in

Ελληνικός Χρυσός για περιβαλλοντικό ατύχημα στο Στρατώνι: «Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»

Της Σταυρούλας Πουλημένη

πηγή: facebook Τοπική κοινότητα Στρατωνίου

Σε απάντηση τύπου «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» προχώρησε η Ελληνικός Χρυσός σχετικά με το περιβαλλοντικό ατύχημα το πρωί της 14ης Μαρτίου στην επαρχιακή οδό Στρατωνίου-Ολυμπιάδος, όταν από φορτηγό εργολαβικής εταιρείας (συνεργαζόμενης με την Ελληνικός Χρυσός) που κινούνταν προς το Στρατώνι διέφυγε επικίνδυνο φορτίο μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβάν διαπιστώθηκε από διερχόμενο οδηγό ο οποίος ειδοποίησε κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν στο σημείο και με τη σειρά τους ειδοποίησαν την αστυνομία. Αν και η αστυνομία δεν έχει εκδώσει ακόμη σχετική ανακοίνωση για το συμβάν, η Ελληνικός Χρυσός διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία ή στο περιβάλλον δεν σημειώθηκε.

Η εταιρεία ουσιαστικά ανακοινώνει συμπεράσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κατάλληλος έλεγχος από τους αρμόδιους Επιθεωρητές. Καθησυχάζει λέγοντας απλώς ότι το υλικό απομακρύνθηκε από το σημείο.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τελικός προορισμός του φορτηγού ήταν οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατωνίου και ότι η διαφυγή «μικρής ποσότητας υλικού στο οδόστρωμα» οφείλεται σε αστοχία στη θύρα φόρτωσης του οχήματος.

«Ο εργολάβος που έχει την ευθύνη της μεταφοράς ενημέρωσε αμέσως το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικός Χρυσός, κλιμάκιο του οποίου έσπευσε στο σημείο και προχώρησε στην άμεση συλλογή του υλικού με τα κατάλληλα μέσα απομακρύνοντας και το παραμικρό υπόλειμμα του υλικού. Παράλληλα, για το συμβάν ενημερώθηκαν οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο καθαρίστηκε άμεσα και δε δημιουργήθηκε καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία ή στο περιβάλλον. Η Ελληνικός Χρυσός διενεργεί εσωτερικό έλεγχο στον συνεργάτη μεταφοράς ώστε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του συμβάντος» αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι για το συμβάν ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, αρμόδια να αποφανθεί για τη σύσταση και επικινδυνότητα του φορτίου και για την καταλληλότητα του τρόπου μεταφοράς.

Ερώτημα αποτελεί με ποιον τρόπο μεταφέρονταν το φορτίο (χύδην ή σε κατάλληλα κοντέινερ), γιατί ακόμη και αν πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας χρυσοφόρου πυρίτη, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία και ο δήμαρχος, και όχι για μεταλλευτικά απόβλητα δεν θα έπρεπε αυτό να μεταφέρεται με ειδικούς όρους ασφάλειας και διαδικασίες;

Δεν είναι άλλωστε το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει στην περιοχή. Αντίστοιχα ατυχήματα με διαφυγή επικίνδυνων υλικών μεταλλευτικής επεξεργασίας στο περιβάλλον έχουν συμβεί πολλάκις στην περιοχή (Δείτε εδώ).

Είναι εντυπωσιακό ότι μετά τα εν λόγω ατυχήματα (τρία το 2013 και ένα το 2018) και μετά από συστάσεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, διαβεβαιώσεις και πορίσματα σχετικά με τις παραβάσεις της νομοθεσίας για την μεταφορά τους, η εταιρεία συνεχίζει να μεταφέρει απ’ ό,τι φαίνεται με επισφαλείς τρόπους μεταλλευτικό φορτίο προκαλώντας κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει και πριν στεγνώσει η μελάνη της προηγούμενης ανάρτησης μας αποδεικνύεται η επικινδυνότητα της κατάστασης που βιώνουμε στην Β.Α Χαλκιδική. Πάντοτε η καθημερινότητα μας προϊδεάζει για την συνέχεια αλλά εμείς φαίνεται ότι ζούμε στην χώρα του... πάμε και όπου βγει» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος-Φίλοι Περιβάλλοντος Ιερισσού ενώ σε φανερή αναστάτωση βρίσκονται και κάτοικοι του Στρατωνίου.

Η Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για ένα ακόμη ατύχημα στη συγκεκριμένη οδό τονίζοντας ότι στο εν λόγω οδικό δίκτυο κινούνται καθημερινα δεκάδες φορτηγά της Ελληνικός Χρυσός μεταφέροντας μικτά θειούχα προς τον χώρο φόρτωσης στο Στρατώνι.

«Παραδόξως το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο έχει μετατραπεί σε κινητή καρμανιόλα καθώς α) η ταχύτητα που κινούνται τα φορτηγά είναι απογορευτική β) η κατάσταση του οδοστρώματος είναι άθλια, λόγω του βάρους που δέχεται από την καθημερινή κίνηση των φορτηγών γ) δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από κανέναν αρμόδιο για την νομιμότητα της διαδικασίας και την καταλληλότητα των φορτηγών δ) δεν πραγματοποιείται καμιά εργασία συντήρησης του οδοστρώματος τα τελευταία χρόνια».

Η Τοπική Κοινότητα μάλιστα δηλώνει πώς αισθάνεται τυχερή που ακόμη δεν έχει θρηνήσει θύματα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό και καλεί τους αρμόδιους (Περιφέρεια, Δήμο Αριστοτέλη και εταιρεία) να λάβουν τα μέτρα τους. Με σχετική επιστολή θα ενημερωθεί και η Εισαγγελία Χαλκιδικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

57 τριαντάφυλλα σε κενές καρέκλες στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, φόρος τιμής στα θύματα των Τεμπών

Το Δίκτυο «SOSε τα Δέντρα» καλεί το Σάββατο σε συγκέντρωση στον τόπο του εγκλήματος μαζικής κοπής των δέντρων