in , ,

Διεθνής έκθεση “NeoNlitic” στο Bensousan Han

Η τρίτη εκδοχή της έκθεσης “NeoNlitic” προτείνει μια νέα, σύνθετη διεθνή πρωτοβουλία, με ντοκουμέντα νεολιθικών πολιτισμών σε τρεις χώρες (Ρουμανία, Ελλάδα και Σερβία), σε μια προσπάθεια να φέρει κοντά πολιτισμούς κοινής προέλευσης. Ο τελευταίος σταθμός της έκθεσης θα λάβει χώρα μεταξύ 4 και 11 Νοεμβρίου 2021, στο Bensousan Han, στη Θεσσαλονίκη.

Αρχαίοι πολιτισμοί, σύγχρονες τεχνικές.

Το project που ξεκίνησε το 2018 από το “Wood Be Nice” (ένα εργαστήριο φωτογραφίας σε ξύλο, σχεδιασμού αντικειμένων και κολάζ) επιθυμεί να ενσωματώσει αρχαία καλλιτεχνικά στοιχεία και να αξιοποιήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και την αισθητική των πρωτόγονων πολιτισμών, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανακυκλωμένα υλικά.

Η ομάδα του NeoNlitic ήθελε, ξεκινώντας από την πρώτη έκδοση, να ερμηνεύσει εκ νέου την αισθητική των πολιτισμών Cucuteni και Hamangia σε ένα σύγχρονο όραμα. Δύο χρόνια αργότερα, η εξερεύνηση της προϊστορικής δημιουργικότητας πέρασε τα σύνορα της Ρουμανίας και στοχεύει υψηλότερα, να συνδέσει τους γειτονικούς πολιτισμούς με το υπόβαθρο ενός κοινού καλλιτεχνικού παρελθόντος. Η δεύτερη έκδοση του έργου συνέχισε την έρευνα της αισθητικής Cucuteni, αλλά στην επικράτεια της Ουκρανίας, όπου είναι γνωστή ως Τρίπολη, καθώς και στον πολιτισμό της Hamangia – την ύστερη φάση, στη Βουλγαρία.

Φέτος, επίσης, το NeoNlitic θα περιλαμβάνει τεκμηρίωση πεδίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα, εργαστήριο με επαγγελματίες αφιερωμένο στο ευρύ κοινό και έκθεση δρομολογίων και στις τρεις χώρες. Πηγές έμπνευσης για την τρίτη έκδοση του έργου θα είναι οι νεολιθικές κουλτούρες Vinca και Starčevo – Körös, κοινές για τη Ρουμανία και τη Σερβία αλλά και το Σέσκλο ως πρόδρομος του πολιτισμού Starčevo – Körös για την Ελλάδα.
Το NeoNlitic 3.0 συγκεντρώνει 24 καλλιτέχνες σε 3 χώρες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην τρίτη έκδοση του έργου είναι οι:

Daniel Loagăr(RO), Andrei Cornea (RO), Alex Manea (RO), Jelena Petrovic (SRB), Ion Alexandru (RO), Niko (GR), Dana Catona (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Dana Simion (RO), Cezar Lăzărescu (RO), Semantix (RO), Darko Trajanovic (SRB), Milorad Stajcic (SRB), Alexandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO), Γιάννης Διδασκάλου (GR), Alma Gyovai (RO), Gabriela Monica Tîrziu (RO), Dejan Mrdja (SRB), Γεωργία Ορφανίδου (GR), Αlexandru Răduță (RO), Valentina Savić (SRB), Valentin Soare (RO) και Radomirka Siljanoski (SRB).

Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα μικτών μέσων, εγκαταστάσεις φωτισμού, γλυπτά από ξύλο, ρητίνη και μέταλλο, πίνακες, κεραμικά και υφασμάτινα αντικείμενα, κινούμενο σχέδιο και βιντεο-χαρτογράφηση, όλες οι δημιουργίες εμπνευσμένες από τα αισθητικά μοτίβα των προϊστορικών πολιτισμών: Σέσκλο, Vinca και Starčevo-Körös.

Η έκθεση NeoNlitic διοργανώνεται από το Wood Be Nice και υποστηρίζεται από την ομάδα που αποτελείται από τη Mihaela Ion, επιμελήτρια της έκθεσης, την Anca Spiridon (επικοινωνία και προώθηση), τη Cristina Elena (επιμελήτρια και υπεύθυνη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και την Cora Manole (επιμελήτρια).

Το πολιτιστικό έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δημαρχείου της Τιμισοάρα και του Τοπικού Συμβουλίου της Τιμισοάρα.

Συνεργάτες: Εθνικό Μουσείο Zrenjanin (SRB), Bensousan Han (GR), Galeria Subterană (RO), Xvitamin (SRB), LibrArt Performing Arts Ensemble (GR).
Εγκαίνια Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021
στις 19:00.
Επισκέψιμη καθημερινά 12:00 με 22:00 μέχρι και 11 Νοεμβρίου.
Είσοδος ελεύθερη.
Bensousan Han
Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη.
Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, θα τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, με μάσκα και αποστάσεις.
Είσοδος με σειρά προτεραιότητας και ανάλογες βεβαιώσεις.
Πληροφορίες: 6984244577

Εκδήλωση της Έκθεσης : https://www.facebook.com/events/167950632209081?ref=newsfeed

https://www.facebook.com/BensousanHan

https://www.facebook.com/LibrArt.Ensemble

https://www.instagram.com/LibrArt.ensemble/?hl=el

https://www.facebook.com/NeoNlitic

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνάντηση των κατοίκων μετά την πρώτη νίκη στον αγώνα για νηπιαγωγείο στην «Αλυσίδα»

Δολοφονία από αστυνομικούς στο Πέραμα: Δεν οδηγούσε ο 20χρονος