«Παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας»- Κινητοποιήσεις υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο, καθώς και μέλη κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ζητά από την κυβέρνηση την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, την αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ καθώς και την αύξηση του αριθμού των τεστ για τον κορονοϊό. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα και άνοιξαν πανό στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας τα πανό αναρτήθηκαν στα προστατευτικά κάγκελα επί της οδού της Νέας Εγνατίας.

Παρέμβαση της αστυνομίας στον Ευαγγελισμό και το Γεννηματάς

Ένταση επικράτησε, νωρίτερα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των εργαζομένων όταν η αστυνομία μπήκε μέσα στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία ζητούσε βεβαιώσεις μετακίνησης από τους συμπαραστεκόμενους στους υγειονομικούς και τους λιγοστούς εκπροσώπους φορέων σε αποσταση ασφαλειας. Μετά από τις αποδοκιμασίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον προαύλιο χώρο του Ευαγγελισμού.

«Τα πρόσωπά μας και τα πρότυπά μας, είναι υγειονομικοί που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη και στον αγώνα. Είναι το ζεύγος Κιουρί, είναι ο Γεώργιος Παπανικολάου, είναι ο Πέτρος Κόκκαλης, είναι ο Γρηγόριος Λαμπράκης, είναι ο Τσε Γκεβάρα ο γιατρός και τόσοι άλλοι. Και για αυτούς μπαίνουμε πρώτοι στη μάχη ενάντια στην πανδημία και πρώτοι στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση. Ο αγώνας συνεχίζεται» δήλωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.

Εργαζόμενοι στο «Αττικόν» πραγματοποίησαν, επίσης, διαμαρτυρία στο αίθρο του νοσοκομείου καταγγέλοντας την μετατροπή του νοσοκομείου σε «κουφάρι» καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία του 80% των κλινικών και ιατρείων. Κινητοποιήσεις έγιναν στο «Γεννηματάς» όπου και εκεί η αστυνομία εμπόδισε την είσοδο αλληλέγγυων στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Mε σύνθημα «Παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας» υγειονομικοί του «Σωτηρία» διεκδίκησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ. 

                                                  Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιούνται σήμερα Παγκόσμια μέρα για την Υγεία, μετά από κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ. Οι νοσοκομειακές ενώσεις διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ καταλήγει:

«Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη»

«Η Κυβέρνηση καθησυχάζει τον κόσμο απαξιώνοντας τις δηλώσεις των υγειονομικών ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνητικές διοικήσεις των νοσοκομείων τους απαγορεύουν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο όρος πόλεμος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την κρίση φαίνεται να νομιμοποιεί ποικίλες απαγορεύσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.

«Εμείς όλοι μένουμε συνδεδεμένοι και ενεργοί. Πληροφορούμαστε τι λένε οι υγειονομικοί. Βγαίνουμε στα μπαλκόνια με πανό και ηχεία στις 7 Απρίλη. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους που αφορούν όλους μας. Προστατεύουμε τη ζωή» επισημαίνουν ακόμη.