New York Times: Πάνω από 1.000 επαναπροωθήσεις προσφύγων από την κυβέρνηση στο Αιγαίο

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια τους εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά και μερικές φορές σε υπερφορτωμένες σχεδίες, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. 

Η εφημερίδα αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι έχει προχωρήσει σε ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων από τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δυο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή, τονίζοντας ότι από τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο ρίχτηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε 31 διαφορετικά επεισόδια απελάσεων.

Οι Times πήραν συνέντευξη από πέντε επιζώντες από αυτά τα επεισόδια και εξέτασαν αποδεικτικά στοιχεία -φωτογραφίες ή βίντεο- και από τις 31 απελάσεις.

«Ήταν πολύ απάνθρωπο», δήλωσε η Najma al-Khatib, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι οι καλυμμένοι Έλληνες αξιωματούχοι την πήραν μαζί με 22 άλλους, συμπεριλαμβανομένων δύο μωρών, μέσα στο σκοτάδι από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου στις 26 Ιουλίου και τους εγκατέλειψαν σε μια σχεδία, χωρίς κινητήρα και σωσίβια ώσπου διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

«Έφυγα από τη Συρία για φόβο βομβαρδισμού - αλλά όταν συνέβη αυτό, εύχομαι να πέθαινα από βόμβα», ανέφερε χαρακτηριστικά στους The Times.

«Αυτή η πρακτική είναι εντελώς άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα», δηλώνει η Niamh Keady-Tabbal, διδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μία από τους πρώτους που τεκμηριώνουν το φαινόμενο. «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα τον εξοπλισμό διάσωσης για να εκδιώξουν παράνομα τους αιτούντες άσυλο σε ένα νέο, βίαιο και εξαιρετικά ορατό μοτίβο pushbacks που χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά του Αιγαίου», τονίζει.

Στις 13 Μαΐου, ο Amjad Naim, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής νομικής, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα 30 μεταναστών που στάματησαν Έλληνες αξιωματούχοι καθώς πλησίαζαν στις ακτές της Σάμου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν γρήγορα σε δύο μικρές σωσίβιες σχεδίες που άρχισαν να ξεφουσκώνουν κάτω από το βάρος τόσων πολλών ανθρώπων, λέει ο Naim. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκαν προς την Τουρκία. Βίντεο που τράβηξε με το κινητό του δείχνουν τις δυο σχεδίες να ρυμουλκούνται από ένα μεγάλο λευκό σκάφος. Πλάνα που δόθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή έδειχναν τις δυο ίδιες σχεδίες κατά τη διάσωση αργότερα ήταν ίδια ημέρα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τουλάχιστον δυο φορές μετανάστες έχουν εγκαταληφθεί στο Σιπλάκ, ένα ακατοίκητο νησί μέσα στα τουρκικά νερά, αντί να φορτωθούν σε βάρκες. «Τελικά, η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε για να μας πάρει», λέει ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μεταξύ μίας ομάδας που εγκαταλείφθηκε στο νησί στις αρχές Ιουλίου και έστειλε βίντεο από το σημείο.

Όπως γράφουν οι Times, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε παράνομη πράξη. «Οι ελληνικές αρχές δεν συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό όσον αφορά την τήρηση του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων, αυτό περιλαμβάνει την μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών».

Η απάντηση Μηταράκη

Απάντηση στο δημοσίευμα των New York Times έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως σημειώνει, «παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται» και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο».