ο υπουργός υγείας! Οι κλίνες ΜΕΘ χρειάζονται κατάλληλο εξοπλισμό και πάνω από όλα μόνιμο, εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό – το οποίο η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας όλους τους τελευταίους μήνες, δεν προσέλαβε!

Για αυτούς η ζωή κοστίζει – για όλους εμάς όμως η ζωή αξίζει !» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κοινή ανακοίνωση 7 φορέων για Βενιζέλου: Η προσφυγή στο ΣτΕ κορύφωση των πολύμηνων αγώνων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης- Απόπειρα εισβολής καταγγέλλουν φοιτητές