in , , ,

Τραυματισμός εργαζομένου σε κατασκευή φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης με ανακοίνωσή που εξέδωσε «καταγγέλλει στους εργαζόμενους άλλο ένα εργατικό ατύχημα που έλαβε τόπο στο εργοτάξιο κατασκευής Φωτοβολταϊκου πάρκου της JUWI στα Λιβερά και φέρει την σφραγίδα των μεγαλοεργοδοτών».

Το Συνδικάτο τονίζει πως «συνάδελφος ηλεκτρολόγος σε εργολαβία τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και στο χέρι στη προσπάθεια του να κατέβει από φορτηγό. Και μόνο ότι το εργατικό ατύχημα προκλήθηκε στις 2 το μεσημέρι όπου θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγο υψηλών θερμοκρασιών αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών. Το Συνδικάτο Οικοδόμων εύχεται στον συνάδελφο ταχεία ανάρρωση».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως τις τελευταίες μέρες εν μέσω καύσωνα «αλλά και από την παρατεταμένη εντατικοποίηση εργασίας που υπάρχει στα εργοτάξια ο κίνδυνος για την πρόκληση εργατικών «ατυχημάτων» μεγαλώνει. Αντί οι εργοδότες να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων κοιτάνε πως θα διασφαλίσουν να βγαίνει η δουλειά. Τους καλούμε τις επόμενες ημέρες ως ένα ελάχιστο μέτρο που πρέπει να παρθεί να σταματήσουν οι εργασίες στα εργοτάξια με την ταυτόχρονη καταβολή ολοκλήρου του ημερομίσθιου καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές.

Τα μέτρα προστασίας και για τον καύσωνα όπως και για την πανδημία αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες ως κόστος μπροστά στα κέρδη που επιδιώκουν και βγάλουν από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Αποδεικνύεται καθημερινά με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς ότι κέρδη και προστασία των εργαζομένων δεν μπορεί να συνυπάρχουν».

Το Συνδικάτο διεκδικεί:

1. «Προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια της περιοχής μας.

2. Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στα εργοτάξια.

3. Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.

4. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια για όσο διαρκεί ο καύσωνας με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

5. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

6. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

7. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

8. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

9. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων, πιο συχνά διαλείμματα όταν δεν σταματάνε οι εργασίες και υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες (15 λεπτά ανά 1 ώρα) χωρίς καμία μεταβολή στο ωράριο εργασίας.

10. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

11. Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εργατικά σωματεία στο πλευρού του απολυμένου προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων Β. Ελλάδας

Μία ακόμη γυναικοκτονία: 40χρονος σκότωσε τη γυναίκα του «επειδή ζήλευε»