in , , , ,

Επίσκεψη αλληλεγγύης από σωματεία εκπαιδευτικών στο camp του Βαγιοχωρίου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6/7 επίσκεψη αλληλεγγύης εκπαιδευτικών στο καμπ του Βαγιοχωρίου του Ν. Θεσ/νίκης. Τα σωματεία των Ε’ ΕΛΜΕ, Γ’ ΕΛΜΕ, Α΄ ΣΕΠΕ, Β΄ ΣΕΠΕ, Γ΄ ΣΕΠΕ, ΣΤ΄ ΣΕΠΕ, Ζ΄ ΣΕΠΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λαγκαδά πρόσφεραν στους 250 μαθητές που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και διαμένουν στο καμπ ρούχα, καπέλα και γραφική ύλη εκφράζοντας τη στήριξη και την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους για μια καλύτερη ζωή, καθώς και των εργαζομένων του καμπ που βρίσκονται στο πλευρό τους. Προσφέρθηκαν ακόμη είδη για τα μικρότερα παιδιά και για τους ενήλικες.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εκπαιδευτικών σημειώνουν:

«Με την έμπρακτη αλληλεγγύη των σωματείων μας θελήσαμε να στηρίξουμε τους πρόσφυγες μαθητές και να δώσουμε και με αυτόν τον τρόπο απάντηση στις ξενοφοβικές ρατσιστικές παρεμβάσεις που έγιναν φέτος στο σχολείο της Νυμφόπετρας (επαναλειτούργησε μετά από χρόνια για να υποδεχθεί 134 παιδιά προσφύγων ) που δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες γι’ αυτά τα παιδιά και τις οποίες έχουμε καταγγείλει.

Κατά την επίσκεψή μας ενημερωθήκαμε για τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες μαθητές την προηγούμενη χρονιά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, αλλά και για τις προοπτικές της επόμενης σχετικά με τη φοίτησή τους. Για τη δυσμενή πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης, αφού όλα τα παιδιά στερούνται τα απαραίτητα μέσα (διαδίκτυο, τεχνικό εξοπλισμό). Ενημερωθήκαμε επίσης για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο καμπ και διαπιστώσαμε την προσπάθεια των προσφύγων όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά να έχουν αξιοβίωτη ζωή διαμορφώνοντας ακόμη και τον ελάχιστο χώρο μπροστά στα κοντέινερ σε λαχανόκηπους και ανθόκηπους.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά που διαμένουν στη χώρα μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Απαιτούμε την πλήρη λειτουργία όλων των δομών που φοιτούν προσφυγόπουλα, των ΔΥΕΠ και των τμημάτων υποδοχής κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με προσλήψεις και διάθεση όλου του απαραίτητου προσωπικού από το Σεπτέμβρη και όχι από το Γενάρη , όπως παρατηρούμε επανειλημμένα να συμβαίνει. Να λυθούν όλα τα προβλήματα σχετικά με την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών να είναι πλήρους ωραρίου και όχι μειωμένου. Να δοθούν επιπρόσθετα κονδύλια στις δομές που φοιτούν προσφυγόπουλα. Τα προσφυγόπουλα δεν είναι παιδιά β’ κατηγορίας, έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά του κόσμου, ίσα ίσα χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη και βοήθεια. Σαν άνθρωποι και σαν εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε δίπλα τους.

Με τα σωματεία μας θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τον αγώνα κατά της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Ενώνουμε τη φωνή μας με αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προσφυγικές συλλογικότητες ενάντια στις επαναπροωθήσεις στα σύνορα, για ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, ενάντια στις εξώσεις και για την παραμονή των προσφύγων σε διαμερίσματα, για ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγειονομική περίθαλψη και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας. Απαντάμε στις ρατσιστικές επιθέσεις σε σχολεία και σε δομές στέγασης προσφύγων. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες και εθνικιστικές κραυγές. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία όλων των λαών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Θεσμοθετείται ο παιδαγωγικός ρατσισμός με την κατανομή μαθητών σε τμήματα με κριτήριο δήθεν τις ειδικότερες μαθησιακές ανάγκες

Δύο χρόνια μετά την αλλαγή κυβέρνησης, η ΝΔ δεν είχε να ξηλώσει ένα καινούριο σύστημα