in ,

Εκδήλωση για τις πολλαπλές πτυχές της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η 20η Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων – 20η Συνάντηση Συμμαχίας NIEM.

Εκδήλωση με θέμα «οι πολλαπλές πτυχές του πολυμορφικού φαινομένου της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο: Η υγειονομική και στεγαστική διάσταση» διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 η Συμμαχία ΝΙΕΜ, στο πλαίσιο της 20ης Εθνικής Στρογγυλής Τράπεζας για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/87188077871
Meeting ID: 871 8807 7871

Παρακάτω το Πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30)-Σύντομες ευχές για τα 20 χρόνια του θεσμού της Στρογγυλής Τράπεζας από τον ηθοποιό του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.) κ. Σπύρο Σαραφιανό.

-Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.

“ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”

[Συντονίζει ο κ. Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος της «Εφημερίδας Συντακτών» με ειδίκευση στο προσφυγικό ρεπορτάζ ]

1) «Συγκριτική επισκόπηση του Δείκτη Κοινωνικής Ένταξης της Υγείας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα NIEM : συγκλίσεις/ αποκλίσεις, ομοιότητες / διαφορές» (ομιλήτρια η δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Εθνικής Έκθεσης NIEM )

2) «“Πανδημία COVID-19 και ο νόμος της αντίστροφης φροντίδας υγείας: η περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα”» (ομιλητής ο κ. Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ)

3) «Η εμπειρία από την ιατρική φροντίδα και παρέμβαση στο πεδίο δράσης» (ομιλήτρια η κ. Χριστιάννα Μουρούζη, υπεύθυνη ανθρωπιστικών σχέσεων του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα)

4) «Ο ρόλος των ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των προσφύγων» (ομιλήτρια η κ. Ευδοκία Λαγάκου, Σχολική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ)

Β΄ Ενότητα (20.30 – 21.30)

“ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”

[Συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Νεράντζης, συντονιστής του Δικτύου της «Χάρτας της Ειδομένης»)

1) «Η έννοια της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο υπό το πρίσμα των διαπολιτισμικών προσεγγίσεων και της διαμόρφωσης στάσεων» (ομιλήτρια η κ. Μίνα Μαρούγκα, Συνεργάτιδα Α’ Ψυχικής Κλινικής στο Αιγινήτειο, MSc Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και MSc Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπείας).

2) «Γεωγραφίες της επισφάλειας: φιλοξενία και απομόνωση των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα» (ομιλητής ο κ. Γιώργος Κανδύλης, Κοινωνικός Γεωγράφος και Ερευνητής του ΕΚΚΕ – Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών)

3) «Η επιστημονική και εμπειρική πρόκληση για μια βέλτιστη φιλοξενία προσφυγόπουλων στις δομές ανηλίκων » (ομιλητής ο κ. Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας της Υγείας Πανεπιστημίου Aix-Marseille – Κοινωνιολόγος Υγείας MSc, EHESS Paris – τέως Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ΕΚΚΑ] ).

4)«Επισημάνσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη Λέσβο υπό συνθήκες πανδημίας και σε συνάρτηση με την κοινωνική τους ένταξη» (ομιλήτρια η κ. Παναγιώτα -Τουλίνα Δέμελη, Υπεύθυνη του Τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο).

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της εθνικής συνάντησης συμμαχίας του προγράμματος ‘National Integration and Evaluation Mechanism (ΝΙΕΜ)’, το οποίο έχει στόχο τη μέτρηση, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ένταξης πληθυσμών που τίθενται υπό διεθνή προστασία σε 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινή ανακοίνωση 303 ΜΚΟ για το ν/σ για τον εθελοντισμό: «Ναι» στη ρύθμιση – «Όχι» στη συρρίκνωση

Σχέσεις με την Χρυσή Αυγή και τον Αρτέμη Σώρρα έχουν οι 11 αρνητές της Πιερίας