in ,

Επ` αόριστον η διακοπή των σχολικών γευμάτων

Χιλιάδες παιδιά χωρίς γεύματα στη Θεσσαλονίκη

Στην επ`αόριστον διακοπή 185. 000 σχολικών γευμάτων σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά προχώρησε η κυβέρνηση την Παρασκευή με πρόσχημα γραφειοκρατικά κολλήματα καθώς δεν έγιναν έγκαιρα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίας για ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης αφήνει λόγω ελλιπών στοιχείων στην κατάθεση των σχετικών φακέλων παιδιά, που είχαν απόλυτη ανάγκη τα γεύματα αυτά, χωρίς τη δυνατότητα σωστής σίτισης.

Παρ`ότι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραδέχεται το πρόβλημα, εκτιμώντας ότι από την επόμενη εβδομάδα και μετά την αναμενόμενη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις σχολικών γευμάτων με τους παρόχους, ώστε ακολούθως να συνεχιστεί η εκτέλεσή τους, κανείς δεν δεσμεύεται ότι λύση στο πρόβλημα θα δοθεί σύντομα.

Να σημειωθεί ότι ήδη εν μέσω πανδημίας και lockdown τα γεύματα δεν δινόντουσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ωστόσο η κυβέρνηση δεν φρόντισε να βρει τρόπο να στηριχθούν χιλιάδες οικογένειες που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους λόγω πανδημίας.

29.936 παιδιά στη Θεσσαλονίκη μένουν χωρίς σχολικά γεύματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Δυτικά από τα 32.361 παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία των 9 δήμων ευθύνης, τα 24.936 λάμβαναν σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα καλύφθηκε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αλλά λόγω των γραφειοκρατικών αυτών ζητημάτων δεν υπογράφηκε νέα σύμβαση. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης εκτίμησε ότι σε τρεις εβδομάδες το πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα 4.500 μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου να στερηθούν τα σχολικά γεύματα και χωρίς κανείς να γνωρίζει το πότε θα ξαναγίνει η διάθεση των γευμάτων σε αυτούς. «Και όπως είστε σε θέση να αντιληφθείτε, για κάποιους μαθητές αυτά τα γεύματα είναι άκρως αναγκαία για τη σωστή σίτισή τους, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειές τους» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου που τονίζει πως επιβάλλεται να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία ακολουθείται σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή, οι οποίες και καθιστούν αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές διαδικασίες.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αντίστοιχα περίπου 5.000 δεν λαμβάνουν από την Δευτέρα σχολικά γεύματα.

Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας: Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τουλάχιστον ντροπή

«Ζούμε απερίγραπτες καταστάσεις εδώ και ένα χρόνο …και σαν να μην έφταναν όσα «τραβάμε» εμείς και τα παιδιά μας, σταματάνε και τα σχολικά γεύματα!Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη. Σε μια περίοδο που κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει δεκάδες προβλήματα και κάθε μέρα αναρωτιόμαστε τι μας ξημερώνει; Έρχεται το Υπουργείο και φροντίζει κάθε φορά να μας εκπλήσσει αρνητικά, να μεγαλώνει κι άλλο τα εμπόδια που βάζει απέναντι στους γονείς και τους μαθητές» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας που δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Επίθεση στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης (Παιδείας) και Θεανώ Φωτίου (Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) κάνουν λόγο για ιδεολογική εμμονή και ανικανότητα.

«Πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού. Η κυβέρνηση, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα» σημειώνεται σχετικά.

Ερώτηση για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει κατέθεσαν στην αρμόδια Υπουργό βουλευτές του ΚΚΕ (Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Μανώλης Συντυχάκης) τονίζοντας πως «τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού».

«Από σήμερα 185.000 παιδιά δεν θα έχουν σχολικό γεύμα, με τις οικογένειες τους να αντιμετωπίζουν ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα. Η κα Κεραμέως έκοψε τα σχολικά γεύματα μέχρι νεωτέρας γιατί δεν έχει κάνει εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες για την νέα σύμβαση. Ας μην ενοχλούμε όμως την Κυβέρνηση με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι απασχολημένη με το ξήλωμα του κράτους δικαίου που έχει απομείνει» δηλώνει το ΜεΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.

Πόλη Αλλιώς: Να επεκταθούν τα γεύματα στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν οι προτεραιότητες του υπουργείου! Εν μέσω πανδημίας βιάζεται να προωθήσει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κόβουν μαθητές από τα ΑΕΙ και κατηγοριοποιούν τα σχολεία μέσω της κακόφημης αξιολόγησης. Στέλνει τα ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια και από την άλλη αδιαφορεί για τους μαθητές που έχουν ανάγκη» αναφέρει η δημοτική παράταξη στον Δήμο Νεάπολης Συκεών «Πόλη Αλλιώς» υπενθυμίζοντας πως και την περυσινή χρονιά είχε σταματήσει για μήνες το εν λόγω πρόγραμμα εξ αιτίας του άγριου ανταγωνισμού και της δικαστικής διαμάχης εταιρειών που το λυμαίνονται .

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ τονίζει ότι το πρόγραμμα αυτό:

  • πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού,
  • να παρέχει ποιοτικά και υγιεινά γεύματα , σε οικολογικές συσκευασίες,
  • να ελέγχεται  από δημόσιο φορέα και να περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Βαρβαρότητα: Εκκένωση κτιρίου όπου έμεναν άστεγοι, τοξικομανείς και μετανάστες

Λογοκρισίας συνέχεια: To Facebook ρίχνει σελίδες, εξαφανίζει φωτογραφίες φωτορεπόρτερ, διαγράφει αναρτήσεις