Εκατοντάδες μετανάστες δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα διεθνούς προστασίας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλοντας το κλείσιμο της Διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής και απαιτώντας να διευθετηθεί το θέμα ώστε να μπορούν οι αλλοδαποί να καταθέτουν ανεμπόδιστα και ακώλυτα αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Με το πρόσχημα της αναμονής του νέου μεταβατικού Προεδρικού Διατάγματος για το άσυλο, το οποίο όμως καθυστερεί να τεθεί σε ισχύ, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. κρατά παράνομα «κλειστή» την υπηρεσία ασύλου, με αποτέλεσμα να μη μπορούν πρακτικά να κατατίθενται αιτήματα διεθνούς προστασίας και να καταστρατηγούνται έτσι οι διεθνείς συνθήκες, η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, για το καθεστώς των προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης του 1967, οι Οδηγίες της Ε.Ε. (2004/83/ΕΚ, 2005/85/ΕΚ κ.λπ.), καθώς και οι νόμοι του κράτους (Προεδρικά Διατάγματα 81/2009, 167/2008, 96/2008, 90/2008, 220/2007, 61/1999, 189/1998) εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα και καταταλαιπωρώντας χιλιάδες αλλοδαπούς, δικηγόρους και συνολικά την κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η παράνομη άρνηση του Τμήματος Ασύλου της ΕΛ.ΑΣ. για την παραλαβή αιτημάτων διεθνούς προστασίας και εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, εκτός της βλάβης που προξενεί στη χώρα μας διεθνώς, συσσωρεύει χιλιάδες αλλοδαπούς στην Αθήνα οι οποίοι μάταια αναμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, δημιουργώντας ένα γενικότερο θολό τοπίο, διαταράσσοντας τον κοινωνικό ιστό, πρακτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί στις Διεθνείς Συνθήκες και στους νόμους της χώρας μας.
Κατόπιν αυτών, απαιτούμε άμεσα την εφαρμογή των Διεθνών Συνθηκών, των Οδηγιών της Ε.Ε. και των νόμων του Κράτους, ώστε να μπορούν οι αλλοδαποί να καταθέτουν ανεμπόδιστα και ακώλυτα αιτήσεις διεθνούς προστασίας, να εξετάζονται αυτές ταχύτατα από τις εκ του νόμου οριζόμενες επιτροπές, να παρέχεται κάθε διευκόλυνση στους δικηγόρους των αλλοδαπών να συμπαρίστανται σε αυτούς και να τους εκπροσωπούν σε όλες τις διαδικασίες, ιδίως δε ασκώντας τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, λαμβάνοντας πληροφορίες και αντίγραφα από τους τηρούμενους φακέλους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δήλωση του Ο. Μπεζανσενό…για ένα νέο Μάη του ’68