in

Εργατικά σωματεία στο πλευρού του απολυμένου προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων Β. Ελλάδας

Σε κοινή τους ανακοίνωση συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την εργοδοσία της EDILMAC, που προχώρησε την Τετάρτη 28/07, παράνομα και καταχρηστικά στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Μ.Λ.Α.) και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (Ο.Μ.Ε.) με την απαράδεκτη πρόφαση της μη τήρησης των υποχρεώσεών του ως τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανία Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας – Δέρματος – Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας, η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτων και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος και η Ένωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Είναι ταυτόχρονα και προκλητικό, αφού το Συνδικάτο και ο Πρόεδρος του παλεύουν καθημερινά για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο έργο, ενάντια στη δολοφονική λογική της εταιρείας που βλέπει σαν κόστος οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους! Η Ελληνικός Χρυσός και οι εργολάβοι της θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα: Μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω της ψήφισης του νόμου για την μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου!

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι «χρυσές δουλειές» των αφεντικών απαιτούν σιγή νεκροταφείου, εργαζόμενους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά τη βάρδια! Δεν θα τους περάσει!

Όπως δεν τους πέρασε πριν 4 μήνες, που η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου, βρήκε τείχος στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που υψώθηκε από δεκάδες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα και ανάγκασε την εργοδοσία σε υποχώρηση.

Όπως δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να πείσει τους εργαζόμενους της χώρας για τη «φιλεργατικότητα» του αντεργατικού της εκτρώματος, με το τεράστιο απεργιακό μέτωπο που διαμορφώθηκε να διατρανώνει ότι «Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ»!

Σε αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση κατ’ επιταγή της εργοδοσίας εξαπολύει τεράστια επίθεση στα δικαιώματά μας, ένα δρόμο έχουμε: την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε όποιον σηκώνεται και διεκδικεί οργανωμένα μια καλύτερη ζωή, με περισσότερα δικαιώματα για αυτόν, την οικογένεια και τους συναδέλφους του!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την εργοδοσία της EDILMAC να ανακαλέσει την απόλυση του Προέδρου του Σ.Ε.Μ.Λ.Α. και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Συνδικάτου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις 23 και 24 Αυγούστου στο Θέατρο Κήπου

Τραυματισμός εργαζομένου σε κατασκευή φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη