in , , ,

ΔΕΑ: Όχι στην πολεμοχαρή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να προχωρήσει σε μια -ακόμα- νέα «αγορά του αιώνα» από την Γαλλία ξοδεύοντας 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εξέδωσε η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ).

Εχθές η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει:

«Με νωπές ακόμα τις µνήµες από την ανείπωτη καταστροφή των πυρκαγιών του καλοκαιριού, όπου υπήρξε απελπιστική έλλειψη πυροσβεστικών εναέριων µέσων, η κυβέρνηση αποφασίζει να αγοράσει άλλα 6… πολεµικά αεροπλάνα, ανεβάζοντας την αρχική πανάκριβη αρχική παραγγελία των 18 Rafale σε 24. Ενώ τα συστήµατα δηµόσιας υγείας και παιδείας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, η ίδια κυβέρνηση που έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», αγοράζει 3 + 1 πανάκριβες φρεγάτες Belharra και 3 κορβέτες Gowind.

Αυτές οι «µεγάλες αγορές» φέρνουν και µια επικίνδυνη αναβάθµιση του µιλιταρισµού και της πολεµοχαρούς κουλτούρας, ενώ η έξαρση της πολεµοκαπηλείας και του αντιτουρκισµού στρώνει το έδαφος και στις πρόσφατες προσπάθειες φασιστικών και συµµοριών να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Το πολεμοχαρές Σύμφωνο µε τη Γαλλία βαφτίζεται «αμυντικό», είναι πασιφανές ότι «στοχεύει» προς την Τουρκία και αποτελεί ευρύτερη «επίδειξη δύναµης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία προειδοποιεί ότι τέτοια «διµερή» πολεµικά/«αµυντικά» σύµφωνα, λειτουργούσαν συνήθως ως πρελούδια κι επιταχυντές των πολεµικών αναµετρήσεων που -τάχα- σκόπευαν να αποτρέψουν. Ο ρόλος και οι φιλοδοξίες του γαλλικού ιµπεριαλισµού σε ζώνες όπου υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη κι εξακολουθεί να θεωρεί «σφαίρες επιρροής» του (Αφρική, Μέση Ανατολή) δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ως προς την επιθετική φύση της συµφωνίας.

Πρόκειται για εξελίξεις δυσβάστακτες οικονοµικά, αντιδραστικές ως προς το πολιτικό κλίµα στη χώρα και επικίνδυνες για την ειρήνη.

• Λεφτά για Υγεία-Παιδεία, όχι για εξοπλισµούς

• Καµιά συµµετοχή σε ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις

• Διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της χώρας καταδικάζουν τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

8 & 9 Οκτώβρη: Εκδηλώσεις υπεράσπισης των καταλήψεων στην Φάμπρικα Υφανέτ