Τουρκία: Πέθανε μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας ο Mustafa Koçak

Πέθανε μετά από 297 μέρες απεργίας πείνας ο Mustafa Koçak διεκδικώντας την αξιοπρέπειά του και μια δίκαιη δίκη.

Είχε καταδικαστεί ισόβια με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση ενός ρουφιάνου, σύμφωνα με καταγγελία του περιοδικού «Ο Αγώνας». Ο Mustafa ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές της Τουρκίας με αίτημα να καταργηθούν τα ειδικά δικαστήρια για τους πολιτικούς κρατούμενους, να καταργηθούν οι νόμοι που αναγνωρίζουν τις καταθέσεις των ρουφιάνων, να γίνει έρευνα και να τιμωρηθούν οι βασανιστές αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη, να ακυρωθεί η παράνομη ποινή με την οποία τον καταδίκασαν, να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο δικαστήριο για την υπόθεσή του και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του και εις βάρος όλου του λαού.

Πριν από περίπου ένα μήνα η δικηγόρος του φυλακισμένου απεργού πείνας είχε καταγγείλει ότι ο Mustafa υποβαλλόταν σε υποχρεωτική σίτιση δεμένος με 8 χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια καθώς και με σχοινιά από το σώμα και το κεφάλι.

«Πριν ενάμιση μήνα πραγματοποιήθηκε η απαγωγή του Μουσταφά από τις φυλακές και επιχειρήθηκε για 73 φορές η αναγκαστική σίτισή του, στην οποία αντιστάθηκε ηρωικά 73 φορές βγάζοντας τον ορό με τα δόντια του. Ήταν 30 κιλά και δεμένος στα χέρια και τα πόδια... Ο Μουσταφά καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, γιατί δε θέλησε να γίνει δωσίλογος και καταδότης»

 

Είναι ο δεύτερος θάνατος απεργού πείνας στην Τουρκία σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά από αυτόν της τραγουδίστριας των Grup Yorum Helin Bolek στις 3 Απριλίου που ζητούσε να παύσουν οι διώξεις εναντίον των μελών του συγκροτήματος.

Ο Ibrahim Gökçek, επίσης μέλος του Grup Yorum συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 303η μέρα διεκδικώντας, να απελευθερωθούν όλα τα μέλη του Grup Yorum και να αποσυρθούν οι δικαστικές διώξεις, να σταματήσουν οι έφοδοι της αστυνομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Idil, να καταργηθεί η επικήρυξη με αμοιβή των μελών του Grup Yorum και να ακυρωθούν τα εντάλματα σύλληψης, να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών του Grup Yorum.