in

#ERTdebate2015: Στους αναποφάσιστους στοχεύουν Τσίπρας- Μεϊμαράκης

#ERTdebate2015: Στους αναποφάσιστους στοχεύουν Τσίπρας- Μεϊμαράκης

Με την τηλεοπτική αναμέτρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον προέδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ξεδιπλώνουν την στρατηγική τους και τις θέσεις τους με το βλέμμα στην κάλπη αλλά και την επόμενη ημέρα.

Στην τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών ερωτήσεις έθεσαν οι 6 δημοσιογράφοι από 6 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (Alpha, Ant1, Έψιλον, Mega, Σκάι και Star), ενώ το συντονισμό έκανε ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ. Η διαδικασία έληξε με την τοποθέτηση του κάθε αρχηγού για 2 λεπτά με μήνυμα προς τους πολίτες.

“Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Πριν πάτε στην κάλπη να συγκρίνετε, να κρίνετε”, είπε στο μήνυμα του ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: “Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας. Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια”.

“Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ΝΔ δεσμεύετε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε να συμμετάσχουν όσοι μπορούν”, τόνισε.

“Τον Γενάρη πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα. Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το “όχι” του ελληνικού λαού”, είπε στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

“Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση. Πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής”, πρόσθεσε.

“Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χτες”, επεσήμανε.

Νωρίτερα στον πρώτο γύρο, οι θεματικές ενότητες ήταν δύο: θέματα εσωτερικής πολιτικής (οικονομία, ανάπτυξη κλπ) και θέματα εξωτερικής πολιτικής (ασφάλεια, προσφυγικό κλπ). Κάθε δημοσιογράφος έκανε δύο ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό ενω μεσολάβησαν παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση, ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση ενώ ξεκαθάρισε πως ο κ. Μεϊμαράκης τον καλεί σε μια παρά φύσιν συνεργασία.

“Δεν ζητάει κανείς να αφομοιώσει ο ένας τον άλλον”, τόνισε από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε πως “μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα”, αλλά απαιτείται περισσότερη συνεργασία.

Στον δεύτερο γύρο οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης έκαναν από μία ερώτηση ένας στον άλλο η οποία επικεντρώθηκε στην μετεκλογική συνεργασία.

“Εσείς δεν θέλετε εθνική συνεννόηση, θέλετε εθνική συγκάλυψη. Αυτό δεν θα το κάνουμε”, είπε από τη πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας με τον Ευ. Μεϊμαράκη να τονίζει ότι “δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό, ούτε για αντιπρόεδρο. Είστε ο πρωθυπουργός που έφερε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα. Θα μπορούσαμε να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε όσα εσείς υπογράψατε”.

Στον τρίτο γύρο, κοινή ερώτηση έκανε ο συντονιστής, Πάνος Χαρίτος γιατί οι ψηφοφόροι που απευθύνονται σήμερα, να τους πιστέψουν ότι όσα υπόσχονται είναι εφικτό να εφαρμοστούν.

Από τη πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε αλλά χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για την έξοδο από τη μέγγενη. “Ζητώ μία εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση. Μία ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος”, τόνισε.  

Ο Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε πως από τον Ιανουάριο έως σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε, η χώρα έχει αλλάξει, το εισόδημα έχει μειωθεί.

“Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη”, ανέφερε. 

Στην δεύτερη ερώτηση του κ. Χαρίτου σχετικά με τους λόγους που θα πείσουν έναν νέο να παραμείνει στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “χρειάζεται να ενισχύσουμε τα πανεπιστήμια, την έρευνα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να μείνουν εδώ” ενώ ο κ. Μεϊμαράκης πως “οι Έλληνες δεν μπορούν να μεγαλουργήσουν γιατί υπάρχει μία μίζερη κατάσταση, ένας διχασμός. Πρέπει να έρθουν οι ιδιωτικές επενδύσει”. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις των δύο κομμάτων

«Ήταν ένας διάλογος που θα μπορούσε να γίνει και άλλη μέρα, και αύριο και μεθαύριο. Έχετε καταλάβει όλοι τι έγινε, πως συμπεριφέρθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ. Ό,τι και να κάνει, η ΝΔ θα πάει μπροστά» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου.

Την ίδια ώρα κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε την «υπεροχή του έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα», καθώς και «την πρωθυπουργικότητά του».

«Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της Ν.Δ. αλλά και των αναποφάσιστων», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν πως ο κ. Μεϊμαράκης ήταν «σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά ο κόσμος δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος, είδε μία πιο ζωντανή διαδικασία, μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρουστούμε. Κάναμε μία καλή αρχή, πρέπει να το συνεχίσουμε», επεσήμανε από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος του κτιρίου της ΕΡΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Εδώ είμαστε εκπρόσωποι επτά καναλιών!». Της Αγγέλας Νταρζάνου

Μετρό: Θετική η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την διατήρηση των αρχαίων στο σταθμό της Βενιζέλου