Σβήσιμο ναζιστικών συμβόλων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης από την «Πόλη Ανάποδα» (φωτό)

Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική δράση προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης μέλη του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα», σβήνοντας ναζιστικά σύμβολα όπως κέλτικοι σταυροί και σβάστικες που βρίσκονταν εδώ και εβδομάδες σε κεντρικά σημεία της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου.

Τα ναζιστικά αυτά σύμβολα φαίνεται να γράφτηκαν  στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του νεοναζιστικού κόμματος Κασιδιάρη στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Όλο αυτό το διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιπες Αρχές δεν συγκινήθηκαν να σβήσουν τα σύμβολα που βρίσκονταν σε κεντρικότατα σημεία της Θεσσαλονίκης, κοντά στον Λευκό Πύργο, το Βασιλικό Θέατρο, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, καθώς και τις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ όπου εκατοντάδες μικρά παιδιά αθλούνται καθημερινά.

Απεναντίας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πριν δύο εβδομάδες κατέστειλαν και συνέλαβαν 51 αντιφασίστες και αντιφασίστριες που επιχείρησαν να σβήσουν τα εν λόγω ναζιστικά και φασιστικά σύμβολα.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γαζάκης, «εδώ και κάποιες εβδομάδες στην περιοχή του Λευκού Πύργου έχουν γραφτεί ναζιστικά, εθνικιστικά και φασιστικά σύμβολα, κέλτικοι σταυροί, ακόμα και σβάστικα πίσω από το Βασιλικό Θέατρο, και όχι απλώς οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει κάτι για να σβηστούν αυτά τα σύμβολα, αλλά και στην προσπάθεια να σβηστούν δύο εβδομάδες πριν υπήρξαν συλλήψεις και κατηγορίες μέχρι και σε βαθμό κακουργήματος, ενάντια σε αντιφασίστες».

«Εμείς ως Πόλη Ανάποδα είδαμε ότι ακόμη και μετά από αυτό το περιστατικό παρέμεναν τα σύμβολα αυτά, αποφασίσαμε να έρθουμε με καθαριστικά και να τα σβήσουμε εμείς οι ίδιοι, αφού δεν αναλαμβάνει κανείς άλλος από τις Αρχές τις πρωτοβουλίες αυτές», συμπλήρωσε ο κ. Γαζάκης.

Παράλληλα δήλωσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους 51 διωκόμενους που τους φόρτωσαν τον μισό ποινικό κώδικα, κάνοντας απλώς το αντιφασιστικό τους καθήκον, και από την άλλη να στείλουμε ένα μήνυμα για καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου από το δικαστήριο, έτσι ώστε να βρεθούν όλοι αυτοί στη φυλακή, όπως τους αξίζει».

Δείτε φωτογραφίες από την δράση: