in ,

Έμμεση ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης ετοιμάζει η κυβέρνηση

Την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ύδρευσης, δηλώνοντας πως επιβεβαιώνεται η ανησυχία για την νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Σε ανοιχτή σύσκεψη για τον συντονισμό και την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας καλεί αύριο, Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ:

«Μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προσφέρουν νερό στον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας. Στη θέση αυτών θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, μία ανά περιφέρεια, οι οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέο τρόπο. Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως οι άμεσες προτεραιότητες αυτών των νέων παρόχων θα είναι η τιμολόγηση του νερού με όρους που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία τους και παράλληλα η ανάθεση σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ βασικών κομματιών της διαχείρισής του. Επαληθεύεται πλήρως ό,τι είχαμε περιγράψει από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής. Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλα τα προβλήματα του παρελθόντος, καθώς οι ΔΕΥΑ είναι τραγικά υποστελεχωμένες και με τεράστια χρέη λόγω του ενεργειακού κόστους. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που θα συμβεί είναι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ως Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας απέναντι στην προσπάθεια αυτή και μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ καλούμε, ως ένα πρώτο βήμα συντονισμού για την οργάνωση της δράσης μας, ανοιχτή σύσκεψη την επόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στον πρώτο όροφο του Εργατικού Κέντρου.

Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους, όπως το κάναμε το 2014 με το συντριπτικό 98% στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, όπως το κάναμε τον Απρίλιο με την ιστορική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Σταμάτης Παπαδόπουλος μιλά στο Alterthess για την παράσταση «ΚΟΙΤΑ ΤΟΥΣ, η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά»

#MetinGeorgiaLale: Όχι στην ακροδεξιά λογοκρισία της Τέχνης