in , ,

Ενάντια στην απλήρωτη εργασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Του Δημήτρη Γκιβίση

Συνεχίζεται η εκστρατεία που κάνουν δεκάδες γαλλικές οργανώσεις ενάντια στην απλήρωτη εργασία των εθελοντών που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η καμπάνια προσέλκυσής τους ξεκίνησε στο τέλος του 2022 από την οργανωτική επιτροπή (Paris 2024) έχοντας την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας, ενώ ακτιβιστές και συνδικαλιστές αναφέρουν ότι όλη η διαδικασία παραβιάζει το εργατικό δίκαιο και ότι αποτελεί μια μορφή απλήρωτης εργασίας και εξευτελισμού προς όφελος αυτών που θα κερδίσουν από την διοργάνωση.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στόχος του προγράμματος «Γενιά του 2024» είναι οι αποκαλούμενοι εθελοντές να φτάσουν τουλάχιστον τους 45.000, αριθμός ο οποίος είναι ο ελάχιστος που απαιτείται για την πραγματοποίηση των Αγώνων. Η επιλογή τους θα γίνει κατόπιν αίτησης που έκαναν αρχικά οι ίδιοι, και που θυμίζει αίτηση για εύρεση εργασίας, αφού μεταξύ άλλων τους ζητήθηκε να δηλώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που έχουν, τις ξένες γλώσσες που μιλούν, και τις επαγγελματικές τους εμπειρίες. Παράλληλα, με ένα ερωτηματολόγιο που τους στάλθηκε στην συνέχεια θα αξιολογηθούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, ενώ όσοι επιλεγούν θα υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα παραιτηθούν αυτοβούλως των καθηκόντων τους, ότι θα συμμορφωθούν με τα χρονοδιαγράμματα και τα καθήκοντα που θα έχουν, και ότι θα υπακούσουν αυστηρά τις εντολές που θα τους δίνονται (σημ: η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Μάιο και η τελική επιλογή θα γίνει τον Σεπτέμβριο). Να σημειωθεί, ότι ο συνολικός χρόνος της εργασίας τους θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες, και ότι ανάλογα με τις ανάγκες η καθημερινή εργασία μπορεί να φτάσει μέχρι τις 7 ώρες. Και ο κατήφορος στους όρους που θέσπισε η οργανωτική επιτροπή συνεχίστηκε, αφού οι εθελοντές θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη διαμονή τους στο Παρίσι, γιατί το μόνο που θα τους παρέχεται είναι δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ένα γεύμα κάθε ημέρα στα εστιατόρια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Την επίβλεψη των εθελοντών θα έχει η γνωστή εταιρεία ρολογιών Omega, η οποία είναι ο επίσημος χρονομέτρης των Αγώνων, και που επωφελούμενη της απλήρωτης εργασίας έχει εξασφαλίσει από τους διοργανωτές το προνόμιο να κάνει μια διαφημιστική καμπάνια χαμηλότερου κόστους, και συγχρόνως να είναι αφορολόγητες όλες οι αμοιβές που θα εισπράξει για τις υπηρεσίες της. Την ίδια ώρα, οι εθελοντές όχι μόνο θα εργάζονται απλήρωτοι στο όνομα του «ολυμπιακού ιδεώδους», αλλά το μόνο αντάλλαγμα που θα τους δοθεί είναι μια απλή βεβαίωση, την οποία θα προσθέσουν στο βιογραφικό τους ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια της εκστρατείας μποϊκοταρίσματος του εθελοντισμού έγινε και ένα μεγάλο κάλεσμα προσέλκυσης εθελοντών ειδικού σκοπού (!), σε μια προσπάθεια να καταστραφεί από τα μέσα το σχέδιο του Paris 2024, με χιλιάδες ανθρώπους που αφού επιλεγούν την τελευταία στιγμή δεν θα παρουσιαστούν στις θέσεις εργασίας τους, θα φύγουν ξαφνικά από αυτές, ή θα απεργήσουν ζητώντας να πληρωθούν. Γιατί όπως έλεγε και ένα σύνθημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, «όταν γύρω σου χορεύουνε τα δις, είναι μαλακία να είσαι εθελοντής».

Σημ: Περισσότερα για το κίνημα ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διδάσκεται η φιλοσοφία; Του Χρήστου Λάσκου

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες επεκτείνεται σε Χαλκιδική και Θάσο