in

Ενήλικη αρκούδα απελευθερώθηκε από παράνομη θηλιά για αγριογούρουνα στον Πυργετό Λάρισας

Το Σάββατο 6 Μαΐου στην περιοχή του Πυργετού Λάρισας πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση παγιδευμένου ζώου από στελέχη της “Καλλιστώ” και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια ενήλικη αρκούδα, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλειά (παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα). Η επιχείρηση διήρκησε σχεδόν 5 ώρες και οργανώθηκε  σε συνεργασία με το Δασαρχείο Λάρισας, το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, και θηροφύλακες της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων . Πριν την απελευθέρωση, τοποθετήθηκε στο ζώο ειδικό ραδιοκολλάρο που θα  καταγράφει την κίνησή του.

Το ζώο εντοπίστηκε το απόγευμα της 6ης Μαΐου από διερχόμενο βοσκό ο οποίος ειδοποίησε την Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία ενημέρωσε το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Oι επιστήμονες του εργαστηρίου ενημέρωσαν την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» με την οποία συνεργάζονται στα έργα LIFE ARCPROM και LIFE Bear Smart Corridors για την καφέ αρκούδα. Οι κτηνίατροι Δημήτρης Χατζόπουλος και Γιώργος Χαστάς μαζί με στέλεχος της «Καλλιστώ»,  μετά από την άδεια και την συνδρομή του Δασαρχείου Λάρισας, και με την παρουσία στελεχών της Θηροφυλακής και της Αστυνομίας λειτούργησαν στον πλαίσιο του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014).

Κατά την διάρκεια του εγκλωβισμού του το άτυχο ζώο είχε στρεσαριστεί και μασούσε τον κορμό του δέντρου όπου είχε εγκατασταθεί η θηλιά, στην προσπάθειά του να διαφύγει. Μετά από την νάρκωση του ζώου διαπιστώθηκε ότι έφερε μόνο επιφανειακές πληγές στην περιοχή του λαιμού εξαιτίας του συρματόσχοινου, οι οποίες καθαρίστηκαν από τους κτηνιάτρους, χωρίς να εμπνέουν κάποια σοβαρή ανησυχία. Ακολούθησε η τοποθέτηση ειδικού ραδιοκολλάρου και η ανάνηψη του ζώου.

Το ραδιοκολλάρο θα προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για την επαλήθευση της υπόθεσης επαναποίκησης από την αρκούδα περιοχών από τις οποίες έχει εκλείψει στο πρόσφατο παρελθόν. Η επαναποίκηση περιοχών από ένα μεγάλο θηλαστικό, όπως η αρκούδα, είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο και ταυτόχρονα μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχουν αρκετά περιστατικά αρκούδων οι οποίες εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και στην συνέχεια είτε επέστρεψαν στους παλιότερους βιότοπούς τους είτε θανατώθηκαν παράνομα από τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, η παράνομη και ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική της συρμάτινης θηλιάς εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε όλη την έκταση της χώρας μας. Το περιστατικό του Πυργετού είναι το 4ο που αντιμετωπίζουν από κοινού το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η «Καλλιστώ», μετά από ένα περιστατικό στην Φλώρινα (09/10/2022) και δύο περιστατικά στις Πρέσπες (30/12/2019 και 2/4/2023), που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM. Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για μέσο παγίδευσης αγριογούρουνων είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική ή την κτηνοτροφική παραγωγή. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπενθυμίζουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πως υπάρχουν άλλα ασφαλή και αποτελεσματικά μέσα προστασίας της αγροτικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής, όπως οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις, η χρήση κατάλληλων Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών κα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παζάρι βιβλίου για την οικονομική ενίσχυση του Alterthess

Περί ατομικής ευθύνης. Του Θέμη Αχτσιόγλου