Σήμα εκπέμπει η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση»

Υπέρτιτλος

Σήμα εκπέμπει από τις 8 σήμερα το πρωί η «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση», στις συχνότητες της ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής, εκπέμπεται μόνο μια κάρτα με το σήμα του καναλιού και με ταυτότητα «ΕΔΤ».

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην πρωινή εκπομπή του MEGA., ο υφυπουργός για την δημόσια τηλεόραση Παντελή Καψή, δήλωσε πως η πόρτα στον διάλογο με τους εργαζόμενους παραμένει ανοιχτή, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση. Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε, για ένα μεταβατικό στάδιο, και πολύ σύντομα θα βγει στον αέρα το νέο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.

Για μεταβατικό πρόγραμμα σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο από το οποίο εκπέμπεται το σήμα της ΕΔΤ, αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους και συνεχίζουν τις εκπομπές τους.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μέσα από την ιστοσελίδα ertopen.gr κάνουν λόγο για «ψεύτικο αντίγραφο της ΕΡΤ». Σύμφωνα με τον τεχνικό της ΕΡΤ Νίκο Μιχαλίτση, το σήμα κωδικοποιείται ψηφιακά στις εγκαταστάσεις της Digea και γίνεται η πολυπλεξία -μαζί με τα σήματα της Βουλής, του ΡΙΚ Sat, της Deutsche Welle και του BBC World- και φεύγουν ως ένα σήμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την Digea το σήμα πηγαίνει στον ΟΤΕ και αυτός στέλνει τα σήματα ως ένα στους ψηφιακούς πομπούς και εκπέμπονται στα σημεία όπου υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θέτουν τα εξής ερωτήματα:

- Ο «ΕΔΤ», ως διακριτός τίτλος, έχει αναγνωριστεί από το ΕΣΡ;
- Πώς οι δύο φορείς, Digea και ΟΤΕ, εκπέμπουν σταθμό στην περίπτωση που δεν έχει πάρει αδειοδότηση;
- Ποιος πληρώνει αυτούς τους δύο ιδιωτικούς φορείς και τους τεχνικούς, σκηνοθέτες κλπ που φέρονται να εργάζονται αυτή τη στιγμή και με τι είδους συμβάσεις;

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι ετοιμαζόταν η εκπομπή του μεταβατικού φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπήρχαν από χθες το βράδυ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖα όσο και της ΔΗΜΑΡ.

«Αδίστακτοι και κυνικοί, όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζοντας να παρανομούν, αλλά είναι έτοιμοι να εκπέμψουν από ιδιωτικά στούντιο πράττοντας και άλλη παρανομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατήφορο. Το σήμα της ΕΡΤ εκπέμπει και θα εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Να μην διανοηθούν κάτι διαφορετικό», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει -ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία- ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του 'προγράμματος'», ανέφερε από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και σημείωσε: «Ερωτούμε: Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης - διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει αμέσως σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ώστε από τις εγκαταστάσεις της να εκπεμφθεί εκ νέου ραδιοτηλεοπτικό σήμα».

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) στην αρμόδια επιτροπή, εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, το νομοσχέδιο ίδρυσης της ΝΕΡΙΤ. Θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.