in

Ρίχνοντας «γέφυρες» επανένταξης

Ρίχνοντας «γέφυρες» επανένταξης

Στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, στην Αντίς Αμπέμπα, υπολογίζεται ότι περίπου 100,000 παιδιά βρίσκονται στον δρόμο, ζώντας μια επικίνδυνη καθημερινότητα σε υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης. Το ποδόσφαιρο όμως αποδεικνύει ότι έχει τη δύναμη να ρίξει τις «γέφυρες» για την επανένταξή τους στην κοινωνία. Την απάντηση δίνει το Sport the Bridge.

Με «όπλο» το ποδόσφαιρο, η συγκεκριμένη οργάνωση αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά δίνοντας τους τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην κοινωνία. Το πρόγραμμα αφορά ανήλικους ηλικίας μεταξύ έξι έως 12 ετών. Συμμετέχοντας στις ακαδημίες ποδοσφαίρου τους παρέχεται παράλληλα εκπαίδευση, φαγητό, ρουχισμός και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον μακριά από τους κινδύνους που τα περιβάλλουν, όπως η φτώχεια, η χρήση ναρκωτικών και η συμμετοχή σε συμμορίες ανηλίκων.

«Αυτά τα παιδιά δεν έχουν αγαπηθεί από κανέναν. Κανείς δεν τα σέβεται και κανείς δεν έχει δώσει καμία φροντίδα σε αυτά. Είναι παιδιά τα οποία βιώνουν τη βία και την κακοποίηση στην καθημερινότητά τους», αναφέρει ο Ματ Χιούζ, Αυστραλός αρχιτέκτονας που συμμετείχε στην ανοικοδόμηση των εγκαταστάσεων του προγράμματος.

Τα περισσότερα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από τη γειτονιά του Μερκάτο, την πιο υποβαθμισμένη γειτονιά της Αντίας-Αμπέμπα. Γεμάτη παράγκες η συνοικία του Μερκάτο αποτελείται από άστεγους, ζητιάνους, εμπόρους ναρκωτικών και συμμορίες. «Σαν ξένος, μία βόλτα στη συγκεκριμένη γειτονιά σε μετατρέπει αυτόματα σε στόχο. Πρόκειται για την πιο υποβαθμισμένη, αλλά ταυτόχρονα την πιο ζωντανή μεριά της πόλης», τονίζει ο Χιούζ.

Η κοινωνική εργασία που προσφέρει μέσω του ποδοσφαίρου η οργάνωση Sport the Bridge είναι καλοδεχούμενη από τους ανθρώπους της κοινότητας Μερκάτο της Αντίς Αμπέμπα. Μάλιστα ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθήσουν τα ποδοσφαιρικά προγράμματα που τους παρέχονται προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία και να αλλάξουν τις ζωές τους. «Βλέπουν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την κοινότητά τους και θέλουν να μάθουν τι ακριβώς κάνουμε, και όταν μαθαίνουν τι ακριβώς γίνεται εδώ, τότε κατενθουσιάζονται», επισημαίνει ο Αυστραλός.

Φυσικά τα επίπεδα φτώχειας στην Αντίς Αμπέμπα είναι σε τέτοια επίπεδα που ένα ποδοσφαιρικό-κοινωνικό πρόγραμμα, όπως αυτό του Sport the Bridge, δεν είναι ικανό να διορθώσει εντελώς την κατάσταση που επικρατεί. Έξω ακριβώς από την πόρτα των εγκαταστάσεων η εξαθλίωση χτυπάει κόκκινο, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα πως το ποδόσφαιρο μπορεί να βάλει ένα μικρό χεράκι για τη βελτίωση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής της Αντίς Αμπέμπα. «Στους δρόμους ακριβώς δίπλα από το ποδοσφαιρικό γήπεδο που διαθέτουμε επικρατεί μεγάλη φτώχεια που δεν συγκρίνεται. Το ποδοσφαιρικό πρόγραμμα Sport the Bridge έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει τα πιο αδύναμα μέλη αυτής της κοινότητας του Μερκάτο, και με λίγη τύχη, γιατί όχι και της ευρύτερης περιοχής της Αντίς-Αμπέμπα», καταλήγει ο Χιούζ.

Επιμέλεια: Δημήτρης Βέργος

Πηγή: othersidefootball

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι τρεις μύθοι του Αυγούστου. Του Γιώργου Τζεδάκι

Διεθνής καμπάνια της ΟΛΜΕ κατά της διαθεσιμότητας